Nyheter

KrF–Lossius ut mot Human-Etisk Forbund: – Dette blir for dumt

LIVSSYN: Human-Etisk Forbund mener Den norske kirke burde slippe taket på gravferdsforvaltning, og ber kommunene ta over ansvaret: – Trossamfunn bør ikke sitte med myndighetsutøvelse.

Tidligere i år sendte Human-Etisk Forbund (HEF) ut et brev hvor de ba kommunene om å ta over gravferdsforvaltningen fra Den norske kirke (DNK). Det har fått Jorunn Lossius (KrF) til å reagere.

– Jeg blir helt oppgitt når jeg leser brevet. Dette er en del av HEFs agenda om å bli et livssynsnøytralt samfunn. Det er ikke er et ønske fra kommunene, sier hun til Vårt Land.

Bakgrunnen for brevet fra HEF var den nye trossamfunnsloven som trådte i kraft i januar, som åpner for at kommuner kan be om å overta ansvaret for gravplassforvaltningen fra DNK. Vårt Land skrev i forrige uke at få kommuner har tatt HEFs oppfordring videre.

HEF mener Lossius misforstår hva de mener med oppfordringen, og påpeker at Lossius stemte selv for lovendringen om gravplassforvaltningen du hun satt på Stortinget.

---

Gravplassforvaltning

  • 1. januar 2021 trådte ny trossamfunnslov i kraft, der man åpner for at kommuner kan be om å overta ansvaret for gravplassforvaltningen fra kirken.
  • 8. februar i år sendte Human-Etisk Forbund ut et brev til landets kommuner med oppfordring om å overta gravplassforvaltningen fra Den norske kirke.
  • Hittil er det fire kommuner som har sagt at de vil se på oppfordringen: Volda, Asker, Drammen og Horten, hvorav Asker og Volda har vedtatt at DNK skal fortsette forvaltningen.

---

– Det blir for dumt

– Å fjerne gravplassforvaltningen fra DNK, bare fordi de er et trossamfunn, blir for dumt. Det er snakk om en livssynsbasert aktør som leverer et godt og viktig tilbud til befolkningen vår, sier Lossius.

KrF-politikeren forteller at hun ikke er imot at kommuner av praktiske grunner tar det ansvaret, men mener at HEF heller burde bruke tiden sin på å jobbe med reelle problemer, istedenfor å hakke på ordninger som gravferdsforvaltning.

– Dette er bare en del av HEFs «nøytralitetskorstog», der målet er et livssynsnøytralt samfunn, sier Lossius.

Jorunn Gleditsch Lossius

– Lossius misforstår

– Det er staten, ikke samfunnet vi ønsker skal være livssynsnøytralt. Det er en viktig forskjell, sier Lars-Petter Helgestad, politisk og internasjonal sjef i HEF.

Helgestad mener Lossius misforstår, og presiserer poenget sitt:

– Regjeringen hevder selv at staten og kirken er skilt, så da bør ikke trossamfunnet DNK sitte med myndighetsutøvelse og forvaltningsoppgaver. De får konsentrere seg om å drive et trossamfunn.

Hittil har kun fire kommuner sagt at de vil se på oppfordringen fra HEF: Volda, Asker, Drammen og Horten, hvorav Asker og Volda har vedtatt at DNK skal fortsette forvaltningen.

Lars-Petter Helgestad

– Det er ikke mange kommuner som ønsker å ta over gravplassforvaltningen. Hva tror dere er grunnen for det?

– Kommunale prosesser tar jo lang tid, så de aller fleste kommuner har ikke tatt stilling til det ennå, sier han og legger til:

– Jeg er litt forundret over kritikken som kommer, for det var jo statsråd og KrF-leder Ropstad som la fram lovforslaget, som gir kommune rett til å overta. Lossius satt selv på Stortinget og stemte for denne lovendringen. Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor hun stemmer for en lov som hun ikke synes kommunene bør benytte seg av.

Til Vårt Land sier Lossius at hun ikke er prinsipielt imot at kommunene skal kunne ha ansvaret for gravplassforvaltningen, men at mener at dette til syvende og sist handler om synet på troens plass i samfunnet.

– I KrF mener vi at det er først når man er trygg på ens egen kulturarv, at man blir beredt til å møte forskjellige livssyn på en åpen måte, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter