Klima

Våtere klima truer kirkene

Dagens innsats for å vedlikeholde kirker vil ikke være nok når klimaendringene slår inn for fullt. Over halvparten av alle landets kirker havner i rød sone.

– Vi forventer at det vil kreve mer å vedlikeholde kirkene i framtiden. Summen av klimaendringene gjør at kirkene vil få økte påkjenninger, sier avdelingsdirektør i KA, Øystein Dahle.

KA – arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomhet, slapp nylig sin kirkebyggrapport. Denne gangen har de sett spesielt på hvordan klimaendringene vil påvirke norske kirker.

Rød sone

Klimaendringene vil føre til hyppigere og kraftigere nedbør. I fjor laget Meteorologisk institutt en rapport der de analyserte hvor det ville være størst fare for råte i trekonstruksjoner og annet treverk.

I dag ligger 477 kirker i rød sone – høy råtefare. I framtiden vil tallet øke til 824, noe som er over halvparten av landets kirker. Den resterende halvparten vil ligge i gul sone. Bare seks kirker vil ligge i grønn sone – lav råtefare.

– Hvis råten først setter inn i bærende konstruksjoner, kan det påløpe kostnader på flere titalls millioner kroner per kirke, sier Dahle.

For eksempel kostet det over 100 millioner kroner bare å reparere de bærende konstruksjonene i Oslo domkirke rundt år 2010.

LES OGSÅ: Putin vil ta klima-ballen

Flom

Det er ikke bare trekirkene som vil slite mer på grunn av våtere klima. Også steinkirkene kan få skader som sprekkdannelse og saltutslag.

Mer regn gir også mer overflatevann, noe 586 kirker allerede sliter med i dag. 295 ligger i rød sone og kan forvente mer nedbør. Over tid kan det føre til bevegelser og forskyvinger, noe «som av åpenbare grunner er svært uheldig på gravplasser», skriver KA i sin rapport. 206 kirker med gravplass ligger i områder der det er større risiko for jord- og flomskred.

10 milliarder

I år 2000 anslo man at vedlikeholdsetterslepet på norske kirker var på omkring 10 milliarder kroner. I dag bruker norske kommuner mellom 6-700 millioner kroner årlig på å vedlikeholde kirkene. Dette beløpet er nok til at etterslepet ikke vokser, men vil ikke holde når været blir våtere.

– Vi har ikke beregnet hvor mye det vil koste, men arbeider med å kartlegge dette nå, sier Dahle.

Mange av kirkene ble bygget for et annet klima og har ikke en byggeskikk eller tekniske løsninger som er dimensjonert for villere vær.

Løsninger som kan hjelpe er større takrenner, bedre drenering, mer ettersyn og hyppigere maling.

Jevnt vedlikehold best

Kirkekontrollen til KA gjennomføres hvert fjerde år. Snittskåren er omtrent den samme som i 2013, men bak tallene er det store forskjeller.

• Yttertak og tårn er blant delene på kirkebyggene som kommer dårligst ut. Feil her vil ofte kunne gi kostbare følgeskader.

28 prosent har mindre bra eller dårlig tilstand på ytterveggene. Dette er dårligere enn i 2013. Utviklingen rammer særlig de eldste kirkene.

519 kirker har hatt en merkbar, negativ endring de siste fire årene.

Dahle er opptatt av å øke trykket på det jevnlige vedlikeholdet og kontrollen.

– Vi arbeider for å få en anerkjennelse for at jevnt vedlikehold er en investering. Det er bedre å bruke litt hvert år i stedet for å få en kjemperegning senere, sier han.

LES OGSÅ: Kirkene som unngår kirkebygg

Vil ikke rive

For 200 år siden ble ofte dårlig vedlikeholdte eller fravokste kirker revet.

– Hundrevis av stavkirker er blitt revet på grunn av råte og dårlig vedlikehold, forteller Dahle.

Siden 2. verdenskrig er det derimot bare revet fem kirker i Norge. En av kirkene som har vært nærmest å bli kassert de siste årene, er Åsnes kirke i Hedmark. I november 2016 ble det oppdaget at kirken var kraftig angrepet av sopp og råte. Kirken ble stengt og enkelte mente kirken burde rives. Kommunen har liten befolkning, dårlig økonomi og mange gamle kirker.

– Det førte til en mobilisering og pengene ble lagt på bordet slik at kirken nå er i ferd med å reddes, sier Dahle.

Normalt vedlikehold koster årlig om lag 2 prosent av bygningens nyverdi. Enkelte steder tenker man at man i stedet kan ha et bygg i 50 år, uten vedlikehold, og heller bygge nytt.

– Det er ikke akseptert å tenke slik om kirkebygg. Bygg som skal bevares for de neste generasjonene krever et høyt, jevnt vedlikeholdsnivå, sier Dahle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima