Nyheter

– Republikanernes feminist-ikon

Amy Coney Barrett blir lovprist som «supermamma» og feministisk forbilde under høringene. Det er politisk kalkulert.

Coney Barrett er 48 år gammel og lynende intelligent jusprofessor. Den konservative katolikken har siden mandag blitt utspurt under nominasjonshøringen i justiskomiteen i Senatet.

Blir hun valgt, vil det konservative flertallet i Høyesterett bli styrket.

Hun blir framstilt som et ikon for konservative, kristne kvinner.

Presentert som supermamma

At Amy Coney Barrett er mor til syv barn, blir ofte trukket fram, så også under høringene. Den ene republikanske senatoren etter den andre har lovprist «supermammaen» de siste dagene. Senator Josh Hawley ba henne om foreldreråd.

Avisa New York Times sammenligner dette med høringene av Barrets mentor Antonin Scalia i 1986. Han hadde, som Barrett, med seg barna på høringen. Han ble ikke spurt om farsrollen.

Et nyere eksempel er Brett Kavanaugh, som ble Donald Trumps andre kandidat til Høyesterett.

– Han snakket om å være trener for døtrenes baksetballag, men det var lite fokus på familieliv som kvalifikasjon, skriver avisen.

Barna var med under utspørringen av Amy Coney Barrett. Hun kan bli ny dommer i amerikansk høyesterett. Foto: NTB

Høringen i 2018 ble svært dramatisk, da demonstranter avbrøt debatten og avstemningen gjentatte ganger. Etter at han ble nominert, sto Christine Blasey Ford fram og anklaget Kavanaugh for voldtektsforsøk på 1980-tallet. Mange mente at han derfor var uegnet som dommer i høyesterett.

LES OGSÅ: Kongen om aksept for likekjønnet ekteskap: – Det er en ­revolusjon, og jeg synes det er helt riktig

Senator Lindsay Graham var full av lovord da han åpnet høringens tredje dag, onsdag: Amy Coney Barretts som høyesterettsdommer blir «en historisk seier for konservative kvinner».

Han mener Barrett er et symbol som viser at unge, konservative kvinner som er abortmotstandere også «har en plass ved bordet».

Senatoren fra Sør Carolina mener denne gruppen hatt det vanskeligere enn «liberale kvinner».

– For første gang i amerikansk historie er en kvinne, som er åpent «pro-life» og som omfavner sin tro uten å be om unnskyldning for det. Og hun skal til høyesterett, sa han.

– Hvordan klarer du og din mann og ha to karrierer og samtidig ta vare på en så stor familie?

Texas-senatoren John Cornyn veddet på at det er mange unge kvinner, blant dem hans to døtre, som er imponert over «hvordan du balanserer privatliv og ditt profesjonelle liv.»

To republikanske, kvinnelige senatorer ønsket henne velkommen slik:

– Som mor, som profesjonell: jeg ser deg.

– Barrett er en inspirasjon for millioner av unge kvinner i dette landet.

LES OGSÅ: Er jeg gift med kona mi eller svigermor? Han har vært gift i tre år, men vet ikke om han orker mer. Vårt samlivspanel svarer

Kenneth har vært gift i tre år, men er nå usikker på om han orker mer.

Sliter med kvinnene

Det liten tvil om at de senatorene mener det de sier. Det er samtidig noe vanskeligere å se for seg at en mannlig kandidat ville blitt lovprist like mye for sin rolle som far.

Men republikanerne trenger henne som et konservativt, kvinnelig forbilde. I følge meningsmålinger leder Joe Biden stort blant kvinnelige velgere nå.

Universitetsutdannede kvinner er den gruppa som i størst grad har gått fra republikanere til demokrater, skriver Emma Green, som dekker religion og politikk i «The Atlantic». Hun mener at republikanerne fronter Amy Coney Barrett som et feministisk ikon fordi de sliter mest blant de som ser ut som henne:

– Nå, tre uker før valget, tilbyr det republikanske partiet en konservativ feminisme-modell. Du kan ha en karriere, stor familie, ha en tro og være konservativ, skriver hun.

Hilde Løvdal Stephens påpeker at kvinnene skal klare det uten offentlige ordninger med barselspermisjoner og barnehager.

– For supermødre har penger til hjelp og en mann som «hjelper til». Og de beviser at private løsninger med barnepass funker, har hun påpekt i en kronikk i Vårt Land.

LES OGSÅ: Sønnen ble lagt i jorda sammen med 71 andre fostre på en barneminnelund i Oslo. En sønn de så gjerne ville ha, men likevel valgte bort.

Tøffe spørsmål

Amy Coney Barrett ble nominert av Donald Trump kort tid etter at Ruth Bader Ginsberg døde. 87-åringen ble en levende legende i både USA og i store deler verden. Ginsberg kjempet en utrettelig kamp for både likestilling og rettferdighet for loven.

Hennes siste ønske, fortalte barnebarnet, var at plassen ikke skulle bli fylt før etter valget 3. november.

Det skjer ikke. Og allerede en uke etter valget skal Høyesterett – for tredje gang – ta opp helsereformen Affordable Care Act – også kalt Obamacare. Demokratene frykter at Barrett vil stemme for å avvikle den. De to siste gangene har høyesterettsjustitiarius John G. Roberts skiftet side og vært den avgjørende stemmen for at Obamacare ble opprettholdt.

– Helsedekning for millioner av amerikanerne står på spill med denne nominasjonen, sa California-senator Dianne Feinstein tidlig i høringen.

– Stol på min integritet, svarte dommeren.

Frykter for retten til abort

For mange er retten til abort det store spørsmålet og frykten dersom det konservative flertallet i Høyesterett blir forsterket. Frykten er at flertallet vil tolke grunnloven på en måte som innskrenker retten til abort, slik det allerede har skjedd i en rekke delstater.

Barrett avviste å svare direkte på spørsmål om abort og sa at det ikke vil være riktig av en nominert kandidat å si i forkant hvordan man vil dømme i saker som kommer opp for retten.

– Jeg kan ikke uttrykke meninger om saker eller binde meg til et spesielt resultat på forhånd, sa hun i følge NTB.

Californias demokratiske senator Dianne Feinstein, mener det er urovekkende ikke å få et klart svar i en så stor sak med en så stor betydning for over halvparten av landets befolkning.

Replikken falt etter at Barett nektet å si om hun mente den historiske Roe vs. Wade-dommen fra 1973, som i praksis legaliserte abort i USA, var en feil avgjørelse.

– Tvinger ikke mine valg på andre

Barett bekreftet at hun er en troende katolikk og at hennes tro er viktig for henne. Hun sa videre at hennes beslutning om å ha en stor, multietnisk familie og å gjøre troen til en sentral del av families liv, er et privat valg, skriver NTB.

– Jeg har et liv fylt av mennesker som har gjort ulike valg, og jeg har aldri forsøkt i mitt privatliv å tvinge mine valg på dem, og det samme gjelder for mitt virke. Jeg er forpliktet til loven, sa Barrett.

Senatskomité stemmer over Barrett i neste uke

Justiskomiteen i Senatet vil stemme over Amy Coney Barretts kandidatur til amerikansk høyesterett 22. oktober.

Det besluttet komiteen, der republikanerne har flertall, under torsdagens høring, til protester fra demokratene.

– Dette er en farse, sier demokraten Amy Klobuchar i en kommentar.

Beslutningen innebærer at avstemningen kan komme før komiteen har hørt alle som skal si sin mening om hvorvidt Barrett bør få en plass i amerikansk høyesterett.

Demokratene mener utnevnelsen av et nytt medlem etter Ruth Bader Ginsburg bør utsettes til etter valget 3. november, skriver NTB.

Hør Vårt Lands nye podkast God Bless America

Her er flere saker fra den amerikanske valgkampen:

• Berit Aalborg kommenterer: – Bikkjeslasgsmål i høyestrett

Norske Janne Myrdal reiste fra Skien til USA. Der slo hun seg ned, og nå er hun senator i Nord-Dakota – og har velsignet Trump. – Secret Service-folka rundt ham ble litt nervøse, for det tok litt tid, dette, forteller hun

---

Amy Coney Barrett (48)

  • Utdannet jurist ved det katolske universitetet Notre Dame i delstaten Indiana.
  • Underviste og forsket ved Notre Dame i 15 år før Donald Trump nominerte henne til dommer i en føderal ankedomstol i 2017
  • Mentor er avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia. Han mente at grunnloven må tolkes bokstavelig i tråd med synet til dem som skrev den, et syn som Barrett også har.
  • Som student engasjerte hun seg i kampen mot abort og forsvarte retten til liv fra unnfangelse til grav.
  • Hun er oppvokst i menigheten People of Praise.
  • Gift og har sju barn, to er adoptert fra Haiti, det ene etter jordskjelvet i 2010. Deres yngste biologiske barn har Downs syndrom.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter