Nyheter

Korona drar millioner ned i ekstrem fattigdom

I årevis har tallet på ekstremt fattige i verden sunket. 2020 blir året da trenden får en dramatisk knekk. Det bekrefter nye data fra Bill & Melinda Gates Foundation.

FILE - In this Sep. 16, 2019 file photo, Melinda Gates, left, talks to Indian author Chetan Bhagat, unseen, as Bill Gates looks at the audience during an interaction organized by the Bill and Melinda Gates foundation in New Delhi, India. Bill and Melinda Gates aren't backing down from honoring India Prime Minister Narendra Modi despite concerns about human rights abuses in the disputed Kashmir region. A group delivered 100,000 petition signatures to the Gates Foundation's Seattle headquarters Monday, Sept. 16, 2019, asking the world's largest private nonprofit not to honor Modi's sanitation initiative that improved access to toilets. The Foundation says it respects the petitioners but that Modi will receive its Goalkeepers Global Goals Award. (AP Photo/Manish Swarup, File)

Den årlige Goalkeepers-rapporten fra Gates-ekteparet, om global utvikling og fattigdomsbekjempelse, er i år langt mindre positiv enn vanlig. Grunnen er koronapandemien, som så langt har krevd rundt 850.000 menneskeliv.

Ifølge rapporten har den samtidig ført 7 prosent flere mennesker ut i ekstrem fattigdom, og bryter dermed en 20-årig positiv trend. Det innebærer i så fall at 37 millioner flere mennesker er havnet i gruppen ekstremt fattige bare siden pandemien brøt ut, med under 1,90 dollar (17 kroner) å leve for hver dag.

Dermed er verden ute av kurs til å nå det mest sentrale av FNs bærekraftsmål for 2030, å fjerne all ekstrem fattigdom.

En kamp for å overleve

Ifølge rapporten har også 68 millioner flere mennesker i lavere mellominntektsland siden i fjor falt under en fattigdomsgrense på 3,20 dollar, som tilsvarer under 30 kroner dagen å leve for.

– «Å falle under fattigdomsgrensen» er imidlertid et forskjønnende begrep. Det innebærer å måtte skrape og klore hvert eneste øyeblikk bare for å holde familien i live, skriver Bill og Melinda Gates, ekteparet som er blant verdens største filantroper. Siden den ble etablert i år 2000 har de donert over 36 milliarder dollar til sin veldedige stiftelse.

Goalkeepers-rapporten de nå legger på bordet, bryter med de tre foregående utgavene, som alle rapporterte jevn framgang for 2030-målene, på alt fra målet om null sult til utdanning for alle.

– Denne fremgangen har nå stoppet. I denne rapporten sporer vi 18 indikatorer som er inkludert i FNs bærekraftsmål. De siste årene har verden forbedret seg på hver eneste en av dem. I år har det gått tilbake med de aller fleste, konkluderer ekteparet.

FILE - In this Wednesday, May 30, 2018 file photo, a healthcare worker from the World Health Organization prepares vaccines to give to front line aid workers, in Mbandaka, Congo. The vaccine alliance GAVI has announced on Thursday, Dec. 5, 2019 it would invest $178 million to create a global stockpile of about 500,000 Ebola vaccines, in a move health officials say could help prevent future outbreaks from spiraling out of control. GAVI is a public-private partnership that includes the World Health Organization, UNICEF, the Bill & Melinda Gates Foundation and the World Bank, among others. (AP Photo/(AP Photo/Sam Mednick, file)
Ifølge Bill og Melinda gates er den globale vaksinekampen, som her i Mbandaka i DR Kongo, blitt satt tilbake med rundt 25 år på omtrent 25 uker under koronapandemien.

Svekker den globale vaksinekampen

Microsoft-gründer Bill Gates og kona har bidratt til en kraftig opptrapping av vaksinering av barn gjennom vaksinealliansen Gavi, der også Norge har gått inn med store milliardbeløp. Senest i mai lovet Solberg-regjeringen ytterligere én milliard dollar til Gavi, rundt 9 milliarder kroner etter dagens kurs, for perioden 2021–2030.

Norges bidrag utgjør dermed rundt 10 prosent av Gavis portefølje, og bidrar alene til å vaksinere over 30 millioner barn, med potensial til å redde over en halv million liv i tiårsperioden.

Goalkeepers-rapporten baserer seg på nytt datagrunnlag fra Health Metrics and Evaluation, som anslår at koronapandemien vil føre til at vaksinedekningen faller til nivåer som sist ble sett på 1990-tallet.

– Med andre ord er vi blitt satt tilbake rundt 25 år på omtrent 25 uker, advarer Bill og Melinda Gates.

Har ikke råd til store støttepakker

Gates-stiftelsen har rettet særlig oppmerksomhet mot verdens fattigste kontinent, Afrika. Rapporten peker på at den økonomiske veksten i landene i Afrika sør for Sahara var prosentmessig sterkere enn i resten av verden hvert eneste år i perioden 2000–2015, men fra et ekstremt lavt nivå. Kontinentet er fortsatt verdens desidert fattigste, med små muligheter til å finansiere stimuleringspakker for å motvirke de negative effektene av koronapandemien.

– Blant G20-landene er stimuleringsfinansieringen i gjennomsnitt rundt 22 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Blant de afrikanske landene sør for Sahara er gjennomsnittet bare 3 prosent - og selvfølgelig er deres BNP mye mindre. Kort sagt, de har en mye mindre bit av en mye mindre kake, og det er ikke tilstrekkelig, advarer rapporten.

Stort tap av uformelle jobber

Smitte og dødelighet av koronaviruset har så langt vært gjennomgående mindre i Afrika enn på andre kontinenter, men smitteverntiltakene rammer ekstra hardt fordi en så stor andel av befolkningen jobber i uformell sektor.

I den første måneden med nedstengning er det beregnet at inntektene i uformell sektor i Afrika sank med over 80 prosent, med kvinner som de største taperne. De rammes dobbelt ved at også byrden av ulønnet omsorgsarbeid i hjemmet - som matlaging, rengjøring, omsorg for barn og syke pårørende - har økt under pandemien.

Forsterker global ulikhet

Gates-rapporten konkluderer med at utviklingen hittil under pandemien viser at fordelingen vokser skjevere enn før, slik at den globale ulikheten øker.

Selv i fattige land med relativt lave smitetall, har koronapandemien ført til betydelige forstyrrelser i helsesystemet, inkludert mindre distribusjon av myggnett mot malaria, Hiv-medisiner og tuberkulosemedisiner, samt svekkede tiltak mot meslinger og andre virussykdommer.

Advarer mot å snike i vaksinekøen

Gates-stiftelsen støtter utvikling av koronavaksinen, og rapporten advarer på det sterkeste mot at rike land kjøper seg foran fattige land i køen for å få tilgang til en effektiv vaksine. En prognose i rapporten fra Northeastern University, viser to scenarioer:

Ett der 50 høyinntektsland legger beslag på de første to milliardene dosene av tre milliarder doser, og et annet scenario der alle land mottar de tre milliarder dosene proporsjonalt med befolkningen, og uavhengig av betalingsevne.

Simuleringene konkluderer med at dobbelt så mange mennesker kan dø av Covid-19 hvis koronavaksinene ikke fordeles etter et rettferdig prinsipp.

LES MER:

• Norad-Solhjell frykter tilbakeslag

• Ligger bak FN-målene

• Kamp om britisk bistand

---

Gates-stiftelsen

  • Bill & Melinda Gates Foundation er en veldedig stiftelse som ble etablert i år 2000.
  • Stiftelsen har hovedkontor i Seattle i delstaten Washington, med rundt 1.500 ansatte og en kapitalbeholdning på 50 milliarder dollar.
  • Ekteparet har gjennom stiftelsen donert over 36 milliarder dollar i støtte til prosjekter over hele verden.
  • Microsoft-gründer Bill Gates er verdens nest rikeste person, etter Amazon-sjefen Jeff Bezos. Gates skal ifølge Forbes ha en nettoformue på 114 milliarder dollar.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter