Nyheter

– Tyskland er høyreekstremismens «hot-spot»

En mann står tiltalt for politikerdrap. En annen mann prøvde å drepe flest mulig i en synagoge. – Ikke noe annet land i vest-Europa har blitt sterkere rammet av dødlig høyreekstremistisk vold som Tyskland, sier forsker.

For et år siden, grytidlig på morgenen, snek nynazisten Stephan E. seg inn bak huset der den 65 år gamle politikeren Walter Lübcke satt på terrassen sin. Han ble skutt på kloss hold.

Nå står 46-åringen for retten, sammen med den medtiltalte Markus H.

I februar i år ble minst ni mennesker drept da 43 år gamle Tobias R. angrep to vannpipe-kafeer i byen Hanau, 25 kilometer fra Frankfurt. Mange av de drepte er av utenlandsk opprinnelse. Drapene skjedde i et område med en stor kurdisk befolkning. Han drepte også sin egen mor, før han tok sitt eget liv.

Tyske medier bruker fornavn og initialene på etternavnet på tiltalte.

Flest i Tyskland

I en rapport fra Senter for ekstremismeforskning om høyreekstrem terror og alvorlige voldshendelser i 2019, slås det fast at ingen land i Vest-Europa er hardere rammet enn Tyskland.

Og der mange land hadde få eller ingen angrep var det hele 35 tilfeller bare i Tyskland.

– Tyske høyreekstreme retter sitt sinne mot det de ser på som den eksterne trusselen – innvandrere. Men det er slående at Tyskland mer enn noe annet land i Vest-Europa fortsatt har et så tydelig antisemittisk ekstremist-miljø. Landet har en lang, historisk skygge som gjør seg gjeldende den dag i dag, sier Anders Ravik Jupskås.

Han er forsker og nestleder på Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved universitetet i Oslo.

Jupskås legger til at politikere som er positive til at flyktninger får komme til landet, av høyreekstreme grupperinger blir sett på som landsforrædere for at de «slipper dem inn».

– Tyskland er høyreekstremismens «hot-spot», fastslåer Jupskås.

Mellom 1990 og 2019 har tyske høyreekstreme drept minst 121 mennesker.

Innvandrervennlig politiker ble hatobjekt

Politikeren Walter Lübcke var for eksempel en varm forsvarer av Merkels politikk under flyktningkrisen i 2015. Han ble et hatobjekt for høyreekstreme og mottok dødstrusler da han fordømte en demonstrasjon utenfor et flyktningmottak og da han uttalte at det var en moralsk plikt for tyskere å beskytte mennesker i nød.

Forbereder seg på væpnet kamp

– Noe som imidlertid er unikt for Tyskland, er avsløringene av flere organiserte grupper som lagrer våpen og forbereder seg på væpnet kamp, sier Jupskås.

Blant annet den høyreekstreme «Revolusjon Chemnitz» som planla voldelige angrep mot utlendinger, politikere og journalister. Planen skal ha vært å innlede en revolusjon med en «symbolsk handling» i Berlin i 2018. Åtte medlemmer ble tidligere i år dømt til flere års fengsel.

I fjor ble ble det innledet etterforskning av et høyreekstremt nettverk som skal ha planlagt angrep på flere politikere. Mange av medlemmene i nettverket som går under navne Nordkreuz hadde sterke bånd til politiet og militæret. De hadde fått en liste over 25.000 navn på lokalpolitikere fra en politidatabase. Politiet fant våpenlager og 2.000 likposer under ransakingen.

People mourn in front of a synagogue in Halle, Germany, Thursday, Oct. 10, 2019. A heavily armed assailant ranting about Jews tried to force his way into a synagogue in Germany on Yom Kippur, Judaism's holiest day, then shot two people to death nearby in an attack Wednesday that was livestreamed on a popular gaming site. (AP Photo/Jens Meyer)
Sørgende utenfor synagogen i Halle. Foto: NTB/Scanpix

Ville angripe syngagoge

9. oktober i fjor prøvde en mann å komme seg inn i en synagoge der 52 mennesker var samlet for å feire den jødiske høytiden Yom Kippur. Han hadde åtte våpen og eksplosiver, og målet var å drepe flest mulig. 28 år gamle Stephan B. klarte ikke komme forbi den låste porten til synagogen i byen Halle. Men han drepte en 40 år gammel kvinne som sto utenfor synagogen og så en av gjestene i en kebabrestaurant i nærheten.

Antall antisemittiske overgrep i Tyskland økte med 13 prosent i fjor, ifølge en oversikt i avisa Welt am Sonntag tidligere i år.

Totalt ble 2.000 handlinger registrert mot jøder og jødiske institusjoner i 2019. Året før var tallet 1.799 tilfeller.

Innvandrere og etniske minoriteter utsatt

Disse eksemplene er en del av en urovekkende trend som fortsetter over hele verden: Det er høyreekstreme, enslige terrorister som utfører angrep. Og de er rettet mot minoriteter, spesielt muslimer, men også jøder. Anti-semittiske angrep gjelder særlig Tyskland.

Det er muslimer som er hovedmålet i undergruppen religiøse minoriteter, viser C-REX sin kartlegging.

– Vi har registrert mange flere angrep rettet mot innvandrere og etniske minoriteter generelt. Noen av disse kan naturligvis være motivert også av islamofobi, men det er vanskelig å vite sier Anders Ravik Jupskås.

Rapporten slår fast at 2019 ikke var det mest dødelige året når det gjelder terrorangrep, med fire høyreekstreme angrep hvor folk ble drept. Blant dem er Philip Manshaus, som drepte sin søster før han angrep synagogen i Bærum.

Bare tilfeldigheter gjorde at ikke tallet ble mye større.

– Det er bare flaks og amatørmessig utførelse og planlegging som gjorde at dødstallene ikke ble høyere, sier Jupskås.

Mange enslige aktører er del av en subkultur

Et annet overordnet funn i rapporten er at «trenden» fortsetter: Alle de dødelige hendelsene ble utført av såkalte enslige aktører.

– Det betyr ikke at de er avkoblet den politiske og sosiale konteksten. De kan være inspirert, slik som Manshaus var av angrepet i Christchurch, eller delvis koblet til et nettverk sier Anders Ravik Jupskås, og legger til:

– Enslig aktør-begrepet blir ofte misforstått. De handler alene, men mange er en del av en subkultur på nett.

Brenton Tarrant drepte 51 muslimer i to moskeer i Christchurch på New Zeland i mars i fjor.

– Det er en global trend der høyrekestreme, enslige aktørerer vil gjennomføre massedrap. Siden 2015 er nesten alle angrep utført av enkletpersoner, sier Jupskås.

In this image taken from video made available by ATV-Studio Halle, a man shoots from long-barrelled gun, in Halle, Germany, Wednesday Oct. 9, 2019. A heavily armed assailant ranting about Jews tried to force his way into a synagogue in Germany on Yom Kippur, Judaism's holiest day, then shot two people to death nearby in an attack that was livestreamed on a popular gaming site. (ATV-Studio via AP)
Overvåkningskamera viser mannen som skjøt og drepte ni mennesker på to vannpipekafeer i den tyske byen Hanau. Foto: NTB/Scanpix

Filmet mens han angrep

C-Rex-rapporten viser at mens mange europeiske land ikke hadde noen angrep fra høyre-ekstreme, var det altså hele 35 tilfeller i Tyskland.

Innenriksdepartementets talsmann Steve Alter sier på Twitter tirsdag at det er satt i verk polititiltak mot gruppa «Nordadler» i fire tyske delstater. 
– Høyreekstremisme og antisemittisme har ingen plass på internett, tvitrer Alter.

I januar ble gruppa Comabt 18 forbudt, og i mars «Det forente tyske folk og stammer».(Her kan du lese mer om Combat 18)

Da Stephan B prøvde å angripe synagogen i Halle, filmet han med et kamera montert på hjelmen og strømmet det 36 minutter lange opptaket på nettforumet Twitch. I opptaket kom han med hatefulle ytringer mot kvinner, jøder og fornektet holocaust.

Noen dager tidligere ble 12 mennesker arrestert rundt om i landet, mistenkt for å planlegge terrorangrep for å skape kaos. De skulle angripe moskeer, mens troende ba.

– I Vest- Europa og spesielt i nord, er ofrene for høyreekstreme angrep etniske og religiøse minoriteter. Særelig muslimer, som blir sett på som uønskede fremmede, og dermed legitime mål, sier Jupskås.

Her kan du lese flere saker om høyre-ekstremisme:

– Det finnes et stort nettverk som støtter ideene til høyreekstremister. De er ikke synlige, men farlige, mener tysk journalist

– Ytre høyre bruker kristne verdier som gissel for sin nasjonalistiske tilnærming til verden

– Russland har de farligste høyreekstreme

---

Fakta:

  • Fire angrep med dødlig utgang i 2019:
  • CDU-politiker Walter Lübke skutt og drept av en høyreekstremist.
  • En innvandrer, opprinnelig fra Guinea, slått i hjel av høyreekstreme i Frankrike
  • Philip Manshaus drepte søsteren, før han forsøkte å angripe en moske i Bærum. Han ble overmannet.
  • En 27-åring i Tyskland drepte en tilfeldig kvinne og en eier av en tyrkisk kebabrestairant i Halle. Det skjedde etter at han ikke klarte å skyte seg inn i en synagoge.
  • To angrep var rettet mot en person, to var retter mot en gruppe med mål om å drepe så mange som mulig. De var inspirert av massakren i Christchurch på New Zeland.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter