Nyheter

Simen Bondevik om Ropstad: – Jeg vet dette er frustrerende for mange

BOLIG-KRITIKK: Gammel kjenning reagerer på at Kjell Ingolf Ropstad var folkeregistrert på gutterommet mens han fikk betalt leilighet av Stortinget: – Han manglet etisk perspektiv, mener Simen Bondevik.

– Dette er selvfølgelig problematisk og det er bra at Kjell Ingolf har beklaget. Som stortingspolitiker har man et ekstra ansvar for å opptre etisk riktig, sier Simen Bondevik, leder i Unge Sentrum.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bodde i over et tiår gratis i stortingsleilighet mens han var folkeregistrert på gutterommet hjemme hos mor og far i Agder. I tidsrommet har han også leid ut en bolig på Lillestrøm. Til Vårt Land har Ropstad sagt at han er veldig lei seg.

Han tror ikke Ropstad trolig ikke gjorde det av vond vilje.

– Men han har akkurat i denne situasjonen manglet det etiske perspektivet man må ha som stortingsrepresentant.

– Hvorfor har stortingsrepresentanter et særlig ansvar for å handle etisk riktig?

– Å bli valgt inn på Stortinget er et tillitsverv der man er valgt for å representere folket i et valgdistrikt. Du får en rekke privilegier som følge av tilliten de har gitt deg. Da har du et særlig ansvar for å bruke de privilegiene man har på en måte som er til det beste for alle.

– Mange unge sliter med å komme inn på boligmarkedet. Hvordan tror du de ser på dette?

– Jeg vet at dette er frustrerende for mange. I lunsjen var dette samtaleemnet blant medstudentene mine, sier Bondevik.

Han mener Stortinget nå må gjennomgå retningslinjene sine og at politikere må slutte å utnytte systemet.

Arendalsuka 2021

– Utnyttet systemet

Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og 1. kandidat for partiet i Akershus, mener folk flest er lei av politikere som er i overkant rause med seg selv.

– Når politikken deres i tillegg rammer de som har minst tror jeg det er ekstra provoserende.

Hun mener at politikere må få lov til å gjøre feil, akkurat som andre mennesker.

Samtidig mener hun Ropstad har trødd over en grense.

– Det er ikke greit å sitte og se på leieinntekter renne inn fordi du har utnyttet systemet, mener hun.

– Bør være ulovlig

I 2019 ville Rødt endre regelverket slik at stortingsrepresentanter ikke får tjenestebolig til disposisjon uten dokumentert særskilt behov, dersom man fra før av er i besittelse av annen bolig mindre enn 40 kilometers kjørelengde fra Stortinget. KrF stemte mot forslaget.

– Hvis det Ropstad har gjort faktisk viser seg å være lovlig, er vi av den klare oppfatning at det egentlig burde vært ulovlig, sier Martinussen.

Tilgiveren tvil ikke tilgi

Mimir Kristjansson har tidligere sagt at man ikke overilt bør kappe hodet av politikere som gjør feil. Han har for eksempel forsvart statsminister Erna Solberg etter hennes mye omtalte 60-års feiring på Geilo.

– Hvis vi følger din logikk fra tidligere: Bør vi nå alle tilgi Ropstad?

– Jeg skjønner det menneskelige i denne saken. Han har det kjipt og angrer garantert på det nå. Men han har holdt på med dette i 12 år. Det er ikke snakk om å si noe dumt eller gjøre en feil i selvangivelsen, sier han.

Han mener KrFs apparat burde ha plukket opp situasjonen for å unngå å få en slik sak nå.

– Er det beleilig for deg å være så lite tilgivende mot en politisk motstander akkurat nå?

– Det er syv dager til valget. Alt er beleilig for meg nå. Jeg må se meg i speilet og skjønne det også. Men dette handler først og fremst om min kamp for folk som blir behandlet dårlig i NAV-systemet. Når folk jages av NAV på den måten, så må også de ansvarlige politikerne kunne stilles til ansvar for egne handlinger, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter