Nyheter

Mann dømt til fire år og to måneders fengsel for kirkebrannen på Dombås

DOM: En 28 år gammel mann som tente på Dombås kirke og prøvde å sette Sel kirke i brann i fjor, er dømt til fire år og to måneders fengsel.

Dommen fra Nord-Gudbrandsdal tingrett er dermed noe mildere enn aktor, politiadvokat Lars Rune Ringviks påstand på fem års fengsel, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi forholder oss til det politiet og retten har kommet frem til nå. Vi ber om at folk ikke spekulerer utover det, men også forholder seg til rettens beslutning, sier Elin Marit Andgard, kirkeverge i Dovre, i en kort kommentar til Vårt Land.

Biskopen: – Dette har vært krevende for mange

Biskop i Hamar, Solveig Fiske, sier til Vårt Land at hun tror en rettskraftig dom vil skape en ro til å ha alt oppmerksomhet på gjenoppbyggingen av Dombås kirke.

– Dette har vært en krevende situasjon for befolkningen på Dombås, i Dovre kommune og alle som er glad i Dombås kirke, som er et signalbygg ved foten av Dovrefjell. Det har også vært krevende for folk i Sel, som fikk kirka si forsøkt påtent, sier Fiske.

Hun viser til at folk i hele Nord-Gudbrandsdal gikk brannvakter i lengre tid etter brannen i Dombås kirke 20. februar i fjor og påtenningen av Sel kirke en måned senere.

– Folk slo ring om kirkene sine, sier biskopen.

Biskopen mener at brannen på Dombås og brannstiftingsforsøket i Sel har vært en ekstra belastning i tida med covid-19. Hun er imponert over hvordan situasjonen har vært håndtert.

– Kirkelig råd har i samarbeid med de kirkelig ansatte sørget for gode møtepunkter i prosessen med å starte gjenoppbygging og restaurering av Dombås kirke. Det er viktig. De har også sørget for godt samarbeid med de ulike instansene som er involvert i gjenoppbyggingen.

Vil koste 35 millioner kroner å reparere

Det er anslått at skadene på den verneverdige kirken har en verdi på 20 millioner kroner. Sakkyndige har under rettssaken antydet at reparasjonsarbeidet vil koste omkring 35 millioner kroner, men mannen er ikke dømt til å betale erstatning.

Mannen har erkjent at han tente på Dombås kirke natt til 20. februar i fjor. En drøy måned senere forsøkte han å tenne på Sel kirke. En vekter oppdaget brannen her og den ble slokket før kirken ble påført nevneverdige skader.

Mannen har forklart at han tente på kirkene i sinne over at ingen var blitt straffet for koranbrenningen i Kristiansand i november 2019.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter