Nyheter

Høyre-topp ut mot Kirkemøtets olje-vedtak: – Finner ikke holdepunkt i Bibelen for dette

DEN NORSKE KIRKE: Kirkemøtets vedtak om stans i oljeleting risikerer å fremmedgjøre veldig mange medlemmer av folkekirken, advarer Høyres Sveinung Stensland.

– Jeg er ikke overrasket. Før hadde folk respekt for kirken. Nå er det mer sånn: «Ok, da mener de det. Ok, neste sak», sier Sveinung Stensland.

Høyres stortingsrepresentant fra Rogaland er merkbart skuffet over Den norske kirkes ferske vedtak om å støtte stans i oljeleting. Han kaller det «besynderlig».

Tirsdag formiddag vedtok kirkens øverste valgte organ, kirkemøtet, å be regjeringen lytte til anbefalingen fra det internasjonale energibyrået (IEA) «om å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel».

– Den norske kirke prøver å kaste seg på miljøsaken og gjør den til et tros- og samvittighetsspørsmål. Den sier egentlig at vi som vil lete etter olje, mener noe som er på tvers av god tro og etikk.

Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke imponert over Kirkemøtets vedtak.

– Som vi vet, vil det å legge ned norsk oljenæring kunne føre til økte utslipp globalt. Flagge ut arbeidsplasser, og gjøre Norge til et fattigere land. Det blir ikke mye igjen til verken bevilgninger til kirken eller bistand om vi fjerner oljeinntektene. De skjærer av greina de selv sitter på, skriver hun i en melding til Klassekampen.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug, reagerer på kirkens syn på oljevirksomheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Stensland: Folk flest er uenig

Ifølge Høyre-politikeren har politisering av Den norske kirke blitt en «snakkis» blant politisk interesserte. Han minner om at de fire største partiene på Stortinget – Ap, Sp, Frp og Høyre – mener noe annet enn kirken. Til sammen representerer de et klart flertall av befolkningen.

– Selvsagt er det et teologisk spørsmål å ta vare på skaperverket, men det er et politisk og faglig spørsmål hvordan man best kan gjøre det. Nå er ikke jeg den mest skriftlærde, men jeg har gått mine sko i KFUM og søndagsskolen. Jeg finner liksom ikke holdepunkt i Bibelen for dette, sier Stensland, og legger til:

– Hadde jeg ment at den beste for planeten og skaperverket er å stanse oljeleting, så hadde jeg gått inn for det.

– Den norske kirke gjør seg mindre interessant

Nå advarer han om følgene denne utviklingen kan få for kirkens oppslutning:

– Når kirkemøtet ønsker å være politisk verksted, å være en politisk part, så gjør Den norske kirke seg mindre interessant for oss som er politisk engasjerte. Du føler deg ikke hjemme da, sier Stensland.

– Kan dette få noen politiske konsekvenser for Den norske kirke?

– Nei, men det kan fort skape en diskusjon om finansiering av trossamfunn. For min del har jeg ikke lyst til å komme med trussel om utmelding og sanksjoner. Jeg får sitere Elie Wiesel: Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, det er likegyldighet. Det er likegyldighet jeg møter dette med.

Bilder KM 2021- fredag

Ros fra SV og MDG

Lars Haltbrekken er stortingsrepresentant for SV og sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han roser vedtaket Kirkemøtet nå har gjort.

– Dette er et godt vedtak. Det er heller ingen ny retning for Den norske kirke. Den har i lang tid vært solidarisk med mennesker på kloden og med framtida, sier Haltbrekken til Vårt Land.

Han er heller ikke overrasket over Kirkemøtets vedtak.

– De som er det har overhodet ikke fulgt med, sier han.

Haltbrekken viser til at han selv møtte representanter fra Den norske kirke i klimakampen tilbake i 1997. Da uttrykket flere biskoper støtte til sivil ulydighets-aksjoner mot forurensende gasskraftverk på Vestlandet.

– Det var utrolig viktig for den kampen, sier Haltbrekken.

På spørsmål om han mener Den norske kirke burde gått lenger, og vedtatt enda tydeligere krav og formuleringer i klimaspørsmålet, er SV-representanten klar:

– Det skal kirka få lov til å bestemme selv. Jeg er jo ikke medlem, så det er ikke naturlig for meg å si noe om hvor langt de skal gå, men jeg synes det de sier er både bra og helt riktig.

Også Arild Hermstad, nestleder i Miljøpartiet De Grønne, roser vedtaket fra Kirkemøtet.

– Det er bra at kirken er så tydelig i møtet med den største utfordringen i vår tid. Spørsmålet om vi skal fortsette å lete etter olje og gass handler ikke bare om penger men om verdier. Hensynet til kortsiktig profitt kan ikke lenger trumfe hensynet til en trygg fremtid og et levelig klima, skriver han i en melding til Vårt Land.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken mener regjeringen må legge penger på bordet for å få realisert CO2-fangst i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vil ikke melde seg ut

Tidligere i høst gikk Den norske kirkes «utenriksdepartement», Mellomkirkelig Råd, ut og oppfordret regjeringen om å snarest mulig å avslutte letingen etter olje. Det fikk Stensland til å spørre i Vårt Land:

– Er det plass til meg som høyremann i kirken? Jeg kjenner meg ikke hjemme i kirken lenger.

– Vil du melde deg ut nå som dette har blitt kirkens formelle «politikk»?

– Nei, jeg betyr ingenting oppe i dette. svarer Stensland.

Fikk «ellevill» respons

Han forteller at responsen var enorm etter at han skrev kronikk om temaet og debatterte det i NRKs Dagsnytt Atten. Han har aldri opplevd en så positiv respons i sine over åtte år på Stortinget.

– Jeg har aldri, aldri reist en debatt som har fått så positiv respons. Det var helt ellevilt. Alt fra geistlige, menighetsrådsmedlemmer, alle mulige folk tok kontakt.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter