Nyheter

Opposisjonsleder i Israel: Enighet om ny regjering

ISRAEL: Det er enighet om en ny regjering i Israel, ifølge en talsperson for opposisjonsleder Yair Lapid. Flere medier melder imidlertid at partene fortsatt forhandler.

Talspersonen opplyser at sammensetningen av regjeringen vil bli presentert for president Reuven Rivlin senere i kveld, onsdag.

Et viktig gjennombrudd kom da det israelsk-arabiske partiet Raam ga regjeringen sin støtte. Raams leder Mansour Abbas har undertegnet en avtale om den nye koalisjonsregjeringen. I tilfelle blir Raam det første arabiske partiet som blir med i en høyre-dreid koalisjon i israelsk historie, skriver New York Times.

Hvis det stemmer at regjeringen har støtte i nasjonalforsamlingen Knesset, betyr det at punktum er satt for en tolv år lang periode med Benjamin Netanyahu som israelsk statsminister.

35 minutter før fristen gikk ut, kom meldingen, men samtalene vil fortsette i dagene som kommer. En av representantene i Knesset, fra Yaminatruer med å stemme mo. Det kan være nok til å felle den.

Her er en video hvor Yair Lapid og Naftali Bennett ringer president Rivlin, hvor de forteller at de har klart å danne regjering:

– Uenighet om posisjoner

Flere medier melder også at det fortsatt pågår forhandlinger mellom de israelske opposisjonspartiene.

Fortsatt er det uenighet om noen politiske utnevnelser på lavere nivå, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Men hovedlinjene ser ut til å være på plass. Lapid og Naftali Bennett, lederen for det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, skal være enige om en ordning der de bytter på å være statsminister.

Avisa Haaretz skriver at Lapid tar sikte på å presentere en ny regjering før en tidsfrist som utløper ved midnatt natt til torsdag lokal tid.

På kant

Bennett har tidligere hatt sentrale posisjoner i flere av Netanyahus regjeringer, men i de par siste årene er de to kommet stadig mer på kant med hverandre. Bennett ble i fjor ikke bedt om å slutte seg til en ny Netanyahu-ledet samlingsregjering, noe som oppfattes som et uttrykk for Netanyahus personlige forakt for ham.

Den nylige krigen med Hamas har vært utslagsgivende for at Bennett nå har sluttet seg til Lapid i et forsøk på å fjerne Netanyahu fra makten.

Israeli right-wing activists hold signs showing Naftali Bennett and Ayelet Shaked of the Yamina party, during a demonstration against the possibility of forming a new government in Tel Aviv, Israel, Sunday, May 30, 2021. Bennett, leader of the Yamina party and former ally of Prime Minister Benjamin Netanyahu on Sunday said he would seek to form a coalition government with the Israeli leader's opponents, taking a major step toward ending the rule of the longtime premier. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Tiltalt for korrupsjon

Lapid leder partiet Yesh Atid, som han grunnla selv i 2012. Han fikk regjeringsoppdraget av Rivlin etter at Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en ny koalisjonsregjering etter valget i mars – det fjerde valget i Israel på under to år.

Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker, har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for opposisjonen. Hans parti Likud stilte tirsdag spørsmål ved Bennetts rett til å bli statsminister.

I tillegg har Netanyahu hevdet at en regjering med innflytelse fra venstresiden vil sette Israel i fare.

Regjeringen som Lapid og Bennett forsøker å få på plass, vil omfatte svært ulike partier. Ett av dem er det israelske arbeiderpartiet. Den nye koalisjonen, hvis det blir, blir en uvanlig allianse mellom åtte politiske partier, fra venstre til ytre høyre.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter