Nyheter

SV vil at «Moria-flyktningene» bosettes med det samme de kommer: – Hva venter vi på?

ASYL: Karin Andersen (SV) forstår ikke at de 50 flyktningene som kommer fra Hellas skal sitte flere måneder på mottak: - Mange kommuner har sagt de står klare. Bosett dem nå!

Torsdag meldte Vårt Land at alle de 50 flyktningene fra Hellas, som Norge skal ta imot, er plukket ut. De vil trolig komme til Norge i januar og februar neste år.

Flere måneder på mottak

Men nyheten vekker ikke stor begeistring hos SV-politiker Karin Andersen, som lenge har tatt til orde for å hente et større antall flyktninger fra overfylte leirer i Hellas. Hun reagerer på at de 50 flyktningene, som vil være syriske barnefamilier, skal gå gjennom en vanlig asylsøkerprosess når de ankommer Norge.

En vanlig asylsøkerprosess i Norge innebærer et tre ukers opphold på Det nasjonale ankomstsenteret i Råde, deretter flytting til et asylmottak, og så bosetting i en kommune etter tre måneder – forutsatt at man har fått oppholdstillatelse.

– Nå har regjeringen satt trange kriterier for hvem som kan komme hit, og så skal vi fortsette med å ha en så nøye prosess. Det er mennesker som har levd under ekstreme forhold i lang tid. Vi må kunne la de slippe denne påkjenningen, sier Andersen.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fremholder at de syriske familiene vil måtte gå gjennom en vanlig asylsøkerprosess.

– Som i alle saker er det viktig at dette skjer raskt slik at de kan komme til kommunen de skal bo i. Jeg registrerer at dette er noe UDI er opptatt av, sier statsråden.

Andersen: - Hør på kommunene, Erna

Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsrådgiver i Utlendingsdirektoratet, forklarer hvorfor flyktningene må belage seg på å ikke bli bosatt direkte, slik:

– Dette er fordi kommunene trenger tid på å klargjøre bolig og integreringsløp, sier Fenstad til Vårt Land.

Den forklaringen kjøper ikke Andersen. Hun påpeker at flere norske kommuner allerede har sagt at de står klare til å ta imot de såkalte «Moria-flyktningene».

– Det er mange norske kommuner som står klare til å bosette og ta seg av disse familiene. Da bør regjeringen øyeblikkelig ta kontakt med disse og sørge for at flyktningene blir bosatt direkte, sier Andersen.

125 kommuner er klare

Tidligere har Vårt Land skrevet om at over 125 norske kommuner har bedt regjeringen om å hente flyktninger fra Moria-leiren. Alle av Norges fire største kommuner, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, har signert oppropet om å evakuere barn fra Moria-leiren.

Mange av kommunene har også meldt at de mer enn gjerne vil bosette flere av flyktningene.

– Vi er klare til å bosette flere flyktninger, sa Senja-ordfører Tom Rune Eliseussen (Sp) til Vårt Land i oktober.

Ropstad: - Kommunene har behov for å få alt klart

Ropstad er fornøyd med at mange kommuner ønsker å stille opp for flyktningene. Han påpeker det samme som UDI - at kommunene må få tilstrekkelig tid.

– Det er sånn at kommunene vil ha behov for å gjøre alt klart før de kan ta imot barna og familiene, sier KrF-lederen.

– Hva legges i at kommunene må gjøre alt klart?

– Vi forventer at UDIO jobber så raskt de kan med å å de nødvendige avklaringene slik at de kan bosettes, og har tett dialog med kommunene som har gjort nødvendige forberedelser, sier han.

Mener myndighetene har god tid

– Gjør ikke Norge rett i å gjøre en nøye undersøkelse av også disse flyktningene, Andersen?

– De har allerede blitt nøye sett på. Det er grunnen til at det har tatt så lang tid å få plukket ut de 50. Norge har stilt så strenge kriterier at Hellas har prioritert å jobbe med land som ikke har vært så strenge. Dette er mennesker vi nå vet har veldig stor sannsynlighet for å få lov til å bli i Norge, sier Andersen, og legger til:

– Nå skal de gjennom flere screening-prosesser før de kommer hit. Da kan ikke vi få dem til å vente på ny og begynne helt på nytt igjen. Det er sommel og uvilje fra ende til annen.

Det er sommel og uvilje fra ende til annen.

—  Karin Andersen (SV)

– Ta kontakt med kommunene

Andersens oppfordring er klar: Den norske regjeringen burde ta kontakt med norske kommuner med en gang og sørge for at så mange som mulig kan bli bosatt direkte. Ifølge henne, skal det ikke stå på tid.

– Nå er det både tid for kommunene til å dokumentere at de er i stand til å ta seg av flyktningene, og også tid for UDI og regjeringen å få dette på plass. Om vi ikke klarer å bosette alle direkte, så må i hvert fall flere av dem bli bosatt fort.

---

Moria-løsningen

  • Etter en lengre politisk tautrekking varslet regjeringen i mai i år at de ville hente 50 flyktninger fra Hellas «så lenge 8 til 10 andre land gjør det samme».
  • Tallet på andre land hadde nådd 7 da Moria-leiren i Hellas brant ned 9. september. Da sendte regjeringen en instruks til utlendingsmyndighetene om å starte arbeidet med relokaliseringen. Men ingen av flyktningene trenger å komme fra Moria-leiren, opplyser Utlendingsdirektoratet.
  • Justisminister Monica Mæland sier relokaliseringen har tatt lang tid på grunn av greske myndigheter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter