Nyheter

Olav Fykse Tveit: – Vi får ikke puste

Preses Olav Fykse Tveit ga fredag sin støtte til fredelige demonstrasjoner mot rasisme.

– Mens demonstranter deltar på markeringer i Oslo, maner preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit til frihet og respekt for forskjeller Gud har skapt, skriver Den norske kirke i en pressemelding fredag.

– Vi får ikke puste

I pressemeldingen gir Fykse Tveit sin støtte til fredelige demonstrasjoner mot rasisme.

- Rasisme er en brutal virkelighet, og den sprer seg med en stor kraft. Mangfoldet som Gud har skapt oss med og til er blitt til skiller, diskriminering og konflikt. Rase er en konstruksjon. Vi får ikke puste, uttaler Fykse Tveit.

«Jeg får ikke puste» eller «I can't breathe» – som er det afroamerikanske George Floyd sa da han ble kvelt i hjel av en hvit politimann under en arrestasjon 25. mai – har blitt et slagord mot rasisme etter Floyds dødsfall.

Voldsomme demonstrasjoner og opptøyer mot drapet på Floyd har preget uken som har gått siden da både i USA og internasjonalt. Fredag ettermiddag møtte flere tusen demonstranter opp foran Stortinget for å demonstrere mot rasisme. George Floyd ble hedret med åtte minutters stillhet.

– Vil stå opp for undertrykte

I pressemeldingen sier preses at han tror rasisme finnes overalt i verden, og at han lengter etter en frihet der alle kan være seg selv. Preses mener det som skjer i USA viser at det er motsatte er tilfelle i dag.

Fykse Tveit mener kirken bør stå opp for verdens undertrykte.

- Vi står sammen med vår søsterkirke ELCA i USA i deres kamp mot rasisme. Den fredelige kampen er et uttrykk for hva det betyr å være kirke. Våre bønner er med de som strever for rettferd og fred, uttaler han i pressemeldingen.

Markerer seg

Olav Fykse Tveit ble innsatt som preses i midten av mai i år. På den knappe måneden har han blant annet markert seg med en uttalelse der han og de andre biskopene kritiserte Israels annektering av palestinsk land.

– Okkupasjonen er allerede et stort problem. Dersom Israel går til annektering av deler av Vestbredden, kan det blokkere for fred i lang tid fremover, uttalte Fykse Tveit i Aftenposten i slutten av mai.

LES MER OM GEORGE FLOYD-SAKEN:

• Une Bratberg: Valgkampstrategene jobber på høygir i begge leire. Hvordan krisen i USA vil påvirke valget i høst er ikke gitt. Nøkkelen kan ligge hos afro-amerikanske velgere

– USA er preget av systematisk rasisme

– USA har en svart underklasse og hvite politifolk med halvmilitær utrustning

---

Fakta:

---

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter