Nyheter

Japans tidligere statsminister Shinzo Abe er død

Shinzo Abe, Japans lengstsittende statsminister, er død. Det melder den statlige japanske kringkasteren NHK. Han ble fredag skutt mens han holdt en tale.

Shinzo Abe, Japans lengstsittende statsminister, er død. Det melder den statlige japanske kringkasteren NHK. Han ble fredag skutt mens han holdt en tale.

Abe ble skutt ved 11.30-tiden lokal tid i Nara vest i Japan, der han drev valgkamp for det liberale partiet LDP.

Kilder i LDB bekrefter overfor NHK at Abe senere fredag døde av skadene på et sykehus i byen Kishihara i Nara-prefekturet.

Abe ble 67 år gammel. Han var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og igjen mellom 2012 og 2020.

En mann som antas å være skytteren, er i politiets varetekt. Kringkasteren NHK har skrevet at det dreier seg om en 41-åring, og at våpenet hans er tatt i beslag.

Folk styrtet til etter at Japans tidligere statsminister Shinzo Abe ble skutt i Nara fredag. Foto: Kyodo News via AP / NTB

Tidligere soldat

NHK melder at den mistenkte gjerningspersonen har sagt til politiet at han var misfornøyd med Abe, og ønsket å drepe ham.

Politiet raidet fredag mannens hjem i fullt beskyttelsesutstyr, melder NHK. Ifølge NHK er den mistenkte tidligere soldat i det japanske sjøforsvaret. Han skal ha blitt dimittert i 2005.

Skutt bakfra

– Abe holdt tale og en mann kom bakfra, forteller en ung kvinne som var på stedet til NHK.

– Det første skuddet hørtes ut som en leke. Han falt ikke sammen, men så kom et høyt smell. Det andre skuddet var mer synlig, du kunne se gnisten og røyken. Etter det andre skuddet flokket folk seg rundt ham og begynte med hjertekompresjoner, forteller hun videre.

En kilde i LDP sier til nyhetsbyrået Jiji at Abe blødde fra halsen etter skuddene. TV-bilder viser at Abe holdt seg til brystet da han kollapset, og at skjorta hans var dekket i blod.

En NHK-reporter på stedet oppgir å ha hørt to smell under talen.

Japans lengstsittende statsminister

Abe var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og fra 2012 til 2020, da han måtte gå av på grunn av på grunn av sykdom.

Han er landets lengstsittende statsminister.

Angrepet har rystet Japan, et land som er blant verdens tryggeste og har noen av de strengeste våpenlovene. Skytingen har også høstet sterke reaksjoner fra verdensledere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter