Nyheter

Slik kjemper de om KrF

Rødgrønne har budsjettvrier klare om de får kloa i makten med KrFs hjelp. Blågrønne frister med KrF-gevinster i forkant.

Selv om nøkkelmannen i KrFs budsjettløp, Kjell Ingolf Ropstad, sier at budsjettforslaget ikke er avgjørende for partiets sidevalg i høst, starter blågrønne og rødgrønne jakten på KrF.

Solberg-regjeringens folk lokker med at de har levert sitt mest sentrumsorienterte budsjett hittil.

Rødgrønne – anført av Jonas Gahr Støre – mener at ­manglende fattigdomsbekjempelse og fortsatt høye skattelettelser gjør det bare riktigere å få skiftet politisk retning i Norge nå.

– Budsjettet viser oss disse kontrastene. Vi ser feil bruk av ressurser, sier Støre.

Men hos blågrønne kalles det ferske statsbudsjettet tydelig «KrF-vennlig». Statsminister Erna Solberg forklarer det slik overfor Vårt Land:

– Grunnen er jo at Venstre sitter i regjering. Det er jo beskrivelsene av Venstres gjennomslag som også gjør budsjettet mer KrF-vennlig. Regjeringsplattformen flyttet jo politikken vår nærmere sentrum.

LES OGSÅ: Kirken får 46 millioner mindre

Null støtte

I motsetning til de fem siste årene har statsbudsjettet fra finansminister Siv Jensen akkurat nå ingen sikre veier til flertall. Alle forhandlinger må vente til KrF har avholdt det ekstraordinære landsmøtet om et mulig sideskifte i norsk politikk.

Skulle KrF velge Knut Arild Hareides modell – samarbeide med Ap og Sp og dermed velte Solberg-regjeringen – vil det etterpå bli forhandlet om en rødgrønn budsjettenighet. Budsjettet kan bli til den situasjonen som gir skifte av regjering.

Derfor var alle ord fra også rødgrønne i går preget av taktikk: De kritiserte Solberg-budsjettet – men lovet selv få konkrete endringer de selv forplikter seg til å stå for senere i år.

I KrFs smak

På flere felt presenterte regjeringen i går budsjettvrier som faller i god smak hos KrF: Det satses mer mot barnefattigdom. Venstre har fått gjennomslag for 3000 flere kvoteflyktninger og en vridning i formueskatten og selskapsskatten er eksempelvis gjort på «KrF-vis».

En av Venstres sentrale politikere sa til Vårt Land at «der Hareide mener KrF alltid starter budsjettkampen med 0-2, så gjør KrF det denne gangen med 2-0». Den gamle sentrumsmakkeren tror nemlig årets budsjettpakke vil gjøre inntrykk på KrF. Finanstalsmann Abid Q. Raja sier det slik:

– Hadde KrF vært med, ville jo budsjettet være flyttet ytterligere mot sentrum. Når man sjekker ut detaljene, vil man se at Venstre kommer bedre ut i regjering enn som støtteparti.

LES OGSÅ: Muslimsk dialognettverk får støtte

Provoserende?

Fra talerstolen i Stortinget sa finansminister Siv Jensen seg glad for KrFs første kommentarer. I motsetning til noen år tidligere var det ingen frontkollisjoner om bistand eller store budsjettkutt. Bistanden er løftet med 2,5 milliarder kroner – en «KrF-gevinst» i forkant av mulige budsjettforhandlinger.

– Dette er vel det minst provoserende budsjettet KrF noen gang har møtt fra Solberg-regjeringen?

– Det går jo bra i norsk økonomi. Det kan man ikke nekte for i opposisjon eller posisjon. Likevel har vi en lang liste med ting vi vil ha endret i eventuelle forhandlinger, svarer KrFs finanspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad.

– Er det riktig å si at budsjettet ikke betyr noen ting for KrFs retningsvalg, Ropstad?

– Det er feil å si at det betyr ingenting som helst. Men det vil være flere ting enn budsjettet nå som er avgjørende for KrFs ­delegater. Uavhengig av om det blir de ene eller andre siden, så vil KrF komme til å få gjennomslag i høst, svarer han.

KrFs kravrekke

KrF varsler at de vil kjempe for økning i barnetrygden, sikring av bemanningsnorm i barnehager, økt engangsstøtte, flere tiltak mot sorteringssamfunnet og gratis barnehage for barn nummer tre.

På rødgrønn side mener rødgrønne at de nettopp har de grepene hvor de og KrF kan gi landet en ny kurs:

– Alt jeg hørte Ropstad si at var viktig for KrF, har referanser til kommuneøkonomi, sier Ap-leder Støre og varsler at nettopp der vil Ap stå for en annen og mer romslig kurs.

LES OGSÅ: Foreslår tidenes høyeste bistand

Rødgrønne fristelser

Om Ap, Sp og SV får overta Solberg-­regjeringens statsbudsjettet med KrFs støtte, vil det ifølge tals­folkene bevilges større summer til lokal velferd og til ­barnefamilier:

Ap Rigmor Aasrud: – Vi vil gi budsjettet en bedre for­delingsprofil og satse mer ­midler i kommunene. Om man kjemper mot barnefattigdom, er det feil å gi skattekutt i ­milliardklassen.

SVs Kari Elisabeth Kaski: – Får vi makt over budsjettet, vil vi reversere velferdskutt og øke barnetrygden. Skatte­systemet må omfordele og klima­gassutslipp mot kuttes mer. Men økt barnetrygd er det viktigste.

Sps Trygve Slagsvold ­Vedum: – Opplegget for ­kommunene og lokal velferd er dårligere enn på mange år. Og distriktspolitikken er ­nærmest avskaffet i det vi her ser.

– Men fra regjeringspartiene er omkvedet at vi ser et KrF-tilpasset budsjett?

– Den meldingen gjør ­neppe inntrykk på KrF. Nå bør de ­stole på seg selv. KrF kan lage sitt eget alternativ og så vil vi lage vårt. Jeg er sikker på at vi har mye verdifullt å enes om ­dersom vi etter hvert skal forhandle, svarer Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter