Religion

Øystein Gjerme fra talerstolen: «Veldig viktig» å stemme gult

PINSEMENIGHET: I søndagens tale gjorde Salt-pastor Øystein Gjerme det tydelig hvilket parti han skal stemme ved valget: – It’s all yellow, sa han til menigheten.

– Jeg skal stemme skikkelig påskestemning-farge på valget som kommer nå.

Øystein Gjerme la ikke mye imellom da han oppfordret til å stemme Kristelig folkeparti (KrF) i søndagens tale i Salt.

Gjerme er hovedpastor i pinsemenigheten Salt, samt leder av Pinsebevegelsen i Norge. I en tidligere tale har han vært tydelig på å ikke flagge partipolitisk ståsted. Men i en humoristisk avstikker i søndagens tale gikk det gule KrF-flagget til topps.

– Coldplay hadde et fett album en gang – «it’s all yellow». Jeg bare nevner det, sa Gjerme, og fikk latter fra salen.

Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd

I talen presiserte Gjerme at KrF kjemper mot sperregrensa.

– Det er veldig viktig denne gangen. Vi er cirka 11.000 stemmer ifra, sa han.

Gjerme nevnte ikke KrF direkte, men budskapet kan vanskelig tydes annerledes. For å huske på Gjermes «tips til hva du skal stemme denne gangen», oppfordret han menigheten til å tenke på flere gule ting: «Yellow» av Coldplay, påskefargen og sol.

– Uvanlig

Bjørn Wang er høyskolelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi, og har tidligere uttalt seg om kristne ledere bør være varsomme med å flagge partipolitisk standpunkt på talerstolen. Han sier det er uvanlig å gjøre dette.

– Ved å flagge et bestemt partipolitisk syn, så kan den som forkynner stå i fare for å markere avstand til folk som en egentlig ønsker å nå med evangeliet, sier han.

Wang mener derfor kirkeledere bør være varsomme med å vifte med sin egen stemmeseddel på talerstolen.

– Hvis du spør meg, så må pastorer og prester være tilbakeholdne med å anbefale hvordan folk skal stemme. Samtidig tror jeg det er viktig å oppfordre folk til å stemme og ta samfunnsansvar.

Bjørn Wang, HLT

Politisk engasjement og verv er ikke noe som diskvalifiserer personer til å inneha lederposisjoner i menigheter, mener Wang.

– Men da må man være ryddig i rollene.

– Skjønner kritikken

Til Vårt Land sier Gjerme at utspillet bør oppfattes som en del av et større ønske om å bidra til refleksjon omkring tro og politikk.

– Vi ser at det er stadig større frakobling mellom menneskers kristne tro og hva man stemmer. Det stresser meg litt. Kanskje vi har vært for utydelige på hvordan politisk arbeid kan bidra til å fremme kristne verdier eller ikke.

– Spesielt yngre mennesker er litt mindre bevisst en jeg håper de var. Jeg ønsker å aktualisere dette, sier Gjerme.

Pastoren forteller at det skal være rom for ulike politiske overbevisninger i Salt.

– Hovedlinjen min er å være partipolitisk nøytral, men verdipolitisk tydelig.

– En nærliggende innvending er at dette står i konflikt med ditt utspill i talen. Hva tenker du om det?

– Jeg skjønner den kritikken, men jeg velger en sjanger som tilsier at dette ikke skal tolkes uten humor. Jeg har jobbet som pastor i 20 år og fulgt med på hvordan dette har beveget seg.

– Det er en kjensgjerning at unge mennesker nå er mindre bevisst sitt kristne livssyn når de stemmer enn tidligere. Derfor strammer jeg inn tydeligheten, men er lojal på at jeg skal være verdipolitisk tydelig og partipolitisk nøytral, sier Gjerme.

Mange stemmer KrF

71 prosent av kristne i Pinsebevegelsen stemmer KrF, skal vi tro Dagens kartlegging av Kristen-Norge fra i fjor. Videre står Partiet De Kristne, Høyre og Fremskrittspartiet nokså høyt i kurs blant landets pinsevenner.

Gjerme forteller at det er mye større politisk bredde i Salt enn i Pinsebevegelsen nasjonalt. Ifølge ham har det sammenheng med at kirken består av mange som ikke har en kristen oppvekst, eller har bakgrunn fra andre kirkelige sammenhenger.

Har tidligere unngått å snakke om parti fra talerstolen

Før forrige stortingsvalg holdt Gjerme en tale om tro og politikk. Da sa han at han hadde fått «streng beskjed» om å ikke fortelle hvem han skal stemme på.

Kona og medpastor Gina Gjerme står på 16. plass på stortingslista til KrF i Hordaland. Statsråd Dag Inge Ulstein (KrF) er medlem i menigheten.

I politikk-avstikkeren forrige søndag nevnte Gjerme et Coldplay-album som han kalte «It’s all yellow». Mest sannsynlig siktet han til låta «Yellow», på albumet «Parachutes» fra 2000. Sangen har for øvrig ingen tilknytning til KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion