Nyheter

Trump undergraver valgresultatet allerede

Dessverre går Trumps spådom om et skandaløst valg til høsten inn i historien som nok et grep for å polarisere det amerikanske samfunnet.

Denne uka gikk Donald Trump ut på Twitter med en spådom om et skandaløst valg i USA til høsten. Han mener poststemme-systemet vil bryte sammen og skriver: «Det riggede 2020-valget: Millioner av poststemmer blir printet ut av andre land. Det kommer til å bli vår tids største skandale». Dette skriver han med store bokstaver i sin melding på sosiale medier.

Poststemme-sysstemet innebærer at amerikanske borgere mottar stemmeseddelen via post og fyller den ut hjemme. Seddelen leveres enten gjennom posten eller på valglokalene landet rundt.

Konspirasjonsteori

Til avisa VG skriver Hilmar Mjelde, senior­forsker ved Norwegian Research Centre, at han tviler på at Trump egentlig er bekymret for sikkerheten ved bruk av poststemmer: «Det Trump nå serverer er en konspirasjonsteori om massiv internasjonal valgfusk.» Mjelde mener Trump forsøker å begrense stemmegivningen under valget. Mjelde får langt på vei støtte fra USA-forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier, som er enig i at det må ligge noe mer bak Trumps utspill enn en bekymring for gjennomføringen av valget.

LES OGSÅ: Une Bratberg: Farlig faktamørke

Farlig tankegods om maktelite

Uansett hvilke motiver som ligger bak Trumps utspill er det egnet til å undergrave tilliten til utfallet­ av valget. For øyeblikket ligger Trump selv an til å tape, skal vi tro en rekke amerikanske målinger.

Splittende utbrudd

Dersom USAs president hadde satt landets interesser foran sine egne, ville han arbeidet for at innbyggere i alle delstater fikk avgi sin stemme i full visshet om at de ble håndtert i henhold til regelverket – uavhengig av om stemmen ble gitt via post eller på andre måter. Det ville vært den mest demokratiske måten å nærme seg dette på. Men heller enn å støtte opp om demokratiet, velger Trump å komme med splittende utbrudd i sosiale medier. Dessverre går Trumps uttalelser inn i historien som nok et grep for å polarisere det amerikanske samfunnet.

LES OGSÅ: Konspirasjons­teorienes ­comeback

LES OGSÅ: Farlig tankegods om maktelite

LES OGSÅ: Slik ble USA polarisert

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter