Nyheter

Vårt Land 75 år: Vårt redaksjonelle regnskap

Hver dag publiserer Vårt Land et sted mellom 40 og 60 ulike artikler, kommentarer, analyser, debattinnlegg og reportasjer - på vl.no og i papiravisen. Her får du et lite innblikk i vår journalistikk det siste året - og hvem som lager den.

###

Vårt Land har helt siden oppstarten tiltrukket seg dyktige journalister og redaktører. Mange av de toneangivende pressefolkene i Norge har hatt sitt daglige virke i Vårt Land i en periode.

 

Journalistikk 2019–2020

Nyhet

I nyhetsavdelingen jobber Une Bratberg, Per Anders Hoel, Ruth Einervoll Nilsen, Andreas Lindvaag, Bjørgulv Bjaaen, Turid Sylte, Hans Christian Paulsen og Per Åsmund Reymert. Kjell Gunnar Kvamme er nyhetsleder, og Veslemøy Hedvig Østrem er nyhetsredaktør.

Året har vært preget av koronapandemien, men også norsk politikk, bistand, ekstremisme, internasjonale spørsmål, klima og bærekraft og oppvekst har vært områder vi har dekket nøye. Vi har jobbet med flere større prosjekter der vi har satt dagsorden, som varslersaken mot Født Fri, sårbare grupper i koronatiden, de nye talentene i politikken, regjeringens dragkamper og spørsmålet rundt de ureturnerbare asylsøkerne.

###

• Her kan du lese saken om de 33 talentene i norsk politikk. 

• Varslerne melder om fryktkultur og uryddighet i Shabana Rehmans organisasjon Født Fri. 

Religion

I religionsavdelingen jobber i dag Caroline Teinum Gilje (Stavanger), Morten Marius Larsen, Alf Kjetil Walgermo og Lars O. Flydal. I september begynner Ruth Einervoll Nilsen og i oktober begynner Anne Lise Haugland Valdez (Vennesla). Elise Kruse er konstituert religionsredaktør og nyhetsleder.

Vårt Lands religionsavdeling er tett på Kristen-Norge. Vi har fulgt flere av de frikirkelige og karismatiske miljøene tett, samt flere av de kristne organisasjonene. Vi har dekket ulike teologiske debatter, maktkamper og lederstrider og vi er tett på folkekirkens arbeid. I vinter publiserte vi det første intervjuet BCC-lederen Kåre Smith har gjort på 23 år. Vi har også fulgt med på den langvarige striden i ungdomsorganisasjonen KRIK og har sett på kirkens mangfoldsutfordringer.

###

Kultur

I dagens kulturavdeling jobber Heidi Marie Lindekleiv, Sara J. Høgestøl, Lars Gilberg, Arne Guttormsen og Arne Borge som er kulturredaktør.

Våre kulturreportere undersøker hvordan ideologiske og verdimessige spenninger kommer til uttrykk i kulturlivet – og vi bruker kulturens briller for å forstå de store samfunnsspørsmålene. Vi er særlig interesserte i etiske og eksistensielle spørsmål, og følger ekstra grundig med når kulturens mange uttrykk møter tro og kirke. I år har vi snakket om alt fra hvordan pandemien preger oss som enkeltmennesker og samfunn – til hvor flanellografen egentlig kommer fra. Vi anmelder også de viktigste bøkene, filmene, platene og forestillingene.

Vi er hjemme hos Kristin Gunleiksrud Raaum, og utover stuebordet ligger store, flate esker fulle av filtfigurer. Flanellograf.

• Flanellografen har skapt debatt i sommer. Her kan du lese om Kristin Gunleiksrud Raaums forhold til denne kommunikasjonskanalen.

Kommentar og debattstoff

Dana Wanounou er debattleder og David Sviland er debattjournalist. Alt av debatt- og kommentarstoff i Vårt Land ledes av Berit Aalborg, som er politisk redaktør.

Vårt Land har et sett av skarpe kommentatorer, som er tett på de store politiske spørsmålene, ideologiske diskusjoner og religions- og trosfeltet. Mange av debattene i våre spalter når riksmediene. Det siste året har vi hatt en rekke store og viktige debatter, blant annet om trosreform, bioteknologi, dåpsopplæring, homoterapi, bistand, «det ondes problem» og en rekke politiske og dagsaktuelle debatter.

Denne sterke teksten om Utøya skapte en debatt om «det ondes problem» i Vårt Land i sommer. 

###

Publisering og foto

For å nå ut med all vår gode journalistikk både på papir, nett, mobil og i sosiale medier, har vi en publiseringsavdeling der vaktsjefene Jarle Sanden, Eira Lie Jor og Sondre Bjørdal, samt frontsjef Hans-Olav Rise er navet. Anita Grønningsæter Digernes er redigerer, Erlend Berge er fotojournalist, Evelyn Pecori (perm.), Randi Matland og Signe Fæø er presentasjonssjournalister.

10955
01 Nyhet Norge
17. august 2019
Blod og bønn
Terroristen kom for å drepe. Et blodig bønnetempe og talerstol vitner om kampen i Al-Noor Islamic Center i Bærum. 

Vårt Land
For dette bildet ble fotograf Erlend Berge nominert til Årets bilde.

TV-prosjekt, forlag og magasin

Vårt Land forlag drives av Elin Krogedal og Åste Dokka. Forlaget gir ut ca. ti bøker i året. Våren 2020 satte boken til biskop Halvor Nordhaug, Men hva med de andre?, i gang en stor debatt om fortapelsen. Sommerens utgivelser – Troshåndboka og Blomstersamling – er tidløse antologier om henholdsvis kristen tro og sorg. Også høsten byr på gode leseropplevelser og vi kan her nevne Sjur Isaksens oppsiktsvekkende bok om rettsoppgjøret mot landssvikerne under Den andre verdenskrig.

Vårt Land er i gang med å utrede mulighetene til å etablere en TV-kanal. Dette arbeidet ledes av Alf Gjøsund, som til vanlig er religionsredaktør.

Vårt Land gir også ut magasinet Strek, som ledes av redaktør Asle Finnseth. Strek har i dag et opplag på 4.500.

###

Marked, salg og administrasjon

For at avisen skal komme ut, er vi avhengige av at brukerne blir kjent med oss, at annonsørene har tillit til oss og at det faktisk kommer en avis i postkassen til de tusenvis som gleder seg til å lese avisen til morgenkaffen.

Bent Sværen er produktutvikler og vårt teknologiske unikum. Guro Sølsvik er grafisk leder og jobber med sammen med Kjetil Tangen. Miriam Berge Carpena er leder for digital markedsføring og jobber sammen med Caroline Enge for at enda flere digitale brukere skal oppdage vår journalistikk. Otto Narvestad er opplags- og markedsjef.

I annonseavdelingen jobber Thomas Myhrvold som salgsleder. Christofer Faye-Schjollog og Willian Børjesson-Karlsen har kundeansvar. Vårt Lands kommersielle direktør er Kent Robert. Olsen.

For at hele maskineriet skal gå rundt, er Anne-Lise Økland vår primus motor som serviceleder og leder av Vårt Land Lesereiser.

Priser

Vårt Land har et prisvinnende avisdesign. Det er Aud Gloppen som er designsjef. Dette året har vi fått flere priser. Vi har vunnet sølv i den baltisk-nordiske konkurransen SND for Anno-coveret i romjulen. Erlend Berge var blant de nominerte for Årets bilde, for sitt foto fra Al-Noor-moskeen. Også flere av designer Sverre Egner Bruuns avissider ble dette året hedret med priser i konkurransen European Newspaper Award.

###

Vårt Lands sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore ble hedret med tittelen Årets redaktør av Oslo redaktørforening denne våren. Juryen la vekt på hans evne til å snu en kultur og skape vekst.

###

Økonomi

 

Opplag

 

Etikk

Lesere eller representanter for sårbare grupper eller enkeltpersoner kan klage inn Vårt Lands journalistikk til Pressens Faglige Utvalg.

Det siste året har Vårt Land vært innklaget til PFU tre ganger. Peder Jensen klaget inn en lederartikkel. Gard Sandaker-Nielsen og Arve Juritzen klaget inn avisens markedsaktivteter i forkant av kirkevalget og KFUK-KFUM Global klaget inn en annonse. I disse tre sakene konkluderte PFU med at Vårt Land ikke hadde brutt god presseskikk.

I PFU-basen finner vi saker fra 1991 og fram til i dag som pressens selvdømmeorgan har behandlet. Her finner vi 18 saker der Vårt Land har blitt klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakaten, som er pressens etiske kjøreregler. I 12 av disse sakene falt PFU ned på at Vårt Lands journalistikk ikke var brudd på god presseskikk.

I fem saker ble Vårt Land felt for brudd på god presseskikk, i én av sakene var konklusjonen at Vårt Land fikk kritikk.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter