Nyheter

Kornprisene faller, men matkrisa er ikke avblåst: – Behov for store endringer

BEDRE TIDER: Med fallende kornpriser og eksport fra Ukraina for første gang siden krigens utbrudd, er det grunn til optimisme for områder rammet av sult. Men matkrisa er ikke avblåst, ifølge Norad.

Da Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, gjorde prisen på korn et voldsomt byks. Statsminister Jonas Gahr Støre advarte mot en råvarekrise, og Norad-direktør Bård Vegar Solhjell fryktet nye sultkatastrofer.

I løpet av juli har imidlertid prisen på hvete falt tilbake til nivået den lå på da krigen startet.

– Kornprisene har falt kraftig fordi man forventer gode avlinger, særlig i USA, men også i Europa, sier professor Ole Gjølberg ved Handelshøyskolen NMBU til Vårt Land.

Avtalen om utførsel av korn fra Ukraina som ble dratt i land 22. juli, ser også ut til å ha roet ned pessimismen i markedet. Mandag gikk den første forsyningen med korn siden krigens start ut med skip fra Odesa, med kurs for Istanbul og Libanon.

Men selv om korneksporten fra Ukraina er gode nyheter, er Norad fortsatt bekymret.

– Matkrisen er på ingen måte avblåst, skriver Stig Traavik, avdelingsdirektør for klima og miljø i Norad, i en e-post til Vårt Land.

– For pessimistiske

Professor Ole Gjølberg ved Handelshøyskolen NMBU.

Gjølberg forklarer at kornet ble priset høyt i vår ikke bare fordi eksporten fra Ukraina ble blokkert, men også fordi man forventet dårlige avlinger.

Nå som det kommer meldinger om gode forventede avlinger, går prisen ned igjen.

– Nå er prisen lavere enn den var før invasjonen. Det er helt klart relatert til at man har vært for pessimistiske, sier han.

Selv om det ikke gjør det store utslaget på det internasjonale markedet, forventer også norske bønder en god innhøsting.

– I Norge står kornåkerne som de ikke har gjort på mange tiår. Det har vært veldig fint vær for kornproduksjon. Selv om det har vært litt tørt, så har det kommet regn innimellom, sier Gjølberg.

Blokkerte farvannet

Humanitære organisasjoner som Verdens matvareprogram (WFP) har slitt med å få tak i nok korn det siste halvåret. Nå er det planlagt at FN-organisasjonen skal få 30.000 tonn korn eksportert fra Ukraina.

FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse mandag at korneksporten vil bringe med seg etterlengtet stabilitet i verdens matmarked.

Russland har blokkert ukrainske havner og farvannet utenfor Ukraina siden krigen startet i februar, mens ukrainske styrker har lagt ut miner for å beskytte seg mot russiske landgangsforsøk.

Den 22. juli inngikk Russland og Ukraina separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra Odesa. I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet.

Eksporten skal overvåkes av en gruppe representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN, med base i Istanbul.

Lasteskipet Razoni er på vei til Libanon med 26.000 tonn korn fra Ukraina. Foto: AP / Michael Shtekel /NTB

– Behov for store endringer

Traavik håper at den gjenopptatte eksporten fra Ukraina og prisfallet skal styrke den humanitære responsen til områder rammet av sultkatastrofer.

NORAD: Stig Traavik, avdelingsdirektør for klima og miljø.

– Vi håper at tilgangen til mer korn vil komme de aller mest sårbare til gode, skriver han.

Likevel er det grunnleggende sårbarheter som fortsatt skaper problemer, ifølge Traavik.

– Vi ser at det er behov for store endringer i det globale matsystemet, og på nasjonalt nivå, skriver han.

Blant annet handler det om behov for klimatilpasninger, tilgang til markeder og en rettferdig pris for småprodusenter.

– Matkrisen for fattige vil vare

Selv om krigseffekten er mer eller mindre borte, er kornprisen likevel høy sammenlignet med hva den var for tre-fire år siden. I tillegg til krigen i Ukraina og covid-19 pandemien, er det flere faktorer som har bidratt til å holde prisene høye over tid, ifølge Gjølberg.

Én er at høye oljepriser gjør det mer lønnsomt å omgjøre korn til bensin og diesel. I USA blir for eksempel rundt førti prosent av maisproduksjonen til bensin.

---

Prisen på korn

  • Spotpris er prisen man betaler for korn som leveres nå.
  • Terminpriser, eller futures, er prisen på kontrakter for levering av korn fremover i tid.
  • Spotpris og terminpris henger sammen. Dersom man forventer dårlige avlinger frem i tid, går kornprisen opp.

---

En annen faktor er at en pandemi av afrikansk svinepest rammet Kina for en tid tilbake. Dermed ble det høy etterspørsel av korn til fôr da kinesiske svinebønder skulle bygge opp igjen besetningene sine.

– Det er fortsatt veldig høye priser. Så matkrisen for fattige mennesker vil vare, sier Gjølberg, og legger til:

– Det er ikke noen umiddelbare utsikter til at kornprisen kommer ned til nivået den var på for tre-fire år siden.

Traavik påpeker også at det ikke bare er prisen på korn som har innvirkning på matsikkerheten.

– Prisen på energi er for eksempel også avgjørende, blant annet for å prosessere og transportere mat, og denne stiger fortsatt som følge av krigen, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter