Nyheter

Sanna (15) åpner kirkens dører

– Velkommen til kirken – og vær så god tenn lys! Slik møtes du av en smilende kirkevert, Sanna Margrethe Nes, når du besøker Østre Fredrikstad kirke i sommer.

I Gamlebyen i Fredrikstad er det jevn trafikk av turister, og kirken fra 1779 ligger laglig til for alle som tar seg en rusletur i turistattraksjonen øst for Glomma. Etter den blide velkomsten i kirkedøren er neste stasjon flasken med håndsprit, ved siden av den står et skilt med smittevernregler.

– Det er viktig at folk vasker hendene, og hvis de vil sette seg må de bruke de fremste benkene i kirken, forteller Sanna.

– Alle er hjertelig velkomne – nordmenn og utlendinger, fattig og rik, sier hun.

Sanna har ansvar for tenning og slokking av lysene i kirken, en stor del av de besøkende bruker lysgloben.

– De som vil, kan tenne lys for Jesus Kristus, som har gitt oss kjærligheten og livet, forteller Sanna. Foto: Lars O. Flydal

Klar for åpning

Hun er ute i god tid, tenner alterlys, sjekker alarmen og håndspriten - og at ting er i orden. Klokken tolv bærer hun ut skiltet med åpen kirke – og like etterpå er de første gjestene på vei inn i kirken.

– Det er mye fint å se på i kirken – se på de fine himmelstjernene i taket, og over alteret er det et fint bilde av nattverden. Å være kirkevert er den beste sommerjobben jeg kan ha, det er helt flotters, og folk er så glade og fornøyde. Men det er ganske mye ansvar også, legger hun til.

– De som vil kan tenne lys for Jesus Kristus, som har gitt oss kjærligheten og livet, forteller Sanna.

Familien Barthel – Ursula, Karl Remi og barna Jakob og Linett liker at kirkene er åpne og tilgjengelige.

Ursula og Karl Remi Barthel med barna Jakob og Linett liker at kirkene er åpne og tilgjengelige. Foto: Lars O. Flydal

For ung

Sanna er 15 år, hun har Downs syndrom, i høst begynner hun i 9. klasse på Haugåsen ungdomsskole – og snart skal hun konfirmeres, i Rolvsøy kirke. I sommer har hun vært kirkevert i Østre Fredrikstad kirke på tirsdager og torsdager.

Hun er egentlig for ung, reglementet sier at det må være en på over 18 år til stede. Det løser seg ved at hun har personlig assistent, som blir med i kirken. Sammen sykler de to mil hver dag, fra Rolvsøy og inn til Gamlebyen.

Sanna liker seg i kirken.

– Det er trygt og godt å være her. Jeg blir glad når det kommer så mange mennesker hit, jeg tror de også kjenner litt ekstra trygghet i kirkerommet. De kikker rundt på de fine tingene, og noen setter seg og tenker litt, og kanskje ber de en bønn, sier hun.

Telling av gjester

For hver gjest klikker hun på et telleapparat hun bærer med seg i hånden. Hun er nøye med tellingen.

– I dag tror jeg det blir minst to hundre på besøk, sier hun.

– Får du mange spørsmål fra de som kommer til kirken?

– Ja, noen ganger. Jeg vet jo ikke alt om kirken, men i våpenhuset er det mange plakater med hele historien om kirkebygget. Noen ganger snakker jeg litt med folk om kristendommen. Jeg har jo vært mye i kirken, og har lært litt på skolen – om både Det gamle og Det nye testamente.

– Altertavlen her viser jo nattverden, og da kan jeg fortelle litt om det – om Jesu blod og kropp.

Hun synes den sterkeste historien fra Bibelen er den om korsfestelsen.

– Den er jo brutalt dramatisk, men så kommer oppstandelsen – og noen ganger sier jeg litt om Jesu kjærlighet, forteller Sanna.

Åpen og inkluderende

Mor Karianne Hjørnevik Nes er seniorrådgiver i Borg bispedømme, og har vært litt delaktig i å skaffe datteren sommerjobb.

– Situasjonen er at alle kirkene i bispedømmet har slitt litt med å bemanne de åpne kirkene. De kirkeansatte har hatt en travel tid under koronapandemien, og en stor del av kirkevertene er eldre mennesker – som føler seg litt utrygge med dagens smittefare. Vi har klart å ha like mange åpne kirker som i fjor, men det belaster de ansatte litt ekstra. Da er det ekstra hyggelig at Sanna kan gå inn i den rollen – der hun kan gjøre god nytte for seg, og avlaste de ansatte, sier Nes.

Borg bispedømme har, tross koronaen, 24 åpne kirker i sommer, mot 20 i fjor.

– Vi tar på alvor at kirken skal være åpen og inkluderende, og engasjere seg i folks liv. Tjue kirker er åpne, takket være en kjempeinnsats fra menighetsråd og ansatte – og frivillighetskorpset er fortsatt ryggraden i bemanningen – selv i koronatider, forteller Nes.

«Orntli» kirke

Familien Barthel fra Raufoss - Ursula, Karl Remi og barna Jakob (6) og Linett (3) synes det er hyggelig at kirken er åpen.

– I dag var det litt tilfeldig, vi passerte forbi, men vi går veldig gjerne innom åpne kirker. Østre Fredrikstad er kjempefin. Det er en «orntli» kirke, som gir litt mer andaktsfølelse og ro i sjelen enn mange av de nye kirkebyggene, sier de.

Idet familien går ut kirkedøren roper Sanna Margrethe Nes til dem:

– God sommer videre!

LES MER: Viktig å åpne kirkene etter 22. juli

LES MER: Finner gudserfaringer i moderne kirkearkitektur

---

Åpne kirker

  • Borg bispedømme har i sommer 24 åpne kirker, fire flere enn i fjor. De fleste er åpne til faste tider, noen steder må besøkende ta kontakt.
  • Åpne kirker: Domkirken i Fredrikstad, Sarpsborg, Ås, Sofiemyr, Eidsvoll, Jessheim, Furuset, Drøbak, Eidsberg, Enebakk, Gjerdrum, Hvaler, Kolbotn, Langhus, Ski nye kirke, Borge, Nesodden, Trøgstad, Båstad og Østre Fredrikstad.
  • Kirker i pilegrimsleden, som åpner på forespørsel: Skjeberg, Berg, Råde og Son.

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter