Nyheter

– USA er preget av systematisk rasisme

I USA er det tre ganger så sannsynlig å bli drept av politiet hvis du er svart. – Det åpenbarer seg nå at det fortsatt eksisterer ren og skjær rasisme i USA, sier den amerikanske fotballspilleren Alejandro Bedoya.

Den 31. mai 1921, ble Tulsa, et rikt afroamerikansk distrikt i Oklahoma kjent som Svarte Wall Street, utsatt for to dagers raseangrep fra hvite gjerningsmenn. 35 leilighetsbygg ble brent ned, 300 mennesker døde og 800 ble skadd. Ingen hvite ble arrestert av politiet.

Nøyaktig 99 år senere, er verden vitne til fortvilte afroamerikanere som opplever at systemet svikter dem.

Police take down a protester in Spokane, Wash. on May 31, 2020, during a protest over the death of George Floyd on May 25.. (Libby Kamrowski/The Spokesman-Review via AP)
Politiet tar ned en demonstrant i Spokane i Washington den 31. mai 2020, under en protest mot drapet på afroamerikaneren George Floyd. (Foto: Libby Kamrowski/The Spokesman-Review via AP)

Protester, voldelig sammenstøt og plyndring skjer i over tjue amerikanske byer

Etter politidrapet på afroamerikaneren George Floyd (46) i forrige uke, har fredelige demonstrasjoner utviklet seg til en protestbølge mot politivold og rasisme i USA, og de siste dagene har voldelige sammenstøt og plyndring blitt den nye virkeligheten i amerikanske storbyer.

Flere demonstranter har blitt skutt og drept av politiet, og en rekke journalister har blitt arrestert.

– Nå ser vi på nært hold
 hvordan svarte mennesker i USA blir behandlet, noe de har prøvd å fortelle oss i lang tid, sier den amerikanske fotballspilleren Alejandro Bedoya til Vårt Land.

Bedoya sikter til videoene som har sirkulert på sosiale medier hvor man ser Floyd bli brutalt pågrepet av fire politimenn i Minneapolis.

Sammen med sin norske kone, bor han i Philadelphia hvor han har vært vitne til opptøyene som har foregått i flere dager.

Portugal's Cristiano Ronaldo heads the ball over United States' Alejandro Bedoya during the group G World Cup soccer match between the USA and Portugal at the Arena da Amazonia in Manaus, Brazil, Sunday, June 22, 2014. (AP Photo/Martin Mejia)
Alejandro Bedoya (t.v.) har en lang fartstid på det amerikanske fotballandslaget. Her er han i duell med en av verdens beste fotballspillere Cristiano Ronaldo under Fotball-VM i Brasil i 2014. Bedoya la opp på landslaget i 2017, men spiller fortsatt for klubblaget Philadelphia Union. (AP Photo/Martin Mejia).

Politiet løy om at George Floyd motsatte seg arrest

Politibetjenten som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes.

– Tror du politibetjenten hadde blitt siktet hvis ikke noen hadde filmet hendelsen?

– Nei. Dette har vi sett gjennom hele USAs historie. Jeg er sikker på at de lett kunne ha løyet om hva som skjedde hvis ikke de hadde blitt filmet, sier Bedoya, som har hatt en lang spillerkarriere for det amerikanske fotballandslaget.

I den første politirapporten skrev politiet at Floyd motsatte seg pågripelsen. Dette har videoene avkreftet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser ingen tegn til kveling. Den sier at Floyd døde som følge av at han ble holdt fast av politimannen, men også som følge av «hans underliggende helseproblemer og eventuelle rusmidler han hadde i kroppen».

Familien til Floyd har avkreftet at Floyd hadde underliggende helseproblemer.

LES OGSÅ: Black Lives Matter-inspirert bok forsøkt fra amerikanske skolebibliotek

Demonstrators march in the streets of Manhattan, New York, Sunday, May 31, 2020, to protest the death of George Floyd, a black man who was killed in police custody in Minneapolis on May 25. (AP Photo/Seth Wenig)
Demonstranter marsjerer i gatene på Manhattan i New York søndag 31. mai. De siste dagene har protestene spredd seg over hele verden. På noen av skiltet kan man lese "Black Lives Matter", som er et slagord og en mye omtalt bevegelse som jobber mot systematisk rasisme i USA, spesielt i konteksten av politivold. Foto: Seth Wenig.

Kun en politibetjent er dømt de siste 7 årene

Ved å bli siktet for drapet på Floyd, har politibetjent Derek Chauvin blitt en del av en utrolig statistikk: 99 prosent av alle drap utført av politi mellom 2013 og 2019, har ikke resultert i siktelser.

I samme tidsperiode har kun én politibetjent blitt dømt.

Floyds bror, Philonise Floyd har bedt om at de fire politibetjentene skal bli dømt

– Rettferdighet er at disse mennene må bli arrestert, siktet for mord og bli gitt dødstraff, sier Philonise i et intervju med CNN.

– Systematisk rasisme

USA-ekspert Eirik Bergersen mener det er flere trekk ved det amerikanske samfunnet som viser systematisk rasisme:

– USA er grunnlagt av slaveeiere og borgerkrigen handlet om retten til å ha slaver. Dette er ikke kjempelenge siden og noen av disse grunnkonfliktene setter fortsatt sitt preg på USA, mener Bergersen, som nylig publiserte et innlegg på Facebook hvor han påpeker at det finnes argumenter for å kalle USA er rasistisk land.

LES OGSÅ: Høyreekstremister nører opp under opprørene i USA

Afroamerikanere blir drept mer enn dobbelt så ofte som hvite amerikanere

Afroamerikanere i USA utgjør mindre enn 13 prosent av befolkningen, men blir drept av politiet mer enn dobbelt så ofte som hvite amerikanere, ifølge Washington Post.

Statistikk fra organisasjonen Mapping Police Violence viser at svarte mennesker har tre ganger så stor sjanse til å bli drept av politiet som hvite mennesker. Dette til tross for at det er 1.3 ganger mer sannsynlig at de er ubevæpnet enn hvite.

– Det åpenbarer seg nå at det fortsatt eksisterer ren og skjær rasisme i USA. Det finnes en verden som hvite mennesker ikke trenger å forholde seg til. I mange generasjoner har svarte mennesker blitt sett på som slaver eller mindreverdige mennesker, eller blitt stereotypifisert, sier Bedoya.

Mener svarte amerikanere blir fordømt uansett om de protesterer fredlig eller voldelig

Bedoya fikk mye oppmerksomhet da han i fjor feiret en skåring ved å ta tak i en mikrofon og rope «Gjør slutt på våpenvold nå». Appellen kom etter at USA hadde blitt rammet av en rekke grusomme masseskytinger.

Bedoya, som har latinamerikansk opprinnelse, mener det eksisterer en dobbeltmoral for svarte som forsøker å demonstrere. Han mener dette nylig har blitt eksemplifisert av visepresident Mike Pence: Da flere amerikanske fotballspillere i 2017 gikk ned på kne i en protest mot rasisme under syngingen av nasjonalsangen, forlot Pence stadionet protest. Ingen skal gjøre skamme på nasjonalsangen vår, var beskjeden fra visepresidenten.

I respons til dagens opptøyer, har Pence sagt at han fordømmer volden, men at han alltid vil stå opp for amerikaneres rett til fredlige protester.

– Når svarte mennesker kneler i stille protest får de beskjed om å holde kjeft. Men når vi den siste tiden har sett hvite mennesker som protesterer mens de er bevæpnet, så skjer det ingenting. Når svarte protester, blir de møtt med tåregass, sier Bedoya.

LES OGSÅ: Trumptilhengere brenner Nike-sko etter at de laget reklame med Kaepernick, som startet knele-demonstrasjonene

Trumps respons

President Donald Trumps første respons til protestene, var en Twitter-melding som Twitter markerte som «forherligelse av vold».

Trump kalt demonstrantene for «kjeltringer» truet med nasjonalgarden og skrev «når plyndringen starter, starter skytingen».

Til sammenlikning beskrev Trump de væpnede, hvite demonstrantene som stormet Michigans politiske hovedkvarter for «veldig gode mennesker, men de er sinte».

– Han vet hva han driver med. Han spiller til sin base. Dette er det jeg mener med dobbeltmoral. Hvis svarte mennesker hadde stormet den bygningen med våpen, hadde det mest sannsynlig blitt krig. Det er systematisk rasisme, sier Bedoya.

FILE - In this April 15, 2020, file photo, protesters carry rifles near the steps of the Michigan State Capitol building in Lansing, Mich. Many African Americans watching protests calling for easing restrictions meant to slow the spread of the new coronavirus see them as one more example of how their health and their rights just don’t seem to matter. (AP Photo/Paul Sancya, File)
I april dukket opp mange bevæpnede demonstranter foran Michigans kongressbygning. De protesterte mot strenge koronatiltak og ba blant annet om å få lov til å gå tilbake på jobb. President Donald Trump heiet dem fram ved å tvitre "Frigjør Michigan". (AP Photo/Paul Sancya).

LES MER:

---

Fakta:

  • Den 25. mai blir afroamerikaneren George Floyd (46) arrestert av fire politimenn i Minneapolis mistenkt for å ha brukt en falsk seddel. Han dør i varetekt senere den dagen.
  • I videoer av arrestasjonen på sosiale medier ser man Politimannen Derek Chauvin presse kneet sitt på halsen til Floyd som ligger på asfalten og sier at han ikke får puste. Chauvin holder kneet sitt der i over 8 minutter og man kan se at Floyd mister bevisstheten. Han dør senere den dagen i politivaretekt.
  • Hendelsen har ført til omfattende protester mot politiets behandling av afroamerikanere i USA. Noen av protestene er fredfulle, mens andre har endt med ødeleggelse og plyndring av butikker og nedtenning av politistasjoner.
  • Den siste uken har det vært voldelige over hele USA, og mange har blitt skadde. 25 byer i 16 delstater har innført portforbud, og nasjonalgarden er kalt inn i seks delstater.
  • Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å dempe urolighetene, og i flere byer har tilfeldige mennesker og journalister blitt truffet av gummikuler. Flere mennesker har blitt drept og flere journalister har blitt angrepet eller arrestert av politiet.
  • Kilde: NTB

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter