Nyheter

Skader for minst 20 millioner etter kirkebrannen på Dombås

Saken mot en mann i 20-årene som er tiltalt for å ha tent på Dombås kirke natt til 20. februar i år, er berammet til 19. august i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Ifølge tiltalen skal skadeverket på den verneverdige korskirken på Dombås, beløpe seg til 20 millioner kroner, melder NRK.

– Brannen var en veldig trist hendelse. Det ble påført store skader på kirken. Den har jo stor verdi, sier Harald Ibenholt fra Riksantikvaren.

Det var natt til 20. februar i år at en mann i 20-årene fra Nord-Gudbrandsdal skal ha tent på Dombås kirke. Først to uker senere kom meldingen om at brannen var påsatt.

Ifølge tiltalen skal han ha knust et vindu, tent på klær med brennbar væske, og kastet klærne inn i kirken.

LES MER: Tidligere sokneprest tror det kan bli vanskelig økonomisk etter kirkebrann

Dombås  20200220. 
Innsiden av Dombås kirke etter brannen natt til torsdag.
Foto: Simen Rudiløkken / NTB scanpix
Innsiden av Dombås kirke dagen etter brannen. Ifølge tiltalen anslås skadene til minst 20 millioner kroner. Foto: Simen Rudiløkken / NTB scanpix

Sett i sammenheng med koranbrenning

Natt til 19. mars skal samme mann ha forsøkt å tenne på Sel kirke i samme område, ifølge politiet.

I Sel skal mannen ha gitt opp brannstiftelsen da alarmen ble utløst. To dager senere ble han siktet for både Dombås-brannen og brannforsøket i Sel. Mannen erkjente tidlig straffskyld.

– Han har helt fra start erkjent å ha gjort dette, og erkjent straffskyld, sier Ove Herman Frang, mannens forsvarer, til NRK.

I kjennelsen fra Hedmarken tingrett i mars, ble det klart at mannen var sint og forbanna fordi en norsk mann hadde satt fyr på koranen, uten at politiet hadde gjort noe med det.

– Jeg tolker disse handlingene som en måte å vise makt på, sa Birgitte Brentzrød, prost i Nord-Gudbrandsdal, til Vårt Land etter pågripelsen i slutten av mars.

Tiltaltes forsvarer gjentar bakgrunnen for mannens sinne. Det var i november i fjor at organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) satte fyr på en koran under en demonstrasjon i Kristiansand. Koranbrenningen vakte sterke reaksjoner og ble betraktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som en «triggerhendelse».

LES MER: Hvor står Sian ideologisk? – Sian er høyreradikale, men ikke høyreekstreme der nynazister hører til, mener ekspert

Særdeles grovt skadeverk

Den tiltalte mannen må møte i retten for grovt skadeverk. I tiltalen blir det understreket at den påsatte brannen i Dombås kirke er særdeles grovt fordi det ødela gjenstander av betydelig historisk, nasjonal og religiøs verdi.

Dombås kirke, som ble oppført i 1939, er en korskirke tegnet av Magnus og Espen Poulsson. Altertavla ble laget av Greta Thiis og viser Kristus flankert av ti scener fra Jesu liv og lidelseshistorie, samt ti mindre bilder med kors og blomstermotiv. Altertavla er blant mange ting som gikk tapt i brannen 20. februar.

– Det er ufattelig vondt og tungt, for Dombås kirke er et så vakkert kirkebygg, der den står ved foten av Dovrefjell. Kirken er et viktig samlingspunkt i lokalsamfunnet, sa biskop Solveig Fiske i Hamar bispedømme.

Den tiltalte mannen, som har sittet i varetekt siden 21. mars, må møte i Nord-Gudbrandsdal tingrett 19. august. Det er satt av to dager til saken, ifølge tiltalen.

LES MER:

 Skadene etter brannen i Dombås kirke har satt sitt preg både på kirka og bygda

• Kirkeverge på Dombås: – I vårt lille lokalsamfunn vil uavklart brannårsak skape usikkerhet og uro

• Vårt Land mener: Tragedien på Dombås må gi fortgang i sikringen av viktige kulturminner

• Bekymret for brannsikringen av norske kirker – direktevarsling kan ha reddet Dombås kirke

---

Kirkebrann

  • Dombås kirke ble sterkt skadet av brann natt til 20. februar.
  • Omtrent en måned senere, 19. mars ble Sel kirke forsøkt påtent.
  • Fra 1970 og fram til 1999 brant 33 kirker ned i Norge.
  • Etter 1999 har langt færre kirker brent helt ned.
  • Lørdag 22. mars pågrep og siktet politiet en mann i 20-årene for kirkebrannen på Dombås og forsøk på ildspåsettelse i kirken i Sel.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter