Nyheter

Krever løsepenger etter hacking av Amedia

DATA-ANGREP: Hackerne som stod bak tirsdagens angrep mot Amedia, har bedt om løsepenger. Amedia sier til NRK at de ikke vil gå i dialog om dette, og opplyser at de har fått til en nødløsning for flere av de rammede avisene.

Natt til tirsdag ble Amedia utsatt for et dataangrep. Det førte blant annet til at ingen av konsernets lokalaviser kom ut på onsdag. I tillegg kan personopplysninger ha kommet på avveie. Hackerne skal ha vært i Amedia-systemet i flere dager før de tok over.

Fremdeles vet man ikke hvem som står bak angrepet, men Amedia kan opplyse at hackerne ber om løsepenger. Det vil ikke Amedia komme dem i møte på, opplyser Pål Nedregotten, konserndirektør for teknologi i Amedia, til NRK.

– Det er et veldig klassisk løsepenger-virusangrep, der fremmede har tatt seg inn på deler av våre servere, kryptert dataene våre og lagt igjen et visittkort som typisk leder videre til et krav om løsepenger, sier Nedregotten.

Pål Nedregotten, konserndirektør data og teknologi i Amedia.
Foto: Ihne Pedersen/Amedia / NTB / NPK

Får gitt ut flere aviser torsdag

På onsdagens pressekonferanse, opplyste Amedia at de har fått til en nødløsning som gjør at de kan få gitt ut flere aviser.

- Slik det ser ut til nå, så vil ikke alle avisene våre kunne gis ut i morgen, men et stort antall vil det, forklarer Nedregotten på pressekonferansen.

Grunnen til hvorfor ikke alle avisene kan bli utgitt, handler om trykkekapasitet. Nødløsningen vil bli arbeidet videre med utover onsdagen.

Nedregotten opplyste også om at de forventer å ha en god kontroll over situasjonen snart.

- Vi arbeider med å få på plass driftssystemene. Det er en møysommelig jobb fordi de backupene som vi da skal hente tilbake informasjon fra, må vi være helt sikre på ikke inneholder ny skadevare, som tar oss med tilbake til den samme situasjonen.

Vårt Land berørt

Vårt Lands produksjon ble også berørt av dataangrepet hos Amedia, som leverer trykkeri- og distribusjonstjenester til avisen. Det innebar at enkelte abonnenter ikke fikk onsdagens papiravis. Trykkvaliteten varierte dessuten mer enn normalt.

– Vi ser med alvor på det som har skjedd hos Amedia, og beklager overfor våre abonnenter. Det er en kraftig vekker om at digitale systemer er sårbare for angrep. Når et slikt angrep fører til at nær en tredjedel av norske papiraviser ikke kommer ut, blir konsekvensen at demokratiet svekkes, sier nyhetsredaktør Veslemøy Østrem i Vårt Land.

Amedia tar høyde for at kundedata kan ha blitt kompromittert i angrepet. Det er per nå ikke noe som tyder på at Vårt Lands kundedata er direkte berørt, opplyser Mediaconnect, som er avisens leverandør av abonnementstjenester.

Nyhetsredaktør Veslemøy Østrem i Vårt Land

– Et angrep mot demokratiet

Som en respons til angrepet, har både mediekonsernet Schibsted og NTB økt beredskapen sin. Redaktørforeningen sier de er bekymret for angrepet, men vil ikke enda kalle det et angrep på norsk presse.

– Men det er jo et spørsmål man stiller seg når et mediehus blir angrepet, og det får såpass store følger. Når ingen Amedia-papiraviser blir publisert onsdag, så er det i seg selv et stort problem, sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø til NTB.

Til Nettavisen sier Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, at angrepet «går utover den frie pressen» i Norge. Stortingskollegaen Grunde Almeland (V) tar det et steg lenger.

– Angrep på datasystemene til en av Norges store medieplattformer er et angrep på demokratiet. Jeg forventer at regjeringen sikrer at de relevante tjenestene får nok støtte til å raskt oppklare saken. Dette er ikke et vanlig dataangrep, men et støt i demokratiets hjerte, sier han til NTB.

«Ingen overraskelse»

Vårt Land har forsøkt å få et intervju med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), men har ikke lyktes. Til NTB har NSM tidligere uttalt at angrepet ikke kommer som noen overraskelse. Tidligere i desember advarte de mot at det kunne komme alvorlige dataangrep i julen. Beskjeden var at norske virksomheter burde sørge for å ha høy beredskap i fridagene.

– Vi har sett en sterk økning av cyberoperasjoner i november og desember. Fra før vet vi at trusselaktørene utnytter fridager med lavere beredskap. Norske virksomheter må ta denne trusselen på største alvor, sa direktør Sofie Nystrøm i NSM 13. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter