Nyheter

Rotevatn med syrlig slakt av MDG-invitasjon: Kaster grønne Venstre ut av regjering og får Ap og Sp i bytte

REGJERING: MDGs Rasmus Hansson inviterer Venstre med i en «ekte grønn blokk» på Stortinget etter SVs regjerings-nei. Nå får han en kald skulder fra Sveinung Rotevatn.

– Nå må alle partier som prioriterer miljø vise at grønt er viktigere enn rødt eller blått. En seriøs grønn blokk kan tvinge regjeringen til en mye grønnere politikk enn Ap og Sp alene tydeligvis er villige til å føre.

Det sier MDGs påtroppende stortingsrepresentant Rasmus Hansson etter onsdagens nyhet om at SV bryter sonderingene om å danne regjering sammen med Ap og Sp. Dermed tegnerNorge til å få en mindretallsregjering som må søke støtte i Stortinget.

– Dette åpner for en ekte grønn blokk. MDG vil invitere SV, Venstre, Rødt og KrF til bred allianse i Stortinget for å presse Ap og Sp i miljøsaker og under budsjettforhandlinger. Vi må hindre at Ap og Sp søker flertall med Høyre og Frp i miljøpolitikken, sier Hansson i en uttalelse.

Venstre-Rotevatn med syrlig MDG-oppgjør

Nå svarer Venstre på Hanssons innbydelse. Det kommer i form av et syrlig oppgjør med MDG fra nestleder og avtroppende klimaminister Sveinung Rotevatn:

– MDG kan la være å kaste den sittende regjeringen, som inkluderer et klimaparti som fører en miljøpolitikk som tar vare på naturen og kutter utslippene. Nå har jo MDG endret regjeringsstrategi omtrent en gang i året. Denne invitasjonen tyder ikke på at de har stoppet med det, sier han til Vårt Land.

Rotevatn gjør oppmerksom på at «i Norge har vi negativ parlamentarisme».

– Det betyr at partier må ta stilling til om de vil kaste sittende regjering, og ta ansvar for alternativet som tiltrer. Jeg har ikke hørt noe annet fra MDG i dag enn det gikk til valg på. Det alternativet er Ap og Sp. Det må de ta ansvar for, sier han.

Rotevatn: Blir dyrere elbil, svekket CO2-avgift og naturvern

At en rødgrønn valgseier ville ende med en Ap/Sp-regjering burde både SV og MDG ha forutsett, skal vi tro Rotevatn.

– Det var det jeg advarte mot. Ved et rødgrønt flertall, så får du en Ap/Sp-regjering. Dessverre ser den spådommen ut til å treffe godt. Nå må SV ta ansvar for det. SV gikk til valg på å støtte den, sier han.

Rotevatn frykter konsekvensene for klimaet og miljøet med Ap og Sp ved roret:

– Vi får en regjering som ikke har reelle ønsker om å ta grep for klima og natur. Dette er to partier som gikk til valg på å svekke CO2-avgiften, gjøre elbil dyrere og svekke vern av natur. Da er det det vi får. Det er realiteten.

Usikker på hvordan asylpolitikken blir

– Hva frykter Venstre i flyktningpolitikken fra en eventuell Ap/Sp-regjering?

– Vi får nå sjå. Der har vel både Ap og Sp lagt seg på en noe strengere linje enn regjeringen. Der er jeg litt usikker på hva de vil velge. Kvoteflyktninger er noe de trolig skal gjøre opp med SV i budsjett, svarer Rotevatn.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter