Verden

Høyrenasjonalist og bosettertilhenger kan bli Israels neste statsminister

ISRAEL: Naftali Bennett kan bli mannen som overtar statsministervervet etter Benjamin Netanyahu. Han drømmer om å annektere store deler av den okkuperte Vestbredden.

Naftali Bennett

På søndag sa den høyrenasjonalistiske politikeren Naftali Bennett (49) at han vil gå sammen med venstresiden i Israel for å forsøke å danne en samlingsregjering. Bennetts støtte er gode nyheter for opposisjonslederen Yair Lapid, leder for sentrumspartiet Yesh Atid. Han har frist til onsdag på å danne en ny regjering i Israel etter at det forrige valget i mars ikke ga noen flertall.

Bennett, som i hele sin politiske karriere har beilet til høyrenasjonalistiske velgere, er leder for Yamina-partiet (=Mot høyre) som går inn for at Israel annekterer store deler av den okkuperte Vestbredden.

---

Naftali Bennett

  • Leder for det høyrenasjonalistiske partiet Yamina (=Mot høyre).
  • Tidligere stabssjef, forsvars- og finansminister under Benjamin Netanyahu.
  • Sønn av amerikanske jøder fra California.
  • Tidligere spesialsoldat som gikk inn i politikken etter å ha solgt sitt it-firma for 145 millioner dollar i 2005.

---

Kan felle mannen han jobbet for

Bennett har tidligere hatt sentrale posisjoner i flere av Netanyahus regjeringer, men i de par siste årene er de to kommet stadig mer på kant med hverandre. Bennett ble i fjor ikke bedt om å slutte seg til en ny Netanyahu-ledet samlingsregjering, noe som oppfattes som et uttrykk for Netanyahus personlige forakt for ham.

Den nylige krigen med Hamas har vært utslagsgivende for at Bennett nå har sluttet seg til Lapid i et forsøk på å fjerne Netanyahu fra makten etter tolv år som statsminister.

I en tale søndag kveld hevdet Bennett at venstresiden vil gi ham støtte til å lede en samlingsregjering.

– Venstresiden gjør kompromisser som langt fra er lett for dem når de gir meg rollen som statsminister, sa han.

Lapid har altså tilbudt seg å dele makten med Bennett og la ham være statsminister i første runde før han selv tar over senere.

Lapid har frist til onsdag med å sette sammen en koalisjon med 61 mandater av de 120 som nasjonalforsamlingen Knesset består av. Bennetts parti kan bidra med seks av sju mandater som de fikk i valget i mars. Ett av medlemmene av gruppa nekter imidlertid å være med i en koalisjon mot Netanyahu.

Bennetts uttalelser om Palestina

Bennett tok velgerne med storm i 2012 da han tok over Yamina (Da het det Jødisk Hjem), som var i ferd med å forsvinne. Han firedoblet partiets oppslutning med en serie kraftige kommentarer om palestinerne.

Han hevdet at Vestbredden ikke er okkupert fordi «det aldri var noen palestinsk stat der», og at man aldri kan løse konflikten med palestinerne, men må holde den ut, akkurat som «en granatsplint i rumpa».

I 2013 sa han blant annet at palestinske terrorister burde skytes, ikke løslates.

I opposisjon og med koronapandemien som herjet i bakgrunnen, har Bennett dempet sin høyreradikale retorikk og i stedet fokusert på helsekrisen. Han har dermed forsøkt å øke oppslutningen ved å lage planer for å bekjempe viruset og hjelpe økonomien på rett kjøl.

– I årene som kommer, må vi sette til side saker som annektering og en palestinsk stat og fokusere på å få kontroll over koronapandemien, friskmelde økonomien og reparere interne splittelser, sa han i et radiointervju i november.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden