Nyheter

Kirker vandaliseres, Trump kritiseres

Noen av USAs viktigste kirker har blitt vandalisert i opptøyene. I Den norske lutherske Mindekirken i Minneapolis, sjekker de ansatte om kirken har blitt ødelagt hver dag.

Bilde 1 av 2

– Nå har jeg gått rundt kirken og alt så veldig fint ut. Nabolaget var også ganske fredelig, sier Jeannette Henrikssen, president ved den lutherske Mindekirken i Minneapolis.

President for Minde kirke, Jeanette Henriksen mener President Donald Trumps handlinger følger et mønster av at alt skal handle om han.

Det som i løpet av den siste uka har blitt til verdensomspennende demonstrasjoner mot amerikansk rasisme, begynte som en protest mot politidrapet på George Floyd, ti minutter unna Mindekirken.

Henriksen sier hun daglig sjekker tilstanden til kirken. Grunnen er god: Mange butikker i området rundt har blitt enten brent eller ødelagt. Og nå er det også kirker som får unngjelde under opptøyene.

LES OGSÅ: – Kirken blir redusert til en rekvisitt og et bakteppe for Donald Trump

Noen av USAs viktigste kirker har blitt vandalisert

Under opptøyene i USA har noen av landets viktigste kirker blitt ofre for vandalisme. I nasjonens aller første basilika, Minneapolis Basilika, har kirkebenker blitt tent på.

I New York har den ærverdige St. Patricks katedralen blitt tagget med tekstene «BLM», «NYPDK», og «NO JUSTICE NO PEACE». BLM står for Black Lives Matter, NYPDK for New York Police Department Killers, og «No Justice, no peace» er et hyppig brukt opprørsslagord.

George Floyds navn er spraymalt på en av kirketrappene, ifølge New York Post.

– Vi og alle kirkene har tatt klar avstand fra vindusknusing og brannene. Men vi forstår sinnet som er der ute, sier presten i Minde kirke, Anne Britt Aasland.

Prest i Minde Kirke, Anne Brit Aasland har forståelse for sinnet man ser i opptøyene. – Vi som hvite mennesker har ikke peiling på hvordan det er som å leve som svart person i dette landet her. Vi kan prøve å sette oss inn i skoene deres, men vi får aldri en forståelse av hvordan det er.
Prest i Mindekirken, Anne Brit Aasland har forståelse for sinnet man ser i opptøyene. – Vi som hvite mennesker har ikke peiling på hvordan det er som å leve som svart person i dette landet her. Vi kan prøve å sette oss inn i skoene deres, men vi får aldri en forståelse av hvordan det er.

LES OGSÅ: Nasjonalgarden brukte tåregass på demonstranter foran «Presidentens kirke»

Trump fjernet fredlige demonstranter for å kunne ta bilde med Bibelen i hånda

På søndag ble det i Washington D.C. startet en brann i kjelleren til St. Johns kirke, også kjent som Presidentens kirke, som ligger en spasertur gjennom Lafayette Park fra Det hvite hus.

Dagen etter ryddet politiet og nasjonalgarden unna hundrevis av fredlige demonstranter fra parken ved bruk av tåregass. Like etter kom president Donald Trump ut fra hjemmet sitt med et stort følge. Trump gikk gjennom parken og stoppet til slutt foran Presidentens kirke.

Med en bok i hånda, erklærte han kort at USA er på vei til å bli en stor nasjon, og at landet snart skal bli «større enn det noensinne har vært».

«Er det Bibelen», spurte en reporter.

«Det er én bibel», svarte Trump mens han tittet ned på boka.

Her kan du se Trumps gåtur og Bibel-stunt

Biskopen ansvarlig for Presidentens kirke: – Trumps tale gjør meg rasende

Opptrinnet til Trump gikk ikke upåaktet hen. Mariann Budde, som er biskop for det episkopale bispedømmet i Washington D.C., som St. Johns kirke tilhører, kaller det for et antitetisk budskap til Jesus' lære og alt som kirken står for.

– Jeg er rasende. Presidenten ba ingen bønn når han kom til St. Johns; ei heller anerkjente han smerten og den hellige verdien til mennesker av farge i vår nasjon som rettmessig krever en slutt på 400 år med systemisk rasisme og hvit overmakt i vårt land, skriver hun på Twitter.

Da representantene for Minde kirke ble intervjuet skjedde det før Trumps Bibel-tale. De sa følgende om Trumps respons til opptøyene.

– Jeg vet ikke om han har større plan som spiller på rasisme. Jeg tror det er enklere enn det. Alt gjelder ham og hvor mye oppmerksomhet han får, ikke folkene eller landet, sier Jeannette Henrikssen.

Former Vice President Joe Biden the Democratic Party’s presumptive presidential nominee, speaks with community leaders at Bethel AME Church in Wilmington, Del., on Monday,June 1, 2020. As the nation entered another day of unrest in response to the killing of George Floyd, who was pinned under a police officer’s knee for nearly nine minutes, Biden emerged from isolation to meet with parishioners and community leaders at a black church in Delaware. (Erin Schaff/The New York Times)
Tidligere visepresident Joe Biden benyttet mandagen til å besøke en afroamerikansk menighet i Delaware. – Tro ser best i mørket, sa han i sin tale til menigheten. Foto: Erin Schaff

Joe Biden langer ut mot Trump

Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, langet ut mot Trump for å bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

– Han tåregasset fredlige demonstranter og skjøt gummikulter. For et bilde. For våre barn, for selve sjelen til vårt land, må vi slå ham. Men jeg mener det når jeg sier dette: vi kan bare gjøre det sammen, skriver den tidligere visepresidenten på Twitter.

Lover å føre kontroll over politiet

På mandag besøkte Biden en afroamerikansk menighet i Delaware. Der lovet han å opprette et tilsynsstyre til å ha oppsyn over politiet inn de første 100 dagene av hans presidentperiode hvis han vinner valget i november.

LES MER:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter