På tampen av en lang rettsdag i Oslo tingrett møttes de endelig, biskopen og flyktningen, arbeidsgiveren og renholderen, Gunnar Stålsett og Lula Tekle, to som holder liv i en opphetet debatt om regjeringens politikk overfor ureturnerbare asylsøkere.
– Du må ikke være lei deg, sa Stålsett og la armen rundt Tekle som hadde kommet fram til tiltalebenken for å hilse.
Mens hun gråt trøstet Stålsett Tekle og gav henne en varm klem. Hun svarte med å kysse ham på hånda.
Stålsett: Bestemmelse vil produsere nye tilfeller av tapere
– Jeg er dømt i retten, det er en dom over loven, sa Gunnar Stålsett da retten ble hevet, og viste til utlendingsloven, som han er dømt for å ha brutt.
Stålsett rettet kritikken mot forbudet mot å gi jobb til utlendinger uten lovlig opphold i Norge:
– Så lenge denne bestemmelsen står i loven, vil den produsere nye tilfeller av tapere, av mennesker som må leve i limbo – uten hus, uten arbeid, uten utdanning, uten helse. Det har denne saken dreiet seg om, og jeg opplever at vi kommer styrket ut av denne prosessen, sa Stålsett etter at dommen var lest opp.
Slipper å sone i fengsel, må betale 10.000 i bot
Påtalemakten ville ha Gunnar Stålsett i fengsel og hadde lagt ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel. Men i tilståelsesdommen i Oslo tingrett ble han torsdag dømt til betinget fengsel i 45 dager for å ha hatt en ureturnerbar asylsøker fra Eritrea som ansatt i 14 år.
Han slipper dermed å sone i fengsel. Oslo tingrett setter prøvetiden til to år. I tillegg må Stålsett betale en bot på 10.000 kroner for bruddet på utlendingsloven.
– Aksepterer du dommen, spurte tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.
– Jeg aksepterer den, sa Stålsett.
– Vi tar betenkningstid, sa aktor Andreas Meeg-Bentzen.
Med det er ikke dommen rettskraftig. Påtalemakten har to ukers betenkningstid.
Respekterer dommen, sier opp renholderen
Da dommen hadde falt, opplyste Stålsett at han nå slutter å lønne Lula Tekle som renholder, men vurderer frivillig humanitær støtte til mennesker i limbo.
– Når dommen er rettskraftig, følger jeg den.
På første benk i sal 227 i Oslo tinghus satt Lula Tekle under rettssaken. Hun var fåmælt og ønsket ikke å si så mye om dommen mot Stålsett.
– Jeg er lei meg, hva skal jeg gjøre nå, nøyde hun seg med.
Tekle vet ikke om engangsløsningen om opphold for en gruppe ureturnerbare asylsøkere som regjeringen presenterte torsdag, omfatter henne. Og nå må hun slutte som lønnet renholder.
Regjeringen presenterte løsning ved rettssaksstart
Rettssaken mot Gunnar Stålsett startet torsdag klokka 10. Stålsett skulle få sin dom for å ha brutt utlendingsloven grovt, ifølge påtalemakten.
I det pressen og publikum ble sluppet inn i rettssal 227 i Oslo tinghus, kom hastemeldingen fra Norsk Telegrambyrå som satte tonen i salen: «Enighet i regjeringen om engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere.»
Etter å ha kranglet om engangsløsningen siden januar, hadde de fire partiene blitt enige om hvordan punktet i Granavollen-erklæringen skulle fortolkes.
Mens de frammøtte ventet på rettssakens hovedperson, hørte man lav summing om innholdet i enigheten – og det lød ikke jubel. I salen satt noen ureturnerbare asylsøkere og mange andre som hadde møtt fram for å vise sin støtte til Gunnar Stålsett og hans kamp for å få endre dagens lovverk.
Enorm interesse for rettssaken
Halv ti, en time før rettsaken ble satt, kom Gunnar Stålsett og fant sin plass. Han ønsket ikke å gi noen kommentarer, men satte seg og forberedte forklaringen han skulle avgi, klar til å tilstå.
Interessen for rettssaken var enorm. I sal 227, der saken gikk, var det anslagsvis 100 mennesker, inkludert presse. 100 personer fikk også plass i en sal med overføring på video.
Etter at Stålsett hadde forklart seg, var det aktor, politiadvokat Andreas Meeg-Bentzens, tur. Han forklarte at særlig to moment ble lagt til grunn for påstanden om 45 dagers ubetinget fengsel for Stålsett.
Han vektla at Stålsett var klar over at han gjorde noe galt, og at det skjedde over en lang periode. Han framholdt også at det er «et element av vinning» i saken da Tekle har holdt orden på hus og hjem:
– Det er en gjenytelse for de penger han har betalt, sa aktor – til kraftig latter fra salen.
Aktor hadde innvilget Stålsett strafferabatt
Meeg-Bentzen forklarte at Stålsett hadde fått strafferabatt, slik man skal få i saker med tilståelsesdom, og at rabatten hadde blitt satt til 25 prosent.
Tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen mente på sin side at en langt mildere straff var på sin plass.
LES MER:
• Vårt Land mener: «Stålsett-dommen er ikke et punktum»
---
Fakta:
---