Nyheter

– Vi fratar barna våre muligheten til å erfare natur

Teolog Jan-Olav Henriksen er bekymret over vårt konsumpregede forhold til natur, og mener vi bør unngå å bygge store hyttegrender.

– Nedbyggingen av natur gjenspeiler en forbrukerholdning til natur som noe vi bruker og utnytter, heller enn noe vi lever i samspill med, sier professor i systematisk teologi, Jan-Olav Henriksen ved MF Vitenskapelig Høyskole.

Etterlyser tettere samspill

Han forsker blant annet på forbrukersamfunnet, moralfilosofi og menneskeverd. Klima- og naturkrisen gjør at Henriksen mener det må skje en holdningsendring i samfunnet. Vi bør vekk fra at vi tar oss til rette i naturen, og over til å ivareta samspillet mellom natur og mennesker på en bedre måte.

– Vi må finne nye måter å handle på, ikke bare på et individuelt nivå. Det krever upopulære politiske beslutninger som får direkte konsekvenser for menneskers liv, men som er helt nødvendig for å hindre at det går enda verre enn det nå ser ut til å gjøre, sier professoren.

Blant annet mener han politikere bør ta grep for å stanse nedbygging av norsk natur.

LES OGSÅ: Vil tenke bedre om naturen

– Unngå å bygge vanvittig store hyttegrender

– Vi må begrense vår egen adferd og hvordan vi griper inn i naturen. For eksempel bør vi unngå å bygge vanvittig svære hyttegrender og palasser av noen hytter. Det forskyver hele balansen i økosystemene der hyttene ligger. Å ha det litt enklere på hytta enn hjemme er et ideal det går an å pusse blankt igjen, mener Henriksen:

– Hvis vi bygger ned stadig mer natur, betyr det vi fratar barna våre muligheten til å erfare natur på en måte som er annerledes enn rent konsumpreget. Vi har et moralsk ansvar for fremtidige generasjoner, men også for å bedre muligheten til samspill mellom ulike arter.

LES OGSÅ:

• Økosorg - vår nye folkesykdom?

• Norge når ikke ett eneste av FNs 20 naturmål

• Naturtap bit for bit

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter