Nyheter

Greenpeace krever at Norge dropper handelsavtale med Brasil

Norge er nær å signere ny handelsavtale med Brasil. Flere land nekter. Greenpeace, ber Norge gjøre det samme – for regnskogens skyld.

A family rides along a paved dirt road in an area scorched by fires near Labrea, Amazonas state, Brazil, Friday, Aug. 7, 2020.  According to the National Institute for Space Research, fires in the Brazilian Amazon increased 28% in July from a year ago. Environmentalists have expressed concern at the rise because August traditionally marks the beginning of the fire season in the region. (AP Photo/Edmar Barros)

EU har i flere år jobbet i flere år med å få på plass en frihandelsavtale med Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Nå er er avtalen svært nær signering og ratifisering.

Men flere europeiske ledere nekter å godta avtalen på grunn av truslene mot Amazonas. Østerrikes regjering har vedtatt å si nei til avtalen slik den står i dag. Det samme har Frankrike. Årsaken er manglende krav og sanksjonsmuligheter i avtalen for avskoging i Amazonas.

– Avtaleutkastet har ingen provisjoner for å kunne disiplinere oppførselen til Mercosur-landene i kampen mot avskoging. Dette er en enorm svakhet i avtalen, og en av hovedgrunnene til at Frankrike er motstander av avtaleutkastet slik det står nå, sier franske myndigheter i en uttalelse.

Tysklands statsminister Angela Merkel har uttalt at hun har «store betenkninger» om avtalen med tanke på den enorme avskogingen som nå foregår i Brasil.

LES OGSÅ: Tajik åpner opp om egen tro: «Fri fra andres spilleregler for min Gud»

Norge sier ja til avtale

Norge har fremforhandlet en annen frihandelsavtale med Mercosur og Brasil gjennom Efta, som foreløpig ikke har trådt i kraft. Avtaleteksten er ikke kjent, men skal inneholde et kapittel om bærekraftig utvikling som forplikter landene til å følge Parisavtalen og bekjempe ulovlig hogst. Hvis Norges avtale ligner på EU-avtalen, er ingen av disse forpliktelsene knyttet opp mot sanksjoner eller krav.

Regjeringen er fornøyd med avtalen, og har varslet at de vil be Stortinget ratifisere den så snart den endelige avtaleteksten er klar. Det får flere miljøorganisasjoner til å steile. Greenpeace krever at Norge sier nei til avtalen inntil avskogingen er under kontroll.

– Det må være uaktuelt å inngå en avtale om mer handel med Brasil før avskogingen har kommet under kontroll, og urfolks rettigheter kan garanteres. Vi er ikke imot handel, men en handelsavtale uten sanksjonsmuligheter vil bety mer bensin på regnskogsbålet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym. Greenpeace krever at Norge sier nei til handelsavtalen med Brasil og Mercosur slik den står i dag.

Frode Pleym i Greenpeace Norge. Foto: Greenpeace 

Han har sett på avtaleteksten til EUs avtale, og er ikke imponert.

– Det ligger et bærekraftskapittel inne, som ikke er fulgt opp med konkrete krav. Det er gode intensjoner, men ingen mekanismer som sørger for at avskogingen går ned. Regjeringens argument virker til å være at et sånt bærekraftskapittel er godt nok. Men med en leder som Bolsonaro, er ikke avtalen verdt papiret den er skrevet på om den ikke inneholder konkrete krav, sier Pleym.

LES OGSÅ: Bibelen kommer på enklere norsk: – Kan gjøre sterkt inntrykk

Vil bruke avtalen som plattform

På spørsmål om hvorfor Norge ikke vil stille strengere krav om avskoging før de signerer en ny handelsavtale med Brasil, viser næringsminister Iselin Nybø (V) til nettopp bærekraftskapittelet i avtalen.

– Vi har fått et godt utkast til avtale med Mercosur. Handelsavtalen inneholder bestemmelser hvor partene forplikter seg til Paris-avtalens klimamål, bærekraftig landbruk og å bekjempe ulovlig tømmerhogst, sier Nybø til Vårt Land.

Hun mener avtalen gir en plattform for dialog og samarbeid om hvordan handel kan bidra til å ivareta klima, miljø og menneskerettigheter.

– Som en liten åpen økonomi, er det i norsk interesse at vi har et regelbasert og forutsigbart internasjonalt handelssystem. Dette ligger til grunn for vårt arbeid med frihandelsavtaler og vi legger vekt på å fremstå som langsiktige, og til å stole på, når vi forhandler handelsavtaler.

Gardermoen 20200926. 
Iselin Nybø under landsmøtet  til Venstre på Gardermoen/POOL
Foto: Geir Olsen / NTB

Næringsminister Iselin Nybø. Foto: NTB

Frosset midler til Amazonasfondet

Regjeringen vil ikke legge press på Brasil på å stanse avskoging ved å si nei til avtalen, slik Frankrike og Østerrike gjør. Nybø understreker likevel at regjeringen er bekymret, og at det er helt avgjørende at regnskogen ikke går tapt.

Norge har utbetalt over 8 milliarder kroner til Brasil til Amazonasfondet siden 2008. Pengene skal Brasil bruke til å redusere avskogingen i Amazonas. Men 5 av disse milliardene står fortsatt ubrukt på en konto, ifølge regjeringen.

– Vi har nå frosset utbetalinger fra Amazonasfondet, som har vært vårt viktigste virkemiddel for å bidra til bevaring av regnskogen i Amazonas, fordi avskogingen som skjer nå er uakseptabel. Brasilianske myndigheter er godt kjent med Norges syn på utviklingen i regnskogen.

LES OGSÅ:

Teolog mener vi ødelegger for kommende generasjoner: – Ikke bygg hytte-palasser

Ny E6 kjører over fredet natur

– Respekten for Norges strengeste naturvern er svekket

---

Handelsavtalen mellom EFTA og Mercosur:

  • Frihandelsavtale mellom EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein og Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Den største avtalen EFTA har inngått.
  • Inneholder et kapittel om bærekraftig utvikling og forpliktelser om gjennomføring av Paris-avtalen.
  • Partene forplikter seg til å bekjempe ulovlig hogst og ivareta urfolks rettigheter.
  • Det gis i liten grad tollreduksjoner og økte kvoter til Mercosur for sensitive norske jordbruksvarer, og avtalen legger ikke til rette for økt import av storfekjøtt eller soya.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter