Nyheter

KrF kan havne i bompengeskvis

Mens KrF sitter stille i båten i regjeringsstriden, er det velgertrykk i kjernestrøk for å krympe bompengene. Partiet møter dobbelt press hvis Venstre ikke firer.

– KrF kan havne i en skvis hvis Venstre står på sitt overfor Frp og regjeringen ikke finner en løsning. Hvis KrF i et slikt miljøspørsmål går med på noe Venstre sier nei til, inntar partiet en svært vanskelig situasjon overfor egne miljøvelgere. Det vil svi voldsomt, sier valgforsker Bernt Aardal.

I motsetning til Venstre har ikke KrF sagt nei til avtaleskissen som Frp går for. Men partiet har ikke sagt ja heller. Etter det ekstraordinære landsstyremøtet søndag kveld, har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad frie hender i videre forhandlinger.

LES OGSÅ: Bompengekrisen kan velte regjeringen

Skrekkscenario

Men partikilder lokalt og sentralt frykter en situasjon der bompengekaoset trekker ut – og KrF tvinges til å velge samhold med Venstre. De holder tett om det mest opprivende scenariet: Om noen i regjeringen må ut og hvor KrF da vil lande.

– Det oppstår en krevende situasjon dersom det settes hardt mot hardt: Skulle Solberg-regjeringen styre videre uten Frp, vil KrF møte en vanskelig situasjon da også. Da vil et fritt Frp igjen møte dem fra utsiden i velgerjakten, påpeker Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: KrFs storbynettverk vil ikke gi etter for Frp: Nullvekst i biltrafikk må stå fast

Negative KrF-velgere

Men i bompengespørsmål er ikke KrF og Frps velgere i enkelte strøk så ulike – i alle fall dersom miljøhensyn holdes utenfor. Dermed møter KrF forventninger fra deler av grasrota utenfor partisystemet:

• En meningsmåling TNS Gallup foretok for TV2 like før sommeren, viste at Frp og nettopp KrF har de mest bompengekritiske velgerne. Hele 75,7 prosent av KrF-velgerne som hadde en mening, sier de er negative til bompenger. Bare i Frp var det flere: 82 prosent.

• Flere målinger gjengitt på gallupnettstedet polllofpolls.no viser tidvis trafikk fra KrF til bompengelisten i Bergen, selv om den ikke er så stor som hos Ap, Høyre og Sp.

Vårt Land kjenner til at KrFs ledelse også ser trykket fra bompengelistene og velgeropprøret som en reell utfordring lokalt ved høstens valg. Det gjelder spesielt i kjernestrøk som Hordaland og Rogaland.

LES OGSÅ: Frp fant bompengeløsning – ultimatum til Venstre

Drama på toppen

Dramaet om firepartiregjeringens fremtid fortsatte mandag. Borgerlige partitopper var til stede under en regjeringskonferanse dagen etter Frps ultimatum. Etter søndagens dom i landsstyret sa Frps ledelse utrykkelig klart at Frp har ikke mer å gi utover en avtaleskisse. Den vrakes av Venstre.

Dermed er KrF foreløpig i en mellomposisjon – og vil forhandle videre. Også KrF har krav om at plattformen fra Granavollen skal ligge i bunn, der nullvekstmål og bypakker er inkludert. Men partileder Kjell Ingolf Ropstad har i lang tid lovet at også KrF vil gjøre noe for å redusere bompengebelastningen.

Taus om samtaler

Det siste døgnet har han blant annet uttalt den «er høy i enkelte områder» og «lette på noe av trykket» i samlet belastning. Ropstad sa dette til Vårt Land sent søndag kveld:

– Jeg vil ikke kommentere innholdet i samtalene vi har. For KrF er det viktig å få til en løsning som opprettholder utbyggingen av kollektivtransport og bidrar til lavere bompengebelastning.

Hva slags teknikk KrF kan godta, er Ropstad taus om. Det tilhører samtalerommet i regjeringen.

LES OGSÅ: Analyse: Venstre og KrF blir borte i bomskyggen

Unngå spekulasjoner

Men etter at Venstre og Frps profiler søndag demonstrerte full kollisjon utad, hasteinnkalte KrFs partileder landsstyret til telefonmøte sent kveldstid. Ropstad ville orientere om forhandlingene. Men bakgrunnen var etter det Vårt Land forstår også å komme spekulasjoner og presseoppslag fra egne rekker i forkjøpet og holde troppene samlet rundt fortsatt forhandlingslinje.

Også stortingsgruppen var samlet til møte mandag morgen.

– Det ble gitt en orientering om forhandlingene, kun det, sier parlamentarisk leder, Hans Fredrik Grøvan.

«Orientering»

Eventuelle krisesituasjoner for regjeringen var ikke tema under det ekstraordinære landsstyremøtet, opplyses det. Partifolk unngår nå å snakke frem dramatikk.

– Vi fikk en orientering. Det viktigste er at vi nå er konstruktive. I noen geografiske områder er bompengebelastningen betydelig, men vi må stå fast ved nullvekstmålet, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag.

– Budskapet var at KrF vil forhandle videre. Substansen i det som nå skjer, gikk vi ikke inn i, sier Anders Tyvand, også han sentralstyremedlem.

LES OGSÅ: Ap gjør abort til valgsak i lokalvalget: – Perfekt mobiliseringssak, mener valgforsker.

Frykter konkurransen

Selv om situasjonen mellom Venstre og Frp søndag syntes fastlåst, har lokale KrF-topper fortsatt håp om løsning. Oddny Helen Turøy er fylkesleder i Rogaland, et av fylkene der bompengepartier bykser frem på galluper for Stavanger og Sandnes.

– Vi ønsker en høyere statlig støtte for å få redusert bompengebelastningen, sier Turøy.

– Frykter KrF konkurransen fra bompengepartiene lokalt?

– Ja, på mange målinger vokser de. Og frustrasjonen blant folk i området er stor, svarer hun.

---

REGJERINGSDRAMA

  • Under tre uker før valget kan regjeringens sammensetning være i spill.
  • Etter at Frps landsstyre søndag satte bom for å gi mer til Venstre, tvinges statsminister Erna Solberg til selv å håndtere striden mellom de to.
  • Venstre godtar ikke avtaleskissen fordi de mener den vil gi påfyll av bilisme inn i de store byene og dermed komme i konflikt med klimakamp som haster.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter