Nyheter

«Abortflyktninger» fra Polen til Tyskland

På grunn av landets strenge abortlov drar mange polske kvinner til Tyskland for å få utført abort.

På bildet over får en polsk kvinne utført abort på et sykehus i Prenzlau i Tyskland. Bare hit kom det i 2016 ukentlig opp mot 20 polske kvinner for å få utført abort, ettersom det katolske Polen har en av Europas mest restriktive abortlovgivninger.

Totalforbud i 26 land

Fortsatt er det totalforbud mot abort i 26 land. I disse statene kan ikke kvinnen på lovlig vis få utført abort og avsluttet svangerskapet, selv om svangerskapet er resultat av voldtekt eller incest, uansett helsekonsekvenser for kvinnen:

Europa: Andorra, Malta og San Marino.

Afrika: Angola, DR Kongo, Egypt, Gabon, Guinea-Bissau, Kongo-Brazzaville, Madagaskar, Mauritania, São Tomé & Príncipe og Senegal.

Asia og Oseania: Irak, Filippinene, Laos, Marshalløyene, Mikronesia, Palau og Tonga.

Latin-Amerika og Karibia: Dominikanske republikk, El Salvador, Haiti, Honduras, Nicaragua og Surinam.

LES MER: Øker abortstøtten til fattige

Kvinnens liv må være truet

I 37 land er abort kun lovlig dersom kvinnens liv står i fare. Det er tilfelle i 10 afrikanske land og 18 asiatiske, samt i ni land i Latin-Amerika, ifølge The Guttmacher Institute.

Først i fjor ble det slutt på denne strenge praksisen i Irland, da den irske nasjonalforsamlingen i desember fulgte opp et massivt flertall for liberalisering i en folkeavstemning sju måneder tidligere.

Fra 1. januar ble dermed abort avkriminalisert i Irland, etter at rundt 170.000 irske kvinner har valgt å reise til nabolandet Storbritannia for å ta abort siden 1980-tallet. Nå er Malta det eneste landet i EU som forbyr abort.

I denne svært restriktive kategorien – altså bare abort når kvinnens liv er i fare – er også store og folkerike land som Brasil, Mexico, Nigeria, Indonesia og De forente arabiske emirater.

LES MER: 70.000 farlige aborter daglig

Streng lov, lave aborttall

Katolske Polen har ikke totalforbud, men tillater kun abort dersom kvinnens liv eller psykisk helse står i fare, eller dersom graviditeten er resultat av voldtekt eller incest. Landet har Europas laveste abortrate, men har trolig store mørketall.

Ytterligere 35 andre land rundt om i verden har samme strenge kriterier som Polen. Det gjelder hovedsakelig utviklingsland, men også utviklede land som den latinamerikanske giganten Argentina. Der pågikk det i fjor en heftig kampanje for å avkriminalisere abort i de 14 første ukene av svangerskapet.

Før en avgjørende avstemning i det argentinske senatet tok hundretusener til gatene for å påvirke resultatet. Etter sterkt press fra den katolske kirken, og 15 timers debatt i nasjonalforsamlingen, ble lovendringen avvist med 38 mot 31 stemmer.

Mental helse er grunn

Ytterligere 24 land tillater abort på et litt utvidet grunnlag, der kvinnens mentale helse kan stå i fare. Det gjelder blant annet i Israel, New Zealand, Colombia, Malaysia og Thailand.

I 13 land, blant annet Storbritannia, India, Finland, Japan og Taiwan, kan også sosioøkonomiske grunner gi adgang til abort. Det betyr for eksempel at en gravid kvinne uten evne til å forsørge barnet, vil få innvilget abort.

Fri abort i over 60 land

Drøyt 60 land har selvbestemt abort for kvinnen. Det gjelder de aller fleste land i Europa, samt blant andre Canada, USA, Tyrkia, Cuba, Uruguay, Sør-Afrika, Vietnam og republikkene i det tidligere Sovjetunionen.

De siste 20 årene har mer enn 35 land utvidet adgangen til lovlig og sikker abort, mens lovverket er skjerpet i tre latinamerikanske land: Honduras, El Salvador og Nicaragua.

Totalt bor bare omlag 37 prosent av verdens 1,64 millioner kvinner i fertil alder i land der abort er tillatt uten restriksjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter