Nyheter

Mener amerikansk kristenhet er formet av rasisme

Den amerikanske forskeren Robert Jones hevder i ny bok at rasistisk teologi er dypt integrert i DNAet til hvite kristne kirker i USA.

Robert P. Jones er grunnlegger og administrerende direktør av Public Religion Research Institute (PRRI) og stammer selv fra flere generasjoner av hvite kristne amerikanere. I sin nye bok White Too Long, med undertittelen The Legacy of White Supremacy in American Christianity, tar han et oppgjør med «det uhellige forholdet mellom amerikansk kristendom og hvit makt-teori, og gir en presserende oppfordring til hvite kristne om å ta et oppgjør med denne arven av hensyn til både seg selv og nasjonen».

– Det er umulig å snakke om amerikansk kristenhet uten å erkjenne at rasisme bidro til å forme kirken, sier Jones i et intervju med HuffPost.

Hvit makt-indusert hukommelsestap

Jones har funnet eksempler på hvit makt-ideologi i sitt eget slektstre og tror mange hvite kristne lett vil finne lignende rasisme i sine rekker. Men hvite kristnes bilde av seg selv og sin religion er blitt forvrengt av det Jones kaller «hvit makt-indusert hukommelsestap».

– De forteller seg selv at deres versjon av kristendommen er Guds måte å bringe frelse til den tapte verden. At de er legemliggjøringen av alt som er bra med Amerika, at de er grunnpilarene i samfunnet. Men den historien tåler ikke veldig mye granskning, sier han.

LES MER: Små sprekker i Trumps brannmur

Påvirket teologi

I boken argumenterer Jones for at hvite kristne - fra evangeliske i sør til protestanter i Midtvesten og katolikker i nordøst - ikke bare var selvtilfredse tilskuere mens politiske ledere debatterte hva de skulle gjøre med slaveri, segregering og diskriminering.

Hvit makt-teologi spilte ifølge ham en nøkkelrolle i utformingen av den amerikanske kirken helt fra begynnelsen, og påvirket ikke bare måten kirkesamfunn ble dannet på, men også hvite kristnes teologi om selve frelsen.

LES MER: Åpne kirker i partipolitisk spill

– Hvite kristne har en betydelig blindsone

Jones forteller at han som administrerende direktør i PRRI gjentatte ganger blir konfrontert med informasjon fra undersøkelser som antyder at hvite kristne har en betydelig blindsone når det kommer til raserelatert urettferdighet og strukturell rasisme.

– I kombinasjon med min egen families historie, gjorde mønstre i dataene det tydelig at dette ikke er en historie kun om en fjern fortid, men at dette fortsatt i stor grad er til stede i DNAet i hvit kristenhet i dag, sier han.

Forskeren håper boka kan bidra til at hvite kristne går inn i seg selv og anerkjenner også disse elementene i sin historie og sine kirker.

LES MER: – Trump er den minst religiøse presidenten noensinne

– En defensiv reaksjon er en virkelig fristelse for hvite kristne nå. Et av de største grepene hvite kristne kan gjøre er å prøve å finne en dyp følelse av ydmykhet og å lytte, og motstå trangen til å motbevise og forsvare og prøve å ta inn vitnesbyrdet som våre afroamerikanske brødre og søstre prøver å bringe til hvite kristne.

LES MER:

Én av tre mener rasisme ikke er et problem i Norge

Mener kirkens støtte til Black Lives Matter er hyklersk

Når rasismen opererer «undercover»

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter