Nyheter

Stempler antifascister som terrorister

Donald Trump kaller Antifa terrorister, men vil ikke kalle Ku Klux Klan det samme, selv om en av deres ledere nylig kjørte inn i en demonstrasjon. – Ubehagelig, sier USA-ekspert.

– Trump har ikke definisjonsmakten over hvilke grupper som er definert som terrororganisasjoner eller ikke, sier USA-ekspert 
Henrik Østensen Heldahl.

Antifa er en gruppe venstre-orienterte medlemmer som har dukket opp i flere av protestene i USA.

Gruppa mener vold kan rettferdiggjøres som et verktøy i ytterste tilfelle for å gjøre motstand mot fascismen.

LES OGSÅ: – Trump sier han er presidenten for lov og orden. Det har appell blant hvite kristne

Justisminister: Vil bli behandlet som terrorisme

De siste ukene har president Donald Trump og andre republikanere sagt at Antifa infiltrerer rasisme-protestene for å framprovosere vold.

Trump har gått så langt som å kalle Antifa en terrororganisasjon, og Justis-
minister William Barr sier at voldshandlinger fra Antifa og liknende grupper vil bli sett på som hjemlig terrorisme, noe som vil bli «behandlet deretter».

Trump har ikke definisjonsmakt på hvem som er terrorister i USA

I praksis betyr Trumps terrorstempel lite. Loven som til
later føderale myndigheter å erklære grupper for terrorister er begrenset grupper fra utlandet.

USA har ingen lov om terrorisme innenfor landets grenser.

– Hvis terrorstempelet ikke har praktisk betydning, hvorfor gjør Trump dette?

– Han ønsker å bruke Antifa til å skape et inntrykk av at ytre venstre står bak en større del av opptøyene enn det virker som de egentlig gjør. Rent politisk vil han tjene på splittelsen som kommer av at en voldelig venstregruppe - akkurat som demokrater tjener på å ha høyreekstreme i gata.

LES OGSÅ: Ku Klux Klan-medlem dømt for planlegging av terrorhandlinger

Heldahl: Trump vil ikke at demonstrasjonene skal bli sett som fredelige protester

Heldahl mener Trump fokuserer på volden i stedet for de fredlige protestene på grunn av presidentvalget senere i år.

– Trump ønsker ikke at demonstrasjonene skal bli sett på som legitime, fredelige protester. Målinger viser at rasepolitikk er et område hvor velgere ikke stoler på Trump, så han kan tjene mer på at dette er voldelige opptøyer - ikke protester, forklarer han.

En ny måling utført av nyhetsbyrået National Public Radio (NPR) viser at 62 prosent amerikanere ser demonstrasjonene for det meste som legitime protester, ikke at mennesker bryter loven.

 

Trump har aldri stemplet Ku Klux Klan som en terrororganisasjon

Mange motstandere av Trump har svart på hans terrorstempling av Antifa ved å spørre om ikke han tenker å gjøre det samme mot Ku Klux Klan (KKK). Dette spørsmålet fikk økt oppmerksomhet etter at en lokal KKK-leder kjørte en bil inn i en demonstrasjon i Richmond i USA forrige søndag.

Nå har over en halv million amerikanere signert et opprop om å stemple KKK som en terror-organisasjon.

– At Trump kun sier det om Antifa, og ikke KKK, er litt ubehagelig, sier Heldahl.

Trump har blitt kritisert tidligere for å ikke gå hardere ut mot hvite rasister. Da demonstranter bestående av blant annet nynazister og KKK-medlemmer protesterte mot fjerningen av en statue av sørstatsgeneralen Robert Lee i Charlottesville i 2017, endte det med en slåsskamp mellom demonstrantene og Antifa. En person ble drept.

Trump svarte ved å si at det var «veldig fine folk på begge sider».

 

Trumps første folkemøte på lenge blir holdt på et sted kjent for en rasemassakre

Midt i diskusjonen om KKK og Antifa, har Trump kunngjort sitt første folkemøte på lang tid. Hvor: Tulsa, stedet for en av de største massakrene på afro-amerikanere i USAs historie.

Vårin Alme, også kommentator i Amerikanskpolitikk.no, mener dette er i tråd med Trumps vane for å aldri gi etter.

– Utsettes han for kritikk, velger han gjerne å «double down», det vil si å gå lengre i det han kritiseres for. Håndteringen av demonstrasjonene etter politidrapet på George Floyd er intet unntak. Trump velger i møte med dette å sette hardt mot hardt, enten det gjelder retorikk om «lov og orden», eller bruk av tåregass og gummikuler mot fredelige demonstranter. Bruk av symboltunge, historiske lokasjoner for valgarrangementer er siste trekk i så måte, forklarer Alme.

LES MER:

---

Fakta:

  • Antifa er en forkortelse for anti-fascistisk, og vokste fram som et opprør mot fremveksten av fascisme på 20- og 30-tallet, spesielt i Italia og Tyskland.
  • I dag er Antifa er en gruppe med venstreorienterte medlemmer som er imot fascisme, nazisme, rasisme, sexisme, homofobi, og hvitt overherredømme.
  • De har ofte dukke opp på demonstrasjoner som er arrangert av høyreekstreme grupper.
  • De er primært ikke-voldelige, men kan ty til vold, noe de rettferdiggjør med at de kan ta i bruk alle virkemidler for å gjøre motstand mot fascisme.
  • Det originale Ku Klux Klan («Klanen») ble stiftet i 1865 av sørstatsveteraner. De er for hvitt overherredømme og har drept et ukjent antall afromerikanere gjennom historien.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter