Nyheter

Langt bak målet om å utrydde fattigdom

10 år før fristen tror knapt noen i Norge at verden vil nå det ambisiøse FN-målet om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.

Bilde 1 av 3

Bare 4 prosent av den norske befolkningen tror at det globale målet om null fattigdom vil bli nådd innen fristen. Samtidig mener flere enn ni av ti at det er viktig å utrydde ekstrem fattigdom, og det er langt flere som mener at bistanden bør økes enn som mener den må kuttes.

Dette kommer fram i en ny meningsmåling utført av Norstat for bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen.

 

Har muligheten må prioritere

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 hovedmål for bærekraftig utvikling frem mot 2030. Blant de viktigste er å utrydde alle former for fattigdom i hele verden, samt å bli kvitt all sult, oppnå matsikkerhet og god ernæring, og å fremme bærekraftig landbruk.

– Jeg er overrasket over at et så overveldende flertall i befolkningen ikke tror at 2030-målet om å utrydde ekstrem fattigdom er innen rekkevidde. Vi er tross alt den første generasjonen som både har midler og redskaper til å makte dette, hvis vi bare velger å prioritere det, sier generalsekretær Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen.

Hun er samtidig oppmuntret av at sju av ti i spørreundersøkelsen svarer at det er svært viktig at ekstrem fattigdom blir utryddet i verden, og at like mange mener det norske bistandsbudsjettet bør økes eller være på samme nivå som i dag.

 

Ligger langt bak skjema

Da verdens ledere samlet seg om de 17 bærekraftsmålene, ble det av mange oppfattet som vel ambisiøst å tro at ekstrem fattigdom ville la seg utrydde i løpet av bare 15 år. En tredjedel ut i perioden ser det også ut som skeptikerne vil få rett.

For eksempel viser forskning fra Overseas Development Institute at mer enn 300 millioner afrikanske barn vil måtte leve for under 1,90 dollar (rundt 17 kroner) om dagen i 2030, altså under grensen for ekstrem fattigdom.

– Hvis framgangen de neste ti årene blir på linje med framgangen det siste tiåret, vil verden komme katastrofalt til kort mot 2030-målene. Ta for eksempel barneoverlevelse. Med dagens tempo vil det fortsatt være over fire millioner barnedødsfall rundt om i verden i 2030, skriver Kevin Watkins, daglig leder i Redd Barna i Storbritannia, i en kronikk.

Pessimisme med rot i realiteter

Ut fra dagens trend, erkjenner generalsekretær Sødal i Strømmestiftelsene at folket er ganske realistiske når 93 prosent svarer nei på spørsmålet: «Tror du ekstrem fattigdom i verden vil være utryddet om 10 år?».

– Samtidig tror jeg folk generelt sitter igjen med et mer dystert bilde av utviklingen enn det som er reelt. Både vanlige medier, sosiale medier og organisasjoner som driver bistand, viser kanskje mest fram det som er problemer, mens det er mindre oppmerksomhet om de store framskrittene som blant andre Hans Rosling har dokumentert, sier Sødal.

Hun påpeker at mer enn én milliard mennesker har kommet seg ut av fattigdom de siste 30 årene. Andelen av verdens befolkning som lever i ekstrem fattigdom sank fra 36 prosent i 1990 til 10 prosent i 2015.

 

Bistandsviljen er stor i Norge

Spørreundersøkelsen bekrefter at det fortsatt er skyhøy vilje i den norske befolkningen til å støtte raus bistand og humanitær innsats:

• Bare 13 prosent mener at dagens bistand på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) bør reduseres.

• Blant kvinner mener bare 7 prosent at bistanden bør kuttes, mot 19 prosent blant menn.

• Totalt mener sju at 10 at bistandsnivået er passe, eller bør økes: Tre av ti svarer at bistanden bør økes, mens fire av ti mener dagens nivå er passe.

• Halvparten av de spurte sier at de selv er villig til å gjøre mer enn de gjør i dag for å utrydde ekstrem fattigdom.

Ber regjeringen øke innsatsen

Generalsekretær Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen mener resultatene gir et tydelig signal til den norske regjeringen om å trappe opp arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål innen 10 år:

– Verden ligger bak skjema, og den norske befolkningen gir klar beskjed om at det må tas kraftigere grep for å nå de viktigste målene.

Halvparten av verdens ekstremt fattige i 2015, nesten 370 millioner mennesker, bor i fem land: India, Nigeria, DR Kongo, Etiopia og Bangladesh. Sødal mener Afrika sør for Sahara må prioriteres, fordi det særlig er på det kontinentet klimaendringer, krig og konflikt og høy befolkningsvekst har ført til en økning i antall ekstreme fattige de siste årene.

– Samtidig kan ikke bistand løse dette alene. Næringslivsutvikling, klimatiltak og konfliktforebygging har stor betydning, sier hun.

Bare 2 av 17 mål er i rute

Ifølge en studie publisert i januarnummeret til det vitenskapelige tidsskriftet Nature, ligger verden med dagens utvikling bare an til å oppfylle to av 17 bærekraftsmål innen fristen om 10 år.

Det som ligger best an er å få slutt på dødsfall grunnet sykdom og lidelser som kan forhindres blant nyfødte og barn under fem år, samt å tilby grunnskole for alle barn.

– I kontrast til dette vil ikke målet om å utrydde ekstrem fattigdom bli nådd, fordi rundt 430 millioner mennesker ventelig vil leve under slike forhold i 2030, heter det i artikkelen, som legger til at også «målene om å få slutt på sult og å beskytte klima og naturmangfold er fullstendig ute av kurs».

LES MER:

---

Meningsmåling

  • Kun 4 prosent tror vi vil nå FNs bærekraftsmål om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030, ifølge undersøkelse utført av Norstat for Strømmestiftelsen.
  • 72 prosent mener at det er svært viktig at ekstrem fattigdom blir utryddet i verden.
  • 70 prosent mener det norske bistandsbudsjettet bør økes eller være på samme nivå som i dag.
  • 50 prosent er villige til å gjøre mer for å bidra til å utrydde ekstrem fattigdom.
  • Seks av ti sier de er villig til å betale en høyere pris for varer fra utviklingsland for å bidra til å utrydde ekstrem fattigdom.
  • Kilde: Norstat/Strømmestiftelsen

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter