Nyheter

Kraftig polarisering i USA

Alle politikere i USA og Europa, med et demokratisk sinnelag, bør med større alvor diskutere hva de kan gjøre for å motvirke uroen som er forårsaket av politidrap på afroamerikanere i USA.

Video av afroamerikanske George Floyd som holdes i bakken, av tre hvite politimenn, har naturlig nok vakt avsky over hele USA og resten av verden. I døgnene etter har den ført til voldsomme demonstrasjoner og opptøyer over hele USA og også i andre land.

Politivold i USA mot afroamerikanere

Det er ikke første gangen en afroamerikaner har mistet livet etter å ha blitt anholdt av hvite politifolk. Dødsfallet har derfor vekket til live sinne og frustrasjon over politivold gjennom flere år. En av de mest kjente politivoldssakene i USA de siste årene, er drapet på Eric Garner som ble kvalt av politiet i New York i 2014. Rett før han døde viser en video at han ropte fortvilt: «I can't breathe» (jeg kan ikke puste). Det samme sa George Floyd rett før han døde, for få dager siden. Den første obduksjonsrapporten konkluderte med at han døde etter kvelning. Den andre konkluderte med at han døde av mangel på luft. Det er mye som tyder på at han ikke ville dødd dersom
politiet ikke hadde holdt ham i en skrustikke.

Denne helgen har opptøyene over hele USA vært eksplosive og ført til portforbud i flere amerikanske byer. Nasjonalgarden er blitt kalt inn flere steder. I Minnesota ble hele nasjonalgarden mobilisert, for første gang siden andre verdenskrig. I New York City skal en politibil ha kjørt inn i mengden av demonstranter lørdag, meldte flere amerikanske medier. Også denne videoen spredte seg raskt på sosiale medier.

Del av et større bilde

Det alvorlige med hendelsene i USA er at politivolden og demonstrasjonene også handler om et større bilde. Etter at Donald Trump ble presidentkandidat i USA har, har det amerikanske samfunnet i stadig økende grad blitt polarisert, og den offentlige debatten er blitt brutalisert.

I en kronikk i Nettavisen skriver Stein Sneve, som følger amerikansk politikk, at Trumps presidentperiode kan være begynnelsen på en mer kaotisk og trøblete periode. Han viser til en av USAs fremste geopolitiske analytikere, George Friedman som mener både USA og resten verden kan stå foran en veldig urolig periode. Dette er svært foruroligende. Alle politikere i USA og Europa, med et demokratisk sinnelag, bør med større alvor diskutere hva de kan gjøre for å motvirke disse tendensene.

LES MER: 

Kjente amerikanske kirker vandaliseres i opptøyene – norsk kirke i høy beredskap

• Une Bratberg: «Kirken blir redusert til et bakteppe og rekvisitt for Trump. Det ser ikke bra ut»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter