Nyheter

Kirkeledere klandrer minipartier for KrFs fall

KRF: Mandag gjorde KrF det dårligste valget siden 1936. – Kristenfolket er ikke strategiske nok, mener kirkeleder.

– Det er et veldig trist resultat. Vi håpet frem til det siste at man skulle klare å snu trenden, og få KrF over sperregrensa, sier Sten Sørensen, pastor i Stavanger misjonskirke.

Mandag kveld var valgresultatet for stortingsvalget klart: Arbeiderpartiet får flertall sammen med Senterpartiet og SV, og de borgerlige partiene må ut av regjering. Kristelig Folkeparti vaket lenge mellom 3,8 og 4,2 prosent oppslutning, men endte opp under sperregrensa, og mister fem delegater på Stortinget.

Øystein Gjerme, hovedpastor i Salt og leder av Pinsebevegelsen i Norge uttalte i sommer at det var viktig å stemme gult ved årets stortingsvalg. Han vil ikke kommentere saken videre på dette tidspunktet.

Også Sørensen har vært ute i media i forkant av valget for å mobilisere kristne stemmer for KrF.

– KrF manglet rundt 6.000 stemmer for å komme over sperregrensa. Hvor ble det av velgerne?

– Hvis halvparten av de som stemte på minipartiene Partiet de Kristne og Sentrum hadde stemt på KrF, så tror jeg de ville kommet over sperregrensa. Men kristenfolket er ikke strategiske nok, noe som ga et spesielt hardt utslag denne gangen, mener Sørensen.

PDK fikk nesten 10.200 stemmer mens Sentrum fikk 7.548.

Sten Sørensen

Oppfordrer til bønn for regjeringen

Han mener det vil bli mer krevende for KrF å jobbe for saker som er viktig for Kristen-Norge, men at man likevel ikke må overdramatisere.

– Vi går nå mest sannsynlig tilbake til en lik regjeringssammensetning som vi hadde for åtte år siden, som også var en grei regjering med mye sunn og god politikk. Jeg hadde vært mer engstelig om de hadde vært avhengige av Rødt og Miljøpartiet De Grønne for å få flertall.

Til slutt legger Sørensen til at han håper kristenfolket vil be for den nye regjeringen.

– Til nå har den borgerlige regjeringen vært gjenstand for forbønn, og nå skal vi be for den nye regjeringen slik vi ber for alle som har viktige posisjoner i landet. Vi skal be for Jonas Gahr Støre og Stortinget.

RØDE TALL: – Vi visste at vi ville få et underskudd på driften, men det er blitt større enn vi forventet, sier ImFs generalsekretær, Erik Furnes.

– Det er kun politikk

Erik Furnes, generalsekretær for Indremisjonsforbundet, skrev et innlegg i Vårt Land i forkant av valget, hvor han oppfordret kristne til å stemme KrF. Han er, i likhet med Sørensen, skuffet over valgresultatet, men ser ikke alt for mørkt på det.

– Alt i alt er det kun politikk. Nå har folket talt, og da må vi forholde oss til de som er valgt og be for dem. Det er en viktigere agenda for oss som trosorganisasjoner å forholde oss til Gud, som har den største oversikten. Vi må ikke bli for mismodige av dette, sier han.

Furnes tror også småpartier kan ha resultert i at KrF mistet oppslutning

– Det har skjedd en pulverisering av velgermassen. Jeg har respekt for at man vil kjempe for andre alternativ enn KrF, men når det er et så viktig stortingsvalg, er jeg overrasket og skuffet over at ikke flere har mobilisert til ett felles mål. Man bør være mer raus, og stemme samlet for å få innflytelse, mener han.

Tor Egil Fagermoen, pastor i Bergen frikirke

Ingen hjelp fra PDK og Sentrum

Tor Erling Fagermoen, pastor i Bergen Frikirke hadde også håpet at KrF skulle komme seg over sperregrensa, men ser likevel lyst på fremtiden:

– Dette betyr ikke at partiet er begravd. Det er tre flotte representanter som skal inn på Stortinget, og det gleder jeg meg over.

Også Fagermoen peker på at småpartiene kan ha ødelagt for oppslutningen til KrF.

– Andre småpartier fikk stemmer som ikke hadde noen nytte. Man kan jo si at det er synd for Sentrum og Partiet de Kristne at de ikke fikk flere stemmer, men det var dessverre ikke en god hjelp for saken at velgerne ble spredt på denne måten.

Bekymret for verdispørsmål på Stortinget

Han tror likevel Kristen-Norge vil klare seg helt fint med en rødgrønn regjering.

– Vi kristne skal ikke få noen privilegier av å ha et sterkt KrF på Stortinget, men jeg er likevel bekymret for konsekvensene dette kan få for viktige verdispørsmål, som utvidet abortgrense og kristne friskoler.

Han trekker fram at han er lei seg for at Dag Inge Ulstein (KrF) ikke lenger er utviklingsminister.

– Han var en viktig stemme for å få en mer rettferdig fordeling av vaksiner i verden, men det er noe jeg håper vi fortsatt kan ha en påvirkning på.

---

Slik gikk det med andre av de små partiene

  • Demokratene: 33.927 stemmer (1,1 prosent)
  • Pensjonistpartiet: 10.409 stemmer (0,6 prosent)
  • Partiet De Kristne: 10.409 stemmer (0,4 prosent)
  • Industri- og næringspartiet: 9.985 stemmer (0,3 prosent)
  • Partiet Sentrum: 7.778 stemmer (0,3 prosent)
  • Helsepartiet: 6.460 stemmer (0,2 prosent)
  • Pasientfokus: 4.927 stemmer (0,2 prosent)
  • Liberalistene: 4.472 stemmer (0,2 prosent)
  • Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: 3.418 stemmer (0,1 prosent)
  • Alliansen – Alternativ for Norge: 2.488 (0,1 prosent)

(Kilde: Valgdirektoratet tirsdag 14. sept kl 20)

---

Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter