Verdidebatt

Jeg er langt fra beroliget av oppropet for Islam Net!

INTEGRERING: I et opprop i Vårt Land ønsker 37 muslimer Islam Net sitt aktivitetssenter i Groruddalen velkommen. Men hvem er egentlig disse «vanlige» og «godt integrerte» muslimene?

KRITISK TIL OPPROP: Jon Helgheim (Frp) har undersøkt nærmere noen av personene bak oppropet til støtte for Islam Net. Han er ikke begeistret for funnene.

Personene i oppropet hevder at de er en «gjeng med godt integrerte norske muslimer», og forsøker med dette å legitimere den ytterliggående gruppen Islam Net sine planer.

Men etter noen raske internettsøk på de som står bak oppropet, finner man mildt sagt mye rart.

Tidligere Young Guns-leder

Blant de som i utgangspunktet sluttet seg til oppropet, er en kriminell kjendis av rang, den nokså profilerte eks-lederen av Young Guns: Sufi Shahid Rasool.

Rasool var i sin tid kjent som «Norges farligste mann». Han er tidligere dømt for 108 lovbrudd og fikk en dom på 12 års fengsel. Han har vært tiltalt for blant annet vold, trusler, kidnapping og medvirkning til drap sammen med andre Young Guns-medlemmer, men ble frifunnet for dette.

Siden oppropet ble trykket i Vårt Land har Rasool valgt å trekke sin signatur. Dette opplyses det om i nettversjonen av debattinnlegget. Men uansett er dette ikke en person som slår meg som en godt integrert muslim med sunne verdier.

En annen av underskriverne knakk i 2009 nesen på en bussjåfør i Oslo. Episoden skjedde etter at sjåføren ikke stoppet på den bussholdeplassen vedkommende skulle av på.

Vedkommende fikk en dom på 45 dagers ubetinget fengsel, og retten la til grunn at dette ikke skjedde i selvforsvar, slik vedkommende selv beskrev det.

Jeg er ganske sikker på at den vanlige muslim i Norge ikke vil assosieres med en god del av det disse folka står for.

—  Jon Helgheim

Vil ha karikatur-forbud

I 2010 ble det arrangert en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturer i Oslo. Rundt 3000 personer deltok, og demonstrasjonen regnes som startskuddet for den islamistiske ekstremistgruppen Profetens Ummah.

Quasim Ali, som har signert Islam Net oppropet, var medarrangør for denne karikatur-demonstrasjonen. I 2018 ville Ali gjeninnføre blasfemilovene grunnet ny karikaturstrid. «Jeg skulle ønske det var forbudt å lage krenkende karikaturer av profeten Muhammed», sa han til Klassekampen.

I demonstrasjonen deltok også ekstremisten Mohyeldeen Mohammad. Han sa følgende i sin appell: «Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Quasim Ali sto side om side med Mohyeldeen Mohammad under demonstrasjonen og har, så vidt jeg vet, aldri tatt avstand fra disse ekstreme ytringene.

TILTREKKE SEG UNGDOM: Den kontroversielle organisasjonen Islam Net har kjøpt opp Oslo-eiendom. Planen er å lage et aktivitetssenter for minoritetsunge.

«Verdsetter kjønnssegregering»

Leder for Islam Net i Tromsø, Rahma Søvik, er også med på oppropet. Slik er hun på sett og vis med på et opprop for sin egen organisasjon.

I 2010 ble Islam Nets kvinnesyn synliggjort, da Søvik ble intervjuet i avisa Nordlys om hennes syn på blant annet kjønnssegrergering. Dette svarte hun: «Som muslim verdsetter jeg høyt visdommen ved kjønnssegregering, og syns det er flott at de klarer å legge til rette for det selv ved store arrangementer med flere hundre deltagere».

Ikke akkurat et budskap som kommer til å gjøre hverdagen enklere for unge kvinner med innvandrerbakgrunn i Groruddalen?

Stenger kvinner ute

En annen som har signert oppropet er Ali Mohammed Sala, imam ved Norges største moskee, Tawfiq moskeen. I 2019 ble statsstøtten til moskeen på 7,8 millioner frosset grunnet konflikter, bråk og opprør. Bråket gikk så langt at naboer til slutt måtte tilkalle politiet.

Kvinnelige medlemmer av Tawfiq moskeen som ble valgt inn i styret, forteller at de senere har opplevd å bli møtt med stengte dører.

En annen imam, Mohammad Asim ved Masjid Aisha-moskeen på Holmlia, står også bak oppropet. I denne moskeen har kvinner tidligere blitt ekskludert fra de fleste aktiviteter, fordi de ifølge moskeens eget nettsted ikke har hatt en egen kvinneavdeling.

I Nettavisen forteller journalist Inga Ragnhild Holst om et besøk til denne moskeen i 2019. Hun beskriver opplevelsen som at kvinnene der «settes på lydløs». På grunn av den strenge kjønnssegregeringen får kvinner for eksempel ikke være til stede fysisk på foredrag i moskeen, men må følge arrangementet på storskjerm fra et annet rom.

Moskeen skal nå ha opprettet en egen kvinneavdeling. Men dette viser bare at de fortsatt står for aktiv kjønnssegregering og motarbeider likestilling.

Tvilsom støtte

Radiovert og butikkleder Wakas Mir har også signert oppropet til støtte for Islam Net. Da ungdom gikk til brutalt angrep på politiet etter en SIAN-demonstrasjon, samlet han inn 85.560 kroner for å betale bøtene deres.

Selv om Wakas Mir sa han tok avstand fra voldsbruken, så ga han med dette sin støtte til grove angrep på politiet, demokratiet og ytringsfriheten.

Det er påfallende at en organisasjon tiltrekker seg slike profiler når de trenger støtte.

—  Jon Helgheim

Forsker ved Oslo Met, Lars Gule, er ikke med på oppropet, men i oppropet vises det til at Gule har gitt Islam Net støtte og mener det vil være diskriminerende å hindre Islam Net i å drive aktivitetssenter for ungdom.

I 1977 var Gule med i en terrororganisasjon og han ble arrestert i Beirut med sprengstoff i sekken.

Gule er heller ikke noe menneskerettighetsekspert slik oppropet hevder. Han er filosof med en svært tvilsom bakgrunn. Gule er også kjent for å stadig bagatellisere IS-kvinnenes deltagelse i Syriakrigen.

Oppropet hadde blitt mer tillitsvekkende dersom de hadde latt være å nevne Lars Gule i det hele tatt.

Verdt å kjempe mot

Dette er noen eksempler på medlemmene man finner i oppropet. Det er muligens også personer i dette oppropet som har sunne verdier, men det er påfallende at en organisasjon tiltrekker seg slike profiler når de trenger støtte.

Jeg reagerer virkelig på at gruppen beskriver seg selv som helt vanlige og godt integrerte norske muslimer, når man finner såpass mange oppsiktsvekkende saker blant disse.

Jeg er ganske sikker på at den vanlige muslim i Norge ikke vil assosieres med en god del av det disse folka står for. Om det ikke var verdt å kjempe mot Islam Net før dette oppropet, så er det i alle fall det nå.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt