Nyheter

KrF-politiker Torhild Bransdal er død

KRF: Tidligere stortingspolitiker og ordfører, Torhild Bransdal, er død etter lengre tids kreftsykdom, melder familien.

I en pressemelding onsdag melder familien til Torhild Bransdal at hun er død etter lengre tids kreftsykdom. Den tidligere KrF-politikeren har både vært ordfører i Vennesla og stortingsrepresentant for Vest-Agder. Bransdal ble 66 år gammel.

Familien forteller at Bransdal døde ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, med de nærmeste rundt seg. Det siste den tidligere politikeren sa, var ifølge familien: «Jeg er trygg».

I juli hadde Vårt Land et intervju med Bransdal, hvor hun blant annet fortalte om sin kreftdiagnose. Hun sa da til avisen at «Gud holder i hånda mi og jeg lever dagen i dag».

Lang karriere

Magny Torhild Roland Bransdal hadde 34 år bak seg som politiker for Kristelig Folkeparti (KrF).

Hun var vararepresentant for KrF i kommunestyret i Vennesla fra 1987, og ble fast medlem i 1991. I atten år var hun ordfører i Vennesla, og fra 2017–2021 satt hun på Stortinget.

Bransdal sa i fjor til Vårt Land at hun kom inn på Stortinget ved et lykketreff, på et utjevningsmandat. Hun sa selv at hun var uforberedt.

Som politiker har hun vært kjent som folkelig, og har vært opptatt av at de politiske vedtakene som fattes skal fungere også ute i kommunene.

Bransdal jobbet blant annet for at Norge skulle ta imot flere flyktninger da diskusjonene stod omkring barna fra flyktningleiren i Moria.

Uhelbredelig sykdom

I løpet av hennes første år på Stortinget, fikk Bransdal den alvorlige kreftdiagnosen. Hun valgte å fortsette i jobben.

– For meg var det den beste terapi å kunne holde på med det jeg trives med, og mannen min støttet meg fullt ut, sa den tidligere politikeren i fjorårets intervju med Vårt Land.

Bransdal valgte bevisst å være åpen om sykdommen og om sin tro. Hun fortalte til Vårt Land at livet var blitt mer dyrebart etter at hun fikk diagnosen uhelbredelig kreft, og at troen betydde mer:

– Det er vel noe med det at når alt går på skinner i livet, så betyr ikke troen så mye. Men når døden rykker nærmere, så har du behov for noe å holde fast i og Gud blir en større realitet i livet. Sånn er det nå.

– Et varmt og raust menneske

I en e-post til Vårt Land skriver partileder for KrF, Olaug Bollestad:

«Det er med stor sorg jeg mottok nyheten om Torhild Bransdals bortgang i dag. Torhild var en dyktig politiker og et varmt og raust menneske.»

Videre skriver hun:

«Vi kommer til å huske Torhild som en politiker som har stått på barrikadene for de som trengte det mest. Hun kjempet alltid på vegne av de i samfunnet som ikke kunne kjempe selv.»

Til avslutning skriver KrF-lederen:

«Vi er takknemlig for hennes 34-år lange engasjement i KrF. Jeg og hele KrF kommer til å savne henne dypt.»Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter