Nyheter

Storbypolitikere legger press på regjeringen – vil hente enslige Moria-barn til Norge

Trondheim og Stavanger støtter oppropet «Evakuer barna fra Moria». Lokalpolitikerne ber regjeringen hente enslige flyktningbarn fra Lesvos til Norge. Regjeringen sier nei.

– Vi har både kunnskap og kapasitet til å ta hånd om sårbare, enslige barn, sier Ottar Michelsen til Vårt Land, og utdyper:

– I 2016 tok Trondheim i mot 123 enslige mindreårige, mens vi i fjor bare fikk ni.

Michelsen sitter i Trondheim bystyre for SV og fremmet forslaget som nylig ble vedtatt:

«Bystyret støtter oppropet 'Evakuer barna fra Moria'. Trondheim kommune har kompetanse og kapasitet til å bosette flere flyktninger enn hva regjeringen har lagt opp til, også når det gjelder enslige mindreårige, og ber regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta mot enslige mindreårige fra flyktningleirene.»

Bak oppropet står sykepleier Marte Valle og barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk, som begge har jobbet i Moria.

Mottak bygget for 3.000, huser 20.000

Moria er det største flyktningmottaket på de greske øyene lengst øst i Middelhavet. Leiren, som ligger på øya Lesvos, huser i dag vel 20.000 flyktninger og migranter, men er kun dimensjonert for 3.000.

Økt tilstrømming til de fem greske øyene som ligger nær Tyrkia, har sprengt mottaksapparatet. Greske myndigheter bygger nå interneringsleire på øyene.

Kan bli medlem av europeisk nettverk

Mandag fremmet SV i Stavanger kommunestyre et forslag likt det som ble fremmet i Trondheim. Også her ble det vedtatt.

I begge byer ber flertallet også om at kommunedirektøren (det som før het rådmann) må fremme en sak med vurdering om byen skal slutte seg til «Solidarity Cities» – et europeisk nettverk som ble initiert av ordføreren i Athen for å få byer til samarbeide om å håndtere flyktningstrømmen til Europa.

– Solidaritetsby-initiativet teller for tiden 19 byer over hele Europa, opplyser Katharina Bamberg til Vårt Land. Hun er politisk rådgiver i nettverket.

Ottar Michelsen i Trondheim forteller Vårt Land at lokalpolitikere i andre byer planlegger å fremme lignende forslag; hente og bosette flere mindreårige fra Moria, samt slutte seg til Solidarity Cities.

Svært spent på Lesvos

Situasjonen på Lesvos, som huser halvparten av de 42.000 migrantene som har tatt seg over fra Tyrkia, går nå fra vondt til verre – noe som gjør forholdene svært spente:

Desperate flyktninger demonstrerer både ved Moria-leiren og inne i Mytiline, den største byen på Lesvos. Demonstrasjoner har ført til kraftige sammenstøt med politi. 
Gresk politi har arrestert sju personer mistenkt for å ha planlagt angrep mot Moria-leiren. 
Hjelpeorganisasjoner opplever å bli truet til å innstille arbeid. 
Fastboende på øyene tar også til gatene for å fortelle myndighetene i Athen at grensen for hvor mange flyktninger og migranter øyene tåler, er passert for lengst. På Lesvos, Samos og Chios har det vært generalstreik der demonstrantene fylte gatene og ropte «Vi vil ha øyene våre tilbake, vi vil ha livene våre tilbake».

FN-bønn: hent enslige barn ut av Moria

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sender på nytt ut et varskorop om forholdene i Hellas generelt og ute på øyene spesielt:

Asylsystemet er fullstendig overbelastet med 90.000 ubehandlede saker. 
Flyktninger og migranter må nå overføres fra øyene til bedre mottak på fastlandet.

UNHCR ber også europeiske regjeringer om å ta i mot enslige barn og andre «sårbare mennesker».

A protester holds a placard during a rally outside the Municipality of Mytilene, on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, on Wednesday, Jan. 22, 2020. Local residents and business owners have launched a day of protest on the Greek islands hardest hit by migration, demanding the Greek government ease severe overcrowding at refugee camps. (AP Photo/Aggelos Barai)

Høyre-statsråder sier nei

Kravene fra Trondheim og Stavanger og bønnen fra UNHCR blir møtt med en kald skulder i Solberg-regjeringen. I en felles uttalelse skriver justisminister Monica Mæland (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at de «deler mange nordmenns bekymring for situasjonen i migrantleirene i Hellas», men:

– De utfordringene vi ser i Hellas kan ikke løses av Hellas alene eller ved overføring av et mindre antall barn til Norge.

Norge velger å bidra med penger og asyl- og flyktningkompetanse, skriver Høyre-statsrådene.

LES MER:

Regjeringa vil ikkje bruke 242 ubrukte flyktningmillionar på flyktningar

---

Leirer

  • Totalt sitter de nå vel 42.000 flyktninger og migranter i mottakssenter på Lesvos, Samos, Chios, Kos og Leros.

  • I fjor kom det hele 70.000 båtveien fra Tyrkia, som slipper stadig flere over til Hellas.

  • Mottakssentrene på de fem øyene er dimensjonert for kun 5.400 personer

  • Helse- og hygienetilbudet er elendig.

  • Over 12.000 barn bor i de overfylte leirene. Kun en prosent av dem går på skole.

  • Kilder: Aegean Boat Report, FN, UNHCR

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter