Nyheter

2 av 10 foreldre lar barna sitte med nettbrett på fanget under kjøring

Å pakke bilen godt er en viktig del av ferieturen, det samme er det å sikre barna. Likevel lar hver femte forelder barna sitte med nettbrett eller mobil som ikke er fastmontert.

– Det kan skade både barn og voksne.

Beskjeden fra Trygg Trafikk er klar. Nå som flere nordmenn enn tidligere velger norgesferie med bilen på grunn av koronapandemien, ønsker organisasjonen å advare mot farene med nettbrett i trafikken.

For denne tilsynelatende lette og tynne gjenstanden kan gjøre stor skade med en gang man kommer opp i litt fart.

– I en kollisjon i 80 km/t vil en gjenstand på én kilo, få en vekt på 25 kilo. En Ipad eller mobiltelefon veier mindre enn dette, men er smal og med relativt skarpe kanter, og vil kunne skade både barn og voksne i en kollisjon, sier Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Advarer mot andre løse gjenstander

Av de som skal på bilferie i sommer sier over halvparten - 59 prosent - at de har andre løse gjenstander i bilen som flasker og vesker. Trygg Trafikk advarer mot dette.

– Det er viktig å unngå å ha løse deler i bilen under kjøring. Det er lett å glemme at både flasker, bøker og spill bidrar til økt risiko ved en kraftig oppbremsing eller kollisjon. Legg løse deler i bagasjerommet, i setelommer eller godt under setet under transport, sier Trømborg.

Tallene er hentet fra en undersøkelse utført av YouGov for Trygg Trafikk.

Anbefaler kollisjonstestet holder

Det finnes flere leverandører som tilbyr kollisjonstestede nettbrettholdere, og Trygg Trafikk anbefaler disse.

– Det kan være lurt å ha med underholdning til ungene, spesielt hvis dere skal kjøre langt, det kan lette stemningen i bilen for mange. Da er det en liten investering å vite at de sitter trygt hvis noe skulle skje og uhellet er ute, sier Trømborg.

Ta ofte pause

Halvparten av de spurte, sier at de skal kjøre etapper på inntil 4 timer med barn, mens 35 prosent skal kjøre over 5 timer om dagen. En av ti sier de vil kjøre etapper på over 8 timer med barn i bilen.

- Både barn og voksne trenger pauser fra bilen og kjøringa. Det er bedre med flere korte pauser enn en lang, både for å jevnlig få strekke på kroppen og for å få i seg mat og drikke. Ikke minst er det viktig for sjåføren som skal holde oppmerksomheten oppe. Gjør reisa til en del av ferien og ta dere god tid. Det er bra både for store og små, avslutter Trømborg.

Trygg Trafikk sine 9 pakketips for en trygg ferietur i bil

  • Det tyngste og største du skal ha med deg, skal lavest og lengst inn i bagasjerommet, helst inntil bakseteryggen
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men ikke høyrere enn nakkestøttene på baksetet
  • Pass på at bagasjen ikke hindrer sikten
  • Unngå løse gjenstander i bilen. Husk at selv små gjenstander får dødelig kraft ved en bråstopp. Kjører du i 80 km/t, så gjør også brusflaska det. I kupéen bør små gjenstander legges i hanskerommet eller under setet.
  • Kollisjonstestet nettbrettholder gjør det tryggere med nettbrett i bilen. Pakk laptopen i bagasjen, eller legg den i fotbrønnen bak, innunder setet hvis du må ha den med inn i kupéen
  • Bruk integrerte surrekroker til å sikre bagasjen og for å hindre at tung last treffer baksetet med stor kraft. Potensialet for skade er stor
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen
  • Hvis du handler på vei til hytta, så hold av plass til handleposene, så ikke drikkevarer og andre tunge ting blir liggende øverst
  • Ikke pakk deg vekk: Nødutstyr som varseltrekant, førstehjelpsutstyr og eventuelt brannslukker må være lett tilgjengelig. Refleksvesten skal ligge i sidelommen på førerdøren

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter