Nyheter

Lula Tekle har fått opphold – men det er et skår i gleden

ASYL: Den papirløse kvinnen Gunnar Stålsett ville gå i fengsel for, har fått oppholdstillatelse med begrensninger. Nå følger UNE opp amnestiet som KrF vant fram med i regjering.

Lula Tekle havnet i medias søkelys da biskop emeritus Gunnar Stålsett i 2019 sto fram i Vårt Land og fortalte at han hadde gitt jobb til en ureturnerbar asylsøker uten oppholdstillatelse i 14 år.

Det var papirløse Lula Tekle. Før jul samme år ble Stålsett dømt til betinget fengsel i 45 dager og en bot på 10.000 kroner for brudd på utlendingsloven.

Lula Tekle har fått midlertidig opphold: Blandede følelser

Nå har Tekle fått oppholdstillatelse. Det bekrefter hun selv og flere støttespillere overfor Vårt Land.

Men det er et skår i gleden for den lengeværende asylsøkeren, viser vedtaket fra Utlendingsnemnda (UNE).

Oppholdstillatelsen er midlertidig og varer bare i et år. Den kan vel å merke fornyes, ifølge UNE.

Begrunnelsen er «tvil om klagerens identitet». Skal hun få fast opphold, må hun fremvise pass fra hjemlandet sitt. Det mener UNE er Etiopia. Selv hevder Tekle det er Eritrea.

– Jeg er selvfølgelig litt glad, men å skaffe pass fra Eritrea er vanskelig, så jeg er litt redd også. Jeg hadde håpet å få direkte opphold, sien jeg har bodd så lenge i Norge, sier Tekle til Vårt Land, via en venn som oversetter.

Oslo 20191205. 
Stålsetts ulovlige vaskehjelp, Lula Tecle, var på Stortinget for å høre debatten torsdag ettermiddag
Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB

UNE gjennomfører KrF-seier om amnesti for eldre papirløse

Lula Tekle er en av de første som har fått innvilget oppholdstillatelse gjennom Solberg-regjeringens «engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere som har bodd lenger enn 16 år i Norge».

Det var KrF som fikk gjennomslag for amnestiet i Granavolden-plattformen i 2019. Nå er Utlendingsnemnda (UNE) i gang med å vurdere hvem som oppfyller kriteriene.

1. desember er fristen for å be om å få saken sin vurdert. Tirsdag meldte UNE at de hadde fått inn cirka 120 saker til behandling. Av dem hadde fem fått tillatelse og 32 avslag.

Lula Tekles midlertidige tillatelse gis på grunn av «sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge», fremgår det av UNEs vedtak.

GRAN  20190102.
Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp),  Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen,  Kjell Ingolf Ropstad (Krf)  og Olaug Bolleastad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland onsdag. Regjeringspartiene høyre, Frp og Venstre innleder forhandlinger med KrF håp om å danne en borgerlig flertallsregjering. (POOL)


Foto: Cornelius Poppe / NTB (POOL) / NTB

Noas frykter vanskelige liv i Norge med midlertidig opphold

– Det er veldig fint at Lula endelig får en tillatelse etter så lang tid, sier Florentina Grama til Vårt Land.

Den juridiske sneiorrådgiveren i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) representerer Lula Tekle, men også andre lengeværende asylsøkere som har bedt om å få sakene sine vurdert av UNE.

Ifølge Grama har flere enn fem av Noas klienter fått vedtak om tillatelse de siste dagene. Alle hennes klienter som har fått positive vedtak så langt, har fått begrenset og midlertidig opphold som ligner Lula Tekles – uavhengig om det er tvil om identitet eller en annen begrunnelse.

Dette er hovedvilkårene i Tekles oppholdstillatelse:

  • Midlertidig opphold i et år, som kan fornyes, men ikke gir grunnlag for permanent opphold.
  • Lov til å arbeide i Norge, samt reise inn og ut av landet, i perioden.
  • Ikke rett til familieinnvandring.

Er det mange som risikerer å gå med midlertidige vedtak resten av livet?

– Det er en del. Så lenge det er midlertidig og i ett år, så vil man trolig bare få midlertidig D-nummer og ikke fødselsnummer. Da kan det bli vanskelig å få legitimasjon. Uten det er det vanskelig å få bankkort, nettbank, ta førerkort og hente pakker på posten. Det har mange konsekvenser, svarer Grama.

Gunnar Stålsett

Må forsøke å skaffe pass

Skal Lula Tekle ha håp om å unngå en slik skjebne, og i stedet få fast opphold uten begrensninger, må hun forsøke å skaffe seg pass fra hjemlandet.

– Det en utfordring. Det gjenstår å se hvor lett det blir for henne å dokumentere identiteten sin. Husk at Etiopia og Eritrea var ett land fram til 1993. Det kompliserer det veldig, sier Florentina Grama i Noas.

Grama har anbefalt Tekle å følge UNEs oppfordring om å søke om etiopisk pass, selv om Tekle selv mener hun er fra Eritrea. Dette som et skritt i arbeidet med å dokumentere identiteten hennes.

Etiopia er på randen av borgerkrig og mange av landets ambassader i Europa er stengt for konsulære tjenester. Den beste muligheten er trolig ambassaden i Berlin, ifølge Noas.

– Skulle hun få avslag fra den etiopiske ambassaden, eller ikke få svar innen rimelig tid, så anbefaler jeg at hun også prøver den eritreiske ambassaden, sier Grama.

– Hva om hun viser seg å være etiopisk og får innvilget pass derfra. Sparkes hun ut av Norge?

– Nei, jeg tror ikke det. Hun har en såpass sterk bakgrunn og tilknytning til Norge, sier juristen.

Tor B. Jørgensen: – Kan ikke være annet enn en begynnelse

Biskop emeritus Tor B. Jørgensen har engasjert seg for lengeværende, ureturnerbare asylsøkere i Norge gjennom organsiasjonen Mennesker i Limbo. Den har også engasjert seg i Lula Tekles sak.

– Jeg håper Lula og de andre får fast opphold. Dette kan ikke være noe annet enn en begynnelse, sier Jørgensen til Vårt Land.

Nå er han spent på om det lykkes å avklare identiteten hennes, og hvor mange som vil få fast opphold til slutt.

– Vi må sørge for at de som har vært blant oss så lenge får skikkelig opphold i Norge. Det må den nye regjeringen finne ut av. Ikke som en premie for at de har holdt ut lenge, men som et uttrykk for det norske samfunnets medmenneskelighet, sier Jørgensen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter