Nyheter

Demonstrasjoner i Polen etter abortinnstramming

Hundrevis av mennesker demonstrerte i Warszawa på morgenkvisten fredag etter at grunnlovsdomstolen torsdagskjerpet abortlovgivningen ytterligere.

in WA police cordon guards the house of Poland's ruling conservative party leader Jaroslaw Kaczynski against a crowd protesting a decision by the Constitutional Court, in Warsaw, Poland, on Friday, Oct. 23, 2020. Poland’s top court ruled Thursday that a law allowing abortion of fetuses with congenital defects is unconstitutional, shutting a major loophole in the predominantly Catholic country's abortion laws that are among the strictest in Europe. Defying the pandemic-related ban on gatherings, the protesters chanted for the government to resign. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Grunnlovsdomstolens kjennelse slår fast at det er forbudt med abort som følge av skader på fosteret.

Det innebærer i praksis at abort blir forbudt i Polen. Lovbestemmelsen som nå er underkjent, er grunnlaget for nesten alle aborter i landet, og har stått urørt siden den ble innført i 1993.

Abort vil fra nå kun være lov når kvinnens liv er i fare, og når graviditeten skyldes voldtekt eller andre ulovlige handlinger.

I Warszawa begynte demonstrasjonene torsdag foran domstolen, tross et koronaforbud mot samlinger på over ti personer. Demonstrantene gikk så i tog foran partibygget til det sosialkonservative regjeringspartiet Lov og rett (PiS).

Det oppsto mindre sammenstøt da demonstrantene demonstrerte utenfor boligen til PiS-leder Jaroslaw Kaczynski.

Kvinnerettsorganisasjoner, som er for en friere abortlovgivning, har sammen med opposisjonspolitikere uttrykt sin misnøye med kjennelsen. Selv om avgjørelsen ble tatt av grunnlovsdomstolen, anser mange utenfor styringspartiet domstolen for å være en politisert institusjon som lar seg påvirke av PiS.

Mindre demonstrasjoner fant sted i andre byer, ifølge polske medier.

Polen strammer ytterligere inn på abortloven

«Abortflyktninger» fra Polen til Tyskalnd

Daglig utføres det 70.000 farlige aborter

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter