Nyheter

Sp vipper blå velgere over

Rødgrønn blokk styrkes takket være Sp. Fra valget har Trygve Slagsvold Vedum tatt flere velgere fra Høyre og Frp enn fra Ap.

Etter en dupp i høst er Sp nå på vei oppover igjen. De partiene som vil støtte en Støre-Vedum-regjering har denne måneden 97 stortingsmandater, dersom Vårt Lands ferske Norstat-måling var valg. Det er en oppgang på 6 mandater. De fire borgelig partiene har 72 mandater i oktober. De rødgrønne partiene er nesten tilbake til augustnivå der de hadde 100 mandater mot 69 på borgelig side.

LES OGSÅ: Sp gjør gallupbyks

KrF under sperregrensa

Hovedgrunnen til denne forskyvingen er at KrF igjen er under sperregrensen og mister 5 mandater. Partiet går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 3,4. Men de rødgrønnes overtak er skjørt. KrF har gjort det langt bedre utover høsten enn i vår, og har vært over sperregrensen i flere målinger. Dersom KrF makter å løfte seg over 4 prosent, kan det tydelige forspranget som de rødgrønne har på denne målingen bli betydelig redusert. Også Venstre og MDG er under sperregrensen i oktober.

Aps fall stopper

Ap har hatt flere katastrofale målinger denne høsten, og de har vært under 20-tallet. Til tross for at Ap lekker mye til Sp, ser det ut til at Aps totale fall har stoppet opp i oktober. Partiet går fram 0,9 prosentpoeng til 23,5. Det blir interessant å se om dette er en trend, eller et enkeltutslag på en måling. Ap er igjen nesten jevnstor med Høyre, som går tilbake med 1,0 prosentpoeng til 24,3. Sammenligner vi Høyres oktober-tall med valget, har partiet en lekkasje til Sp på rundt 33.000 velgere og til Ap med 24.000.

Godt for de mellomstore

De to store partiene som ofte blir omtalt som «styringspartier» gjør det på ingen måte strålende i denne målingen. De mellomstore partiene gjør det derimot godt. Sp går fram med 2,3 prosentpoeng og lander på solide 16,6. Frp holder stand og går kun tilbake 0,1 prosentpoeng og ender opp med 13,3 prosent. Det er en god måling for Frp.

Sp spiser også av de blå

Aller flest velgere har Vedum tatt fra Ap, hvis vi sammenligner med valget. Vårt Lands måling viser at det er rundt 52.000 velgere. Men Sp løfter også velgere over midtstreken i norsk politikk – fra både Høyre og Frp. Dersom velgerflukten fra de to høyrepartiene legges sammen, har Sp kapret nesten 57.000 velgere over midtstreken siden forrige stortingsvalg.

En ny normal

Mye tyder på at vi ser konturene av nye velgerpreferanser. Kanskje er tiden med to store og dominerende «styringspartier» forbi? Vi ser en ny type velgeradferd der en blanding av nye og gamle motkulturer gjør seg sterkt gjeldende. Både Sp og Frp representerer på ulikt vis slike motkulturer. Sp har selv bidratt til å løfte fram distriktsperspektivet. Men det er interessant at Trygve Slagsvold Vedum i stadig økende grad gjør seg til talsmann også for arbeidsfolk som sliter i byene.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter