Nyheter

Japan: Abes drapsmann hatet sekt som vil frelse med bryllup

NYRELIGIØSITET: Tradisjonelt har Japan hatt stor aksept for nyreligiøse bevegelser. Etter drapet på tidligere statsminister Shinzo Abe kan det imidlertid endre seg.

Forrige uke ble det kjent at japans lengstsittende statsminister Shinzo Abe ble skutt og drept mens han holdt en valgkamptale.

41 år gamle Tetsuya Yamagami antas å være gjerningsmannen. Nå har han blitt koblet opp mot en sørkoreansk bryllupssekt.

Det kan få konsekvenser fremover.

Tilknyttet bevegelsen

Etter drapet på den tidligere statsministeren, uttalte japansk politi at gjerningsmannen bar nag til en organisasjon. Nå pekes det på den nyreligiøse bevegelsen Familieforbundet for Verdensfred og Enhet (FVE), melder VG. Bevegelsen er tidligere kjent under navnet Den Forente Familie.

Gjerningsmannen har ifølge japanske medier sagt at drapet var motivert av morens involvering i et trossamfunn. Han mente Abe også var tilknyttet miljøet.

– Moren var troende, ga en stor donasjon til gruppen og ble senere slått konkurs, sa politiet til den japanske dagsavisa Yomiuri Shimbun søndag.

FVE bekrefter at moren har hatt medlemskap i bevegelsen, men kommenterer ikke hvor mye hun har donert.

Drapet på Shinzo Abe

---

Familieforbundet for Verdensfred og Enhet

  • Også tidligere kjent som Den Forente Familie.
  • Trossamfunn som ble stiftet av koreaneren Sun Myung Moon i Seoul i Sør-Korea.
  • Den Forente Familie ble avviklet i 1996, men mye av virksomheten videreføres av Familieforbundet for Verdensfred og Enhet.
  • Har omtrent to millioner tilhengere. Flest i Japan og Sør-Korea.
  • I Norge har bevegelsen noe over 100 medlemmer og 150 støttemedlemmer.
  • Bevegelsen mener at det er kun i ekteskapet at man kan leve i samsvar med Guds vilje. Ekteskapet er derfor en vei til frelse.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

Religiøs leder forvirret

Styreleder i FVE Tomihiro Tanaka melder på en pressekonferanse at kirka tar Yamagamis sinne på alvor. Men at handlingen ikke henger helt på greip.

– Det er en lang vei fra nag mot en kirke til drapet på herr Abe. Det gjør meg forvirret, sier Tanaka.

Det har vært kjent at Abe har hatt tilknytning til den nyreligiøse bevegelsen. Bestefaren hans og tidligere statsminister Nobusuke Kishi har blant annet hatt bånd til grunnleggeren av bevegelsen, Sun Myung Moon.

Drapet på Shinzo Abe

Ekteskap som vei til frelse

Familieforbundet for Verdensfred og Enhet også kjent som Enhetskirken er en nyreligiøs bevegelse. Kirka springer ut av Sør-Korea, men har rundt to millioner medlemmer på verdensbasis. Flesteparten av disse bor i Japan og Sør-Korea. Bevegelsen er blant annet kjent for store bryllupsseremonier der flere tusen mennesker vies samtidig.

Bevegelsen ble grunnlagt i 1954 av Sun Myung Moon, en selverklært Messias og antikommunist. Tilhengerne anser ham som Messias som har kommet til jorda for andre gang for å fullføre det Jesus ikke fikk fullført for 2000 år siden, nemlig ekteskap. Ekteskap anses som en vei til frelse, noe som forklarer massevielsene.

Organisasjonen eier også en mengde virksomheter og selskaper inkludert skoler, universiteter og medier. Bevegelsen er svært ressurssterk og er også en antikommunistisk bevegelse.

Nå kan angrepet på Abe skape trøbbel for FVE og andre nyreligiøse bevegelser.

Drapet på Shinzo Abe

Kan øke hat mot gruppa

Esben Petersen, assisterende professor ved Ritsumeikan Universitet i Kyoto i Japan forteller til Kristeligt Dagblad at japansk politi nå står i en presset situasjon.

– Hvis de rapporter om detaljene i det gjerningsmannen sier, kan det øke hatet mot denne bestemte gruppa, mot alle nyreligiøse bevegelser og mot utlendinger, siden bevegelsen opprinnelig er koreansk, sier han.

Giftangrep i undergrunnen

Forrige gang noe lignende skjedde i Japan var under et giftangrep i Tokyos undergrunnsbane i 1995 av Aum Shinrikyo, en annen nyreligiøs gruppe. Giftangrepet som drepte 13 mennesker og skadet 50 andre hadde store konsekvenser. I etterkant av angrepet gikk medlemstallene til nyreligiøse grupper kraftig ned og det oppsto en generell skepsis mot religion blant japanere.

– Det er meget sannsynlig at det vil skje igjen, sier Petersen.

Tradisjonelt sett har det vært stor aksept blant japanere for nyreligiøse bevegelser, som det finner en mengde av i landet. Landet har også tradisjon for å blande religioner som buddhisme og shintoisme.

Rev. Sun Myung Moon, of the Unification Church make a statement, June 26, 1984 at Capitol Hill in Washington as he appeared before the Senate Judiciary Committee holding hearings on religious freedom. Moon is under sentence to jail for tax evasion. (AP Photo/Lana Harris)Les mer om mer disse temaene:

Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter