Analyse

Nå har Sp plass blant de store. Et fugleskremsel gir litt av forklaringen

Lørdagskvelden dukket Trygve Slagsvold Vedum opp som fugleskremsel i beste TV-tid. Fra før var norske velgere alt annet enn skremt.

På Vårt Lands ferske Norstat-gallup henter Senterpartiet nemlig så mange av velgerne til hovedkonkurrentene Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet at han nå truer dem. På novembermålingen er Ap med 20,9 i oppslutning og Høyre med 21,9 fortsatt større. Men med ny rekordnotering i Vårt Land på 19,3 prosent, styrker Sp seg som maktfaktor i tiden fram til stortingsvalget.

###

Vedum og Sp har nemlig tatt igjen Ap – i mandater. Det er litt historisk. Begge ville fått 38 mandater hver om målingen var valg. Internt i Sp erkjenner man at trykket fra pressen øker: Vil Vedum bli statsministerkandidat? Vedum selv kommer trolig fortsatt til å holde tett.

Ap og Sp – begge med 38 på Tinget. Det snur politikk.

For Ap gir Sps vekst også trøbbel på annet vis: Sammen kaprer SV og Sp hele 51 mandater og ville i en rødgrønn regjeringstrio da hatt flertall. Aps program ville ikke hatt noen forrang. Ap kan risikere usikkerhet om hva slags politikk partiets velgere kan forvente om de stemmer frem partiet sitt. Sp og SV er eksempelvis begge mot EØS-avtalen.

Norstat-målingen er ikke alene om å vise et byks for Sp akkurat nå. Men det er ikke alle som viser Høyre, Ap og Sp som såpass jevnstore. Etter Jan Bøhlers overgang har Sp de siste høstmånedene markert seg sterkere med storbypolitikk. Partiet bredder ut menyen – og overrasker som tydelig opposisjonsparti på nye felt.

 

Bryter med spillet – «Energiske-Erna», «Smarte Siv», «Gode Guri»

Sp har jobbet for å bygge velgerkoalisjon: Partiet mønstrer alt fra sykehusaktivister til en tidligere forsvarssjef. Lokalt er bildet av partiet de siste to årene endret. Ikke bare distriktspolitikken vekker velgere.

Samtidig ønsker Vedum å bryte med «politikerbildet». Over år har han snakket ned «politisk spill» som fortrenger saker. Det er også begrunnelsen hans for å avvise statsministerspørsmålet. I jobbingen med koronakrisepakker vektlegges «samarbeid» i retorikken. Nylig tok han en motsatt Facebook-vri av Siv Jensens landsmøteangrep på rødgrønne partier. Vedum ønsket god helg til alle partilederne – med positive merkelapper som «Energiske-Erna», «Smarte Siv», «Gode Guri» og «Koselige Kjell Ingolf».

Oslo 20201001.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) får drahjelp av Jan Bøhler, som  kunngjorde torsdag at han går fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet. 
Foto: Heiko Junge / NTB

Etter at Jan Bøhler ble med Trygve Slagsvold Vedum på laget, styrker Sp seg i bystrøk. Siste Vårt Land-måling viser at også Høyre og Frp tappes mer og mer. Foto: Heiko Junge/NTB.

Fugleskremsel i TV-ruta tapper konkurrentene

Og sist lørdag ble han altså avslørt som syngende «fugleskremsel» i NRKs store lørdagssatsing Maskorama. Det gikk folkelig for seg. I sjangeren politikere som fristes til sang, havner det neppe i NRKs latterarkiv. For velgerne blir også slike scener en del av det nye Senterpartiet, som denne måneden gjør storfangst hos konkurrentene.

Bare siden oktober har Vedum flyttet hele 80.000 velgere i sum fra Ap, Høyre, Frp og KrF. Norstats bakgrunnstall viser at overganger på totalt 180.000 velgere fra disse partiene etter forrige valg bidrar til å gjøre Sp rekordstort. Spesielt øker overgangene fra Høyre og et Frp, som i opposisjon varslet at de skulle vinne Sps fangst tilbake. Ap og Frp har per nå tapt 60.000 velgere hver til Sp, som også bidrar monnelig til å holde KrF under sperregrensen.

Alarmerende for Ap og små i koronaskygge

For Ap er fallet på 2,6 prosentpoeng til lave 20,9 alarmerende. Bare halvparten av velgerne fra forrige valg er lojale og ville stemt Ap på nytt. Jonas Gahr Støre og Ap-topper har opptrådt med rødere retorikk i offentligheten. Likevel har Ap 100.000 velgere på gjerdet – og andelen i sofaen er økende.

Men ti måneder før stortingsvalget viser gallupen at Solberg-regjeringen ville vært kastet av velgerne. Regjeringspartiene og Frp mangler hele 20 representanter på flertall. KrF og Venstre er langt under sperregrensen.

Venstre ligger nær limt fast på lavt tretall – tre måneder etter skifte av ledertrio. KrF lekker velgere i alle retninger og bare seks av ti ville stemt på partiet på nytt. Som i vår havner egen politikk i koronaskyggen. Akkurat det er kritisk få måneder før et skjebnevalg.

LES OGSÅ:

• Slik gikk det sist: Sp vipper blå velgere over

Her står slagene for KrF og makkere i budsjettkampen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse