Nyheter

Reagerer på avslag til kristen skole: – Det var dette vi advarte mot

FRISKOLE: Kristen skole fikk nei til å flytte til nabokommunen. KrF mener kommunen i praksis har fått vetorett mot nye friskoler.

Utdanningsdirektoratet (Udir) gir den kristne skolen Olavsborg et endelig nei til å flytte fra Sarpsborg til Fredrikstad.

Se hva de svarer lenger ned i saken.

Skolen ble startet av medlemmer i menigheten Troens Ord i Sarpsborg. I 2022 slo menigheten seg sammen med Zoe kirken i nabobyen Fredrikstad, og skolen ønsker derfor også å flytte til nabokommunen.

Det var Verdinytt som meldte om avslaget først.

Fikk nei til å flytte

Saken endte med at kommunen sendte en negativ uttalelse om skoleflyttingen, begrunnet i to forhold:

  • Elevplasser i denne størrelsesorden vil få budsjettmessige konsekvenser for den offentlige skolen.
  • Flere elevplasser i private skoler kan bidra til økte sosiale forskjeller.

Udir avviser kommunens argumentasjon om økte sosiale forskjeller, men gir medhold i det første punktet som angår skoleøkonomien. Dermed avslår de søknaden om å flytte grunnskolen.

Skolens styreleder, Remi Høidahl, er skuffet over Udirs avslag.

– Begrunnelsen hviler på utrolig svakt grunnlag, sukker han.

PASTOR: Remi Høidahl er pastor i Troens ord Sarpsborg, som er tilknyttet Livets ord.

Mener kommunene får vetorett

Kristne Friskolers Forbund (KFF) mener det er svært sjelden at en skole får avslag på å flytte fra én kommune til en annen.

– Dette er en skole som allerede er i drift og har vist sitt eksistensgrunnlag, så en skulle tro at det var få grunner til å si nei til flytting, sier fungerende generalsekretær Helge Vatne.

Han reagerer på at Udir gir avslag på en generell begrunnelse om økonomiske konsekvenser, uten at det pekes på konkrete, lokale forhold.

– Det er riktig at det kan føre til at Fredrikstad kommune får redusert overføring fra staten, men de får også reduserte utgifter siden de skal betjene færre elever.

Helge Vatne, Kristne Friskolers Forbund

I fjor gjorde regjeringen endringer i privatskoleloven. Nå slår loven fast at vertskommunenes utsagn skal tillegges «vesentlig vekt» når private skoler skal godkjennes.

I forarbeidene til loven presiserte regjeringen at det ikke betyr at kommunene skal ha en vetorett.

Vatne mener imidlertid at avslaget i denne saken i praksis gir kommunene en slik vetorett.

– Argumentet som kommunen bruker her er generelt, og vil derfor kunne gjelde nye friskoler i alle kommuner, sier Vatne.

KrF: – Ideologi får styre

Han får støtte fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

– Dette var det vi advarte mot da regjeringen foreslo lovendringen: at det egentlig er ideologi som får styre, og at kommunene i praksis får vetorett.

Dette var det vi advarte mot da regjeringen foreslo lovendringen: at det egentlig er ideologi som får styre, og at kommunene i praksis får vetorett

—  Kjell Ingolf Ropstad, KrF
Finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er overrasket over at regjeringen og SV ikke gjør noe med den svake sykehusøkonomien i neste års statsbudsjett. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han er også uenig i kommunens argumentasjon i saken om at færre skoleplasser i den offentlige skolen gir økte kostnader.

– Det kan være lokale, økonomiske forhold som spiller inn, men jeg oppfatter ikke at det er tilfellet her, sier Ropstad.

Udir: – Alle vurderes individuelt

Udir avviser på sin side at vertskommune får vetorett mot å etablere nye skoler.

– En uttalelse fra kommunen må være begrunnet for at den skal vektlegges, men skal i henhold til dagens privatskolelov tillegges vesentlig vekt, sier seniorrådgiver Øystein Rovde i Udir i en e-post til Vårt Land.

– Vil enhver kommune kunne få tilsvarende medhold i Udir?

– Alle søknader vurderes individuelt. Hvorvidt Udir mener at en etablering medfører negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet avgjøres på bakgrunn av en skjønnsmessig vurdering i det enkelte tilfellet.

– Påstander uten rot i virkeligheten

Skoleflyttingen vakte sterke reaksjoner da saken ble behandlet i Fredrikstad kommune i mai i fjor. Bymiljølistas Gøran Karlsen gikk så langt som å kalle religiøse skoler med en bokstavtro lære for «et skrekkscenario», meldte Fredrikstads blad.

Kommunen mener skolen kan gi økte sosiale forskjeller, siden de oppfatter at barna i skolen har sin tilhørighet i det samme miljøet både i skolen og på fritiden. Det reagerer Høidahl på.

– Skolen representerer et bredt spekter av samfunnet, inkludert elever som kan falle utenfor i en større sammenheng. Elever som har opplevd mobbing andre steder har funnet et trygt og inkluderende miljø her. Dette er rett og slett påstander uten rot i virkeligheten, sier Høidahl.

Olavsborg kristne skole har valgt å ikke klage på vedtaket, og vil derfor fortsette driften i Sarpsborg kommune. Det kan i stedet være aktuelt å søke om å opprette en ny skole i Fredrikstad på et senere tidspunkt, opplyser Høidahl.

Les mer om mer disse temaene:

Herman Frantzen

Herman Frantzen

Herman Frantzen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter