Nyheter

Ut mot forslag om å fjerne skolegudsjenestene

Fylkesleder for Oslo KrF Espen Andreas Hasle er kritisk til at Tros- og livssynsutvalget har anbefalt å legge skolegudstjenester til etter skoletid. – Fjerner skolegudstjenester i praksis

– Dette er en liten gruppe humanetikere som får diktere at skolegudstjenester i praksis faller bort, sier Espen Andreas Hasle, fylkesleder i Oslo KrF.

Tros- og livssynsutvalget anbefaler Oslo kommune å legge skolegudstjenester til utenom skoletiden. Det kommer fram i rapporten «Tro det eller ei: Fremtidens tros- og livssynspolitikk i Oslo», som utvalgsleder Trond Bakkevig overleverte til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på Oslo rådhus klokken tolv på torsdag.

I Oslo kommunes oppsummering av rapporten står det blant annet at «gudstjenester og tilsvarende markeringer som i dag gjennomføres i skoletiden skal avholdes etter skoletid.»

Dette mener Hasle vil føre til at skolegudstjenester i praksis forsvinner.

Kritisk til konklusjonen: – Få synes skolegudstjenester er problematisk

Hasle mistenker at Human-Etisk forbund har fått gjennomslag i punktet om skolegudstjenestene, og begrunner det blant annet med at de fleste muslimer er vant til å forholde seg til tro i hverdagslivet.

– De tilbakemeldingene jeg får fra menigheter i Oslo, ikke minst muslimske, er at det er veldig få som synes skolegudstjenester er problematisk. De blir ikke truet av å være med på en kristen gudstjeneste, og å være med på en norsk tradisjon. For dem er også Jesus en profet, sier Hasle.

Bakkevig: – Dette må vi leve med

Utvalgsleder er den tidligere prosten Trond Bakkevig. Til Vårt Land bekrefter han anbefalingen om bortfallet av skoelgudstjenester.

– Den skal foregå etterpå. Dette er for å markere et prinsipp om likebehandling. Oslo er en mangfoldsby. Da må vi leve med det, sier han.

– Men vi sier også at skolen kan legge til rette for deltakelse. I dag er julegudstjenesten ofte en avslutning på en kort skoledag. Så dette er fleksibelt og i stor grad slik det foregår allerede, fortsetter Bakkevig.

KrF-Hasle: – Bommer på et viktig punkt

Hasle, som står i front for partiet som foreslo oppnevnelsen av tros- og livssynsutvalget, mener Bakkevig bommer i sin kommentar om fleksibilitet for skolene. Dette fordi det går på akkord med det mange rektorer har uttrykt: At de ikke vil at det skal være opp til hver enkelt skole, men at det skal komme et signal om en felles praksis.

– Veilederen sier det er skoleeier som må ta den endelige avgjørelsen om skolegudstjenester, og skoleeieren som er Oslo kommune, har et byråd som sier det er opp til hver enkelt skole, forklarer Hasle.

– Jeg håper kommunen kan si at vi skal ha skolegudstjenester, og at akkurat denne anbefalingen velger vi å legge vekk. Mitt inntrykk er at det eksisterer en respekt for at man har mulighet til fritak. Mange synes skolegudstjenester er en fin tradisjon som gir kjennskap til viktige norske tradisjoner og kultur.

2. nestleder i KrFU, Eline Kunzendorf på Twitter på torsdag:

Humanistisk ungdom: Skolegudstjenester er en trussel mot elevers trosfrihet

Lederen for Humanistisk ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne, er glad for at utvalget har anbefalt å flytte skolegudstjenester til etter skoletiden.

– Det er ingen hemmelighet at vi ikke er en fan skolegudstjenester. Vi ser dette som en positiv utvikling.

– Hva er den positive utviklingen?

– Vi mener skolegudstjenestene er en trussel mot elevers trosfrihet. Når man flytter den ut fra skolen, eliminerer man det problemet, sier Lysne.

Pressesjefen til Human-Etisk forbund, Jens Brun Pedersen på Twitter på torsdag:

Ellers positiv til rapporten

Til tross for Hasle er kritisk til anbefalingen om å fjerne skolegudstjenester, roser han resten av rapporten.

– Jeg må berømme utvalget for en utrolig god rapport. Den viser hvor viktig tro er for mange Oslo-borgere og hvor stor del av livet i byen vår som rammes inn av tros- og livssynssamfunnenens virksomhet.

Han legger også til at utvalgets forslag om å gjøre gamle Deichmanske hovedbibliotek til et hus for tros- og livssynssamfunn, er interessant.

– Det er kjempespennende, og det hadde vært utrolig flott om det ble en realitet, sier Oslo-politikeren.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter