Klima

Risør kirke lykkes med ny oppvarming

Et vellykket prosjekt i Risør kirke viser at fremtidens kirker både kan bli mer miljøvennlige og spare penger på oppvarming.

Som Vårt Land har skrevet om tidligere, står landets kirkebygg overfor store utfordringer i fremtiden. KA – arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomhet, har ved flere anledninger påpekt at lav oppvarmingseffekt og lave strømpriser har ført til jevn og lang oppvarming av kirkebyggene, som igjen har ført til store tørkeskader på treverk og uerstattelig kirkekunst.

– Det er viktig å finne en bærekraftig balanse mellom bruk, energi og bevaring. Å finne denne balansen krever at man har tre tanker i hodet samtidig, og det er utfordrende, sier Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA.

LES MER: Våtere klima truer kirkene

Vellykket

Risør kirke ser ut til å ha funnet balansen. I 2014 ble det montert bergvarmeanlegg med varmestyring i den fredede kirken fra 1647. Hensikten var å få en mer effektiv, brukstilpasset oppvarming av kirken, med lav hviletemperatur og med kortest mulige oppvarmingsperioder.

Ønsket var at prosjektet ville føre til reduksjon i det årlige energiforbruket, og samtidig best mulig bevare bygg og interiør. Før helgen kunne en ny rapport fra KA konstatere at prosjektet var vellykket, og at innføringen av bergvarme og varmestyringsanlegg i Risør kirke har positive effekter på tre sentrale områder:

Halverte CO2-utslipp.

Mer enn halverte strømutgifter.

Økt luftfuktighet, som gir bedre bevaringsmiljø for kunst og interiør.

LES OGSÅ: Kirkene som unngår kirkebygg

Vannbåren

– Prosjektet viser at man kan gjøre tiltak som både har miljøeffekt og sparer penger. Det handler mye om bevissthet, og vi opplever at denne er økende blant kirkeeiere over hele landet, sier Letmolie.

En brukerundersøkelse blant kirkegjengere i Risør viser at de er fornøyd med temperaturforholdene. Gevinstene går altså ikke på bekostning av de som faktisk bruker kirken.

– Vi er veldig glade for at det tas slike initiativ som i Risør, og det er spesielt flott at miljø- og økonomihensyn er kombinert med hensynet til bygget, kirkekunsten og brukerne.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima