Nyheter

Pandemien kan skyve 50 millioner afrikanere ut i ekstrem fattigdom

De økonomiske følgene av koronakrisen kan skyve 50 millioner afrikanere ut i ekstrem fattigdom, advarer Den afrikanske utviklingsbanken.

Rundt regnet en tredel av Afrikas innbyggere, 425 millioner mennesker, er i 2020 ventet å leve under den internasjonale fattigdomsgrensen på 1,90 dollar dagen. Dette anslaget ble gjort før pandemien slo til.

Etter Oseania er Afrika det kontinentet som er minst rammet av korona, med om lag 500.000 smittetilfeller og 11.700 døde. Men helsekrisen har rasert arbeidsmarkedet, desimert inntektene og svekket økonomier over hele kontinentet.

Store tall

– Mellom 28,2 og 49,2 millioner flere afrikanere kan bli skjøvet ut i ekstrem fattigdom i år og neste år, heter det i rapporten fra utviklingsbanken. Det høyeste anslaget betegnes som «worst case», men ikke urealistisk.

Bruttonasjonalproduktet er ventet å falle med mellom 1,7 prosent og 3,4 prosent. Før pandemien var det spådd vekst.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslo i forrige måned at Afrika sør for Sahara vil oppleve kraftige nedgangstider, med et fall i BNP på 3,2 prosent. Inntektene vil synke til 2010-nivå.

Jobber går tapt

Utviklingsbanken regner med at mellom 24, 6 og 30 millioner jobber vil forsvinne i år på grunn av koronakrisen. Nigeria, kontinentets mest folkerike land, vil opplevde den største økningen i fattigdom.

Mellom 8,5 millioner og 11,5 millioner av en befolkning på 200 millioner vil komme i kategorien ekstremt fattige i inneværende år. Fallet i oljepriser forsterker de økonomiske konsekvensene for oljelandet Nigeria.

I Kongo, der hele 72 prosent av de 90 millioner innbyggerne lever under fattigdomsgrensen, vil ytterligere 2,7 til 3,4 millioner mennesker ende i gruppen ekstremt fattige.

LES OGSÅ:

10 millioner­ kan bli korona­syke i Afrika

«Kan Afrika komme seg gjennom koronakrisa?»

Afrika vant første runde

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter