Nyheter

Kritiserer Islam Nets støttespillere

INTEGRERING: Jon Helgheim (Frp) går hardt ut mot flere av underskrivere av oppropet til støtte for Islam Net sitt aktivitetssenter. – Jeg ser en rød tråd av antidemokratiske handlinger og holdninger, sier han.

I et fersk debattinnlegg i Vårt Land skriver stortingspolitiker Jon Helgheim (Frp) at han er «langt fra beroliget av oppropet for Islam Net». Han sikter til oppropet undertegnet av 37 muslimer som sier de ønsker Islam Net sitt aktivitetssenter i Groruddalen velkommen.

I sitt debattinnlegg påpeker han at enkelte av underskriverne har rulleblader og andre beskylder han for å ha antidemokratiske holdninger.

– Underskriverne sier de representerer godt integrerte muslimer, da er det interessant å se på slike ting. Dette er mennesker som er straffedømt for grove og mindre grove forbrytelser, og slike handlinger representerer ikke Norges muslimske befolkning, sier Helgheim til Vårt Land.

– Hvorfor har du skrevet dette innlegget?

– Islam Net kan ikke tilføre unge i Groruddalen noe positivt. De har andre intensjoner enn det. Jeg har skrevet dette debattinnlegget for å synliggjøre hva slags krefter og folk de tiltrekker seg når de trenger støtte, sier Helgheim.

– Fokuser heller på Breivik, Helgheim

En av underskriverne som blir trukket fram er butikkeieren Wakas Mir. Helgheim mener Mir viste en «støtte til grove angrep på politiet, demokratiet og ytringsfriheten» da han samlet inn penger til å betale bøter for ungdom som fikk dem i forbindelse med en Sian-demonstrasjon.

Mir mener Helgheim bare forsøker å sette en stopper for at muslimsk ungdom kan ha et fritidssted å være.

– Muslimer er en godt integrert del av Norge og trenger ikke noen bøller for å fortelle dem hva dem skal gjøre med pengene sine, skriver Mir i en epost til Vårt Land.

Mir avslutter eposten med en oppfordring til Helgheim: Bruk din posisjon til å sørge for at Frp ikke skaper flere som Anders Behring Breivik.

Trekkes frem for sin rolle i karikaturstrid

Qasim Ali, leder for Minorg, en interesseorganisasjon for minoriteter i Norge, kritiseres også for sin rolle under en demonstrasjon: Protesten mot Muhammed-karikaturer i 2010, hvor Ali var medarrangør.

Der holdt Mohyeeldeen Mohammad en appell hvor han advarte norske myndigheter og medier om å se alvoret i karikaturene før det skjer «et 11. september på norsk jord».

– Qasim Ali sto side om side med Mohyeldeen Mohammad under demonstrasjonen og har, så vidt jeg vet, aldri tatt avstand fra disse ekstreme ytringene, sier Helgheim i innlegget.

Ali ber Helgheim om å vokse opp, og trekker også fram Breiviks Frp-tilknytning.

– Hvis vi skal drive med «guilt by association» så stod Mohyeldeen ved siden av meg i 11 minutter for 11 år siden under en demonstrasjon, mens den verste terroristen i Norges historie var partifellen din i 11 år, skriver Ali i en tekstmelding til Vårt Land.

Breivik var Frp-medlem i ti år, ifølge Filter Nyheter.

Mener Helgheim må ta et internt oppgjør

Ekstremistforsker Lars Gule, som har forsvart Islam Net sitt oppkjøp av tomten i Groruddalen, mener man kan dra linjer mellom Helgheims innlegg og Breiviks tankegods.

– Jeg sier absolutt ikke at Frp er ansvarlig for Anders Behring Breivik, men innlegg som dette er også et startpunkt for Breiviks ideologi, sier han.

I debattinnlegget skriver Helgheim at Gule ofte bagatelliserer IS-kvinnenes deltagelse i Syriakrigen. Det får Gule til å reagere sterkt.

– Når Helgheim snakker om at jeg nedsnakker IS-kvinnenes betydning, har han ikke kunnskap om enkeltpersonenes tanker og motiver. Og hvis det er ekstrem ideologi han er opptatt av, har han aldri tatt noe oppgjør med fremmedfiendtligheten i Frp, som var en del av Breiviks bakgrunn og utvikling til terrorist, sier Gule.

Gule er for øvrig er den eneste Helgheim kritiserer som ikke har undertegnet støtteoppropet.

Helgheim sier han ikke har noe behov for å kommentere uttalelser hvor Breivik blir trukket inn fordi han mener det er det er «det ultimate lavmål».

Kritiske til linjen mellom integrering og rulleblad

I debattinnlegget trekkes tre personer frem på grunn av at de enten har blitt domfelt eller sittet i fengsel: Sufi Shahid Rasool, Lars Gule og en annen av underskriverne.

Rasool, som har trukket seg fra oppropet, har ikke ønsket å kommentere innlegget. Det har ikke heller ikke den sistnevnte underskriveren, men vedkommende sin manager, David Garcia, tar et kraftig oppgjør med Helgheim.

– Er det slik at hver gang noen går ut og sier at de støtter opp om noe, så skal tidligere feiltrinn i livet bli gjengitt? Dette er tåpelig av Helgheim. Han har som alle andre mennesker også gjort feil i livet, sier manager David Garcia til Vårt Land.

Gule deler det samme synspunktet og mener Helgheim ikke forstår hva integrering er.

– Om man har blitt domfelt skal selvfølgelig ikke ha noe så si for hvor godt integrert man er eller ikke. Frp har folk i sine rekker som også har vært domfelt, men de tilfellene er kanskje ikke så alvorlige for Helgheim?, sier Gule.

Helgheim mener på sin side at rulleblad kan kobles til integrering.

– Hvor mange domfelte det er i en gruppe sammenliknet med en annen er en god indikator for grad av integrering, svarer han.


Andre som blir kritisert i Helgheims debattinnlegg:

Imam Mohammed Asim og Masjid Aisha-moskeen ønsker ikke å kommentere Helgheims innlegg.

Det har ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med Tawfiq-moskeen og deres imam Ali Mohammed Sala.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter