Klima

Misfornøyd med klimasatsingen

– Klimabudsjettet er offensivt, mener finansministeren. – Legger opp til en fjerdedel av kuttene vi trenger, svarer MDG.

– Jeg minner om at vi er inne i en situasjon der utslippene i Norge går ned, sa finansminister Siv Jensen på radioprogrammet Politisk Kvarter på NRK mandag. Hun vektla blant annet satsingen på lavutslippsbiler. Regjeringen deler også ut 400 millioner til kampen mot plast i havet, samt 1,1 milliarder til fornybar energi i utviklingsland.

– Avskjedssøknad

Leder i miljøorganisasjonen Zero, Marius Holm, håper Kristelig Folkeparti bidrar til å forhandle fram utslippskutt i budsjettet. Heller ikke Miljøpartiet de Grønnes talskvinne og ensomme stortingsrepresentant, Une Aina Bastholm, er spesielt fornøyd.

– En parlamentarisk avskjedssøknad, tordnet hun fra Stortingets talerstol.

Til Vårt Land utdyper hun.

– Det er en stor kontrast til klimarapporten. Budsjettet legger bare opp til en fjerdedel av kuttene vi må gjøre fram mot 2030, sier hun. Statsbudsjettet legger opp til at Norges klimagassutslipp i 2030 skal være 45,3 millioner tonn CO2 i året, mot 51,2 millioner i 1990 – en nedgang på drøyt 11.5 prosent.

LES OGSÅ: Kutter tilskudd til kirken med 46 millioner

Vi står i klimagjeld

I tillegg mener MDG at Norge bør bidra mer enn andre land.

– Vi har en godt organisert og velstående stat, og vi står i klimagjeld fordi olje- og gasseksporten har bidratt så mye til velferden vår, sier Bastholm.

Bastholm mener satsinger som tog og Enova får for lite penger, mens olje- og gassleting fortsatt subsidieres. I tillegg peker hun på problemer med regjeringens skattlegging.

– Tiltakene deres slår i hjel hverandre. Man øker flyseteavgiften på lange flyreiser, men reduserer den for korte flyreiser til Europa, som er de nordmenn benytter seg mest av.

LES OGSÅ: Slik kjemper de om KrF

Ønsker å skjerpe klimaloven

Partiet mener selv deres alternative statsbudsjett vil bidra til utslippskutt på 60 prosent fram mot 2030. MDG ønsker et regjeringsskifte fortest mulig, og håper KrF går til venstre.

– Dersom det blir regjeringsskifte, vil vi ikke minst bidra fra Stortinget med en skjerping av klimaloven.

I dag forplikter klimaloven Norge til å kutte utslippene sine med 40 prosent innen 2030. MDG ønsker å skjerpe loven ytterligere, men Bastholm innrømmer at det gjenstår å se om andre partier vil være med på dette.

LES OGSÅ: Frykter rusløftet ikke infris

Høyre: – Beste klimabudsjett noensinne

Høyres klimapolitiske talsperson, Stefan Heggelund, hadde derimot en helt annen historie å fortelle da Vårt Land traff ham i Stortingets vandrehall etter at budsjettet var lagt fram mandag formiddag.

– Norge har aldri hatt et mer offensivt klimabudsjett enn det denne regjeringen har lagt fram. Det er offensiv satsing både nasjonalt og internasjonalt, sier han, og ramser begeistret opp:

– Følg med på det her: Vi skal bruke 430 millioner mer på fornybar energi i utviklingsland. Det er en rekordstor økning. Vi bygger blant annet et solkraftverk i Mosambik, som skal gi fornybar strøm til hundretusener. Regnskogsatsingen styrkes. Enova, der viktigste virkemidlet for å skape grønne arbeidsplasser i Norge, har aldri vært mer ressurssterke enn nå. Klimainvesteringsselskapet Nysnø får en økning på 200 millioner. Byvekstavtaler og belønningsordningen for kollektivtrafikk økes med 45 prosent.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima