Nyheter

Uventet gallup-vekst for minipartiene – oppdrift for Sentrum

Alle store partier og KrF avgir merkbart flere velgere til småpartiene i fersk gallup. Initiativet Sentrum nær en «usikker» prosent.

Norstats ferske november-gallup for Vårt Land er grupperingen «Andre» en av målingens vinnere. Et knippe småpartier får fremgang på 1,6 prosentpoeng – i sum blir oppslutningen 3,7. Ikke siden Bompengepartiet løftet seg før kommunevalget i fjor, har velgerne flyttet seg så tydelig til småpartier.

• LES OGSÅ: I fjor var det full strid – nå drøyer lovet forbud mot konverteringsterapi

Hva skjuler seg egenlig hos «Andre»?

Norstat har brukket ned gruppen «Andre» for Vårt Land. Siden utvalget av spurte er lite, øynes det likevel tendenser. Men byrået poengterer at utregningene er svært statistisk usikre og ikke tas for gitt.

I floraen av småpartier får partiinitiativet Sentrum oppslutning tilsvarende 1 av de 3,7 prosentene. Flest av dem som har valgt seg et småparti, har valgt nettopp dem. Pensjonistpartiet følger tett på og anslås i underkant av 1 prosents oppslutning.

Blant de andre småpartiene som velgerne har nevnt, er Bompengepartiet, Liberalistene, Demokratene, Partiet De Kristne og regionale lister.

• LES OGSÅ: Kvinneprestmotstander var eneste søker - nå lyses stilling ut på nytt

Småpartier flest beiter mest hos Frp

Alle disse partiene kan veksle velgere med Frp. Og nettopp Frp er i novembermålingen nettopp det partiet som taper mest til småpartiene. Dernest følger Høyre og Ap.

KrF lekker bare et par tusen stemmer. I en lett beregning kan lekkasjene derfra bare utgjøre en begrenset del av Sentrums oppslutning. Men for KrF er nå bildet motsatt av i september og oktober. Da vant KrF velgere fra småpartiene.

Valgforskeren: Noen kan skille seg ut

Valgforsker Bernt Aardal, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, anslår fremgangen til småpartiene som statistisk sikker denne måneden. Men hvilke av dem som løfter seg, kan man ikke si noe helt sikkert om.

– Det vil imidlertid bli interessant å følge fordelingen innad i denne gruppen. Det var slik man i sin tid begynte å se Miljøpartiet De Grønne i norsk politikk. I sin tid kom det tilbakemelding fra instituttene at det var et spesielt parti som skilte seg ut. MDG fikk etter hvert sin egen kategori på barometrene. Og det at de ble synlige, bidro antakelig til å øke oppslutningen om partiet, sier Aardal.

Gardermoen 20201024. 
Frode Myrhol og Cecilie Lyngby er begge lederkandidater på landsmøtet til Folkeaksjonen nei til bompenger FNB på Gardermoen.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Bompengepartiet ligger langt under oppslutningen det fikk ved forrige lokalvalg. Her er den nye lederduoen, Frode Myrhol og Cecilie Lyngby, fotografert under et til dels splittene landsmøte i høst. Foto: Terje Pedersen/NTB.

Lavt for Sentrum hos andre byråer

Etter at Geir Lippestad og avhoppere fra KrF og MDG startet arbeidet med å få Sentrum registrert som nytt parti, har enkelte byråer fanget opp det nye initiativet. Men oppslutningen hos de fleste er skral.

Gallupnettstedet Pollofpolls.no har kartlagt Sentrums oppslutning hos flere byråer den siste måneden – og hos alle er det usikre tall.

• I TV 2s novembermåling noteres Sentrum til 0,3 prosent.

• Hos VG tidlig samme måned til 0,7.

• Hos Nettavisen/Amedia anslås sentrum trolig til 0,3 prosent.

• Andre byråer har i følge Pollofpolls ikke registrert oppslutning.

Nettstedet konkluderer med at det er vanskelig å se noe gjennombrudd for Sentrum og at forsøket inngår i det som omtales som promillepartier.

LES OGSÅ:

Ny måling: Høyre mistet «korona-gevinsten»

Nå har Sp plass blant de store. Et fugleskremsel gir litt av forklaringen

Her står slagene for KrF og makkere i budsjettkampen

Slik var det sist: Sentrum drar ikke velgere fra KrF i Vårt Lands oktober-måling

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter